EKONOMİ - 14 Eylül 2021 Salı 12:19

Siirt’te, ülke ekonomisine 10 milyar lira gelir sağlayan fıstık hasadı sona erdi

A
A
A
Siirt’te, ülke ekonomisine 10 milyar lira gelir sağlayan fıstık hasadı sona erdi

Siirt’in ekonomisinde önemli bir yere sahip olan ve ülke ekonomisine yılda 10 milyar lira gelir sağlayan Siirt fıstığında hasat sona erdi.

Siirt’in ekonomisinde önemli bir yere sahip olan ve ülke ekonomisine yılda 10 milyar lira gelir sağlayan Siirt fıstığında hasat sona erdi.


Siirt’te fıstık hasadının sona ermesi nedeniyle çiftçiler ürünlerini fıstık depolarına taşımaya başladı. Fıstık üreticisi Ömer Koyuncu, bağlarda sabahın erken saatlerinde başlayan fıstık toplama işlemlerinin akşam saatlerine kadar sürdüğünü, çuvallara doldurulan fıstıkların daha sonra işlenmek üzere tesislere bıraktıklarını söyledi. Koyuncu, "Fıstık hasadına başladık. Son hasatlar diyebiliriz. Bu sene yağış olmadığı için bazı yerlerde fıstıklar yandı. Ondan dolayı biraz üzgünüz. Bu da Allah’tan gelen bir şey. İnşallah fiyatlara yansımaz" dedi.


Siirt fıstığının il ve ülke ekonomisine büyük katkısı olduğunu belirten çiftçi Bekir Akbey ise Siirt’te hayırlısıyla hasadın bittiğini, bazı üreticilerin fıstıklarını depolara taşırken, bazı üreticilerin ise fıstıkları yaş olarak tüccarlara sattığını söyledi. Akbey, "Topladığımız fıstıkların bağ sürümünden toplanmasına ve satışına kadar olan süreçte birçok insan birçok kişi ekmek kazanmaktadır. Bunlar 10 ile 15 kalem arasında değişebiliyor. Budanmasından toplanmasına satışından kavrulmasına ve bütün girdileri ile çıktılarıyla hem iç piyasada hem ülke genelindeki piyasayı önemli ölçüde olumlu katkı sağlıyor. Hem ihracatta hem de yurt içi piyasasında” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.