KÜLTÜR SANAT - 27 Temmuz 2023 Perşembe 15:13

Siirtli Faraç usta dede mesleği battaniye dokumacılığını 40 yıldır sürdürüyor

A
A
A
Siirtli Faraç usta dede mesleği battaniye dokumacılığını 40 yıldır sürdürüyor

Siirt’te yaşayan 50 yaşındaki Faraç İtil, dede mesleği battaniye dokumacılığını 40 yıldır devam ettiriyor. Sağlıklı bir ürün olması nedeniyle Siirt tiftik battaniyesine son yıllarda rağbetin arttığını belirten İtil, İspanya’dan ve İtalya’dan da siparişler aldıklarını söyledi.


Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Sanatçısı olan 50 yaşındaki Faraç İtil, dedesinden kalma mesleğini babasının tezgahında küçük yaşlarda iken öğrendi. Çeşitli fuarlara katılarak kurduğu tezgahta dokumacılık yapan İtil, hem mesleğini tanıtmaya çalışıyor hem de el emeği göz nuru dokuma ürünlerini beğeniye sunuyor. Fabrikasyon üretim battaniyeler nedeniyle Siirt’te tezgah sayısının 300’den 10’a düştüğünü söyleyen İtil, çok sevdiği mesleğini yaşatmak için çaba gösteriyor.


Siirt tiftik battaniyesinin unutulmaya yüz tuttuğunu belirten İtil, “Siirt battaniyesini 3-4 yıldır belirli fuarlarda ve festivallerde tanıtmak amacıyla Kültür Bakanlığı’nın düzenlediği fuarlarda tanıtıyorum. Siirt battaniyesi unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasındaydı. Biz de bu mesleği tekrar canlandırmak için ne yapabiliriz diye düşündük. Mesleğimizi elimizden geldiği kadarıyla fuarlarda ve etkinliklerde tanıtmaya çalışıyoruz. Bayağı da rağbet görmeye başladı" dedi.



"Hem İspanya’dan hem de İtalya’dan siparişlerimiz var"


Siirt battaniyesinin çok sağlıklı bir ürün olduğunu ifade eden İtil, Canan Karatay’ın da Siirt battaniyesinin bel, romatizma ve eklem ağrılarına çok iyi geldiğini söylediğini kaydetti. 1-2 yıldır Siirt battaniyesinin rağbet görmeye başladığını dile getiren İtil, "Şu anda Siirt battaniyesi üretimine yetişemiyoruz. Şu anda bayağı siparişlerimiz var. Çok sağlıklı ve doğal olması hasebiyle bayağı rağbet artmış. Çok meşakkatli bir ürün. Battaniyeyi bu hale getirene kadar bayağı uğraşıyoruz. Hem İspanya’dan hem de İtalya’dan siparişlerimiz var, onları yetiştirmeye çalışıyoruz. Bayağı işimiz var ve fazla usta olmadığı için biz de yetiştiremiyoruz. Türkiye’nin her tarafına da kargo ile gönderiyoruz" şeklinde konuştu.


Siirtli Faraç usta dede mesleği battaniye dokumacılığını 40 yıldır sürdürüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Metin Diyadin: "Ligde kalmamız gerekiyor" Gençlerbirliği Teknik Direktörü Metin Diyadin, Trabzonspor müsabakasının ardından, "Özellikle bu hafta 2 tane Trabzonspor maçı oynayacağız ve zorlu bir süreçteyiz. Ligde kalmamız gerekiyor. Bu anlamda da bazı oyuncularımızın, isim saymama gerek yok, sakatlık olsun, başka sebepler olsun, takımdan ayrıldılar" dedi. Ziraat Türkiye Kupası yarı finalinde Gençlerbirliği, sahasında ağırladığı Trabzonspor’a 2-1 mağlup oldu. Maç sonu düzenlenen basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Gençlerbirliği Teknik Direktörü Metin Diyadin, "Özellikle bu hafta 2 tane Trabzonspor maçı oynayacağız ve zorlu bir süreçteyiz. Ligde kalmamız gerekiyor. Bu anlamda da bazı oyuncularımızın, isim saymama gerek yok, sakatlık olsun, başka sebepler olsun, takımdan ayrıldılar. Sezonu kapattılar diyelim. 3-4 tane oyuncumuz da Kasımpaşa maçında oynayan oyuncularımız vardı. Artı hafta sonu oynayacağımız maçtan dolayı çok daraldı kadro. Rotasyonun da rotasyonu gibi oldu ama gerçekten çocuklar çok iyi oynadılar. Çok iyi mücadele ettiler. 3-4 tane genç oyuncumuz var. Yetenekliler. Gönül ister ki çok rahat ortamda bu çocuklara çok daha fazla şans verelim. Sevindiğimiz taraf da çocuklar çok iyi oynadı. Süre almayan oyuncular, az alanlar ve onlarla altyapıdan bizim çocuklarımız da gayet iyi oynadı. Ancak odaklanacağımız tek maç var. Hafta sonu Ligde kalma adına Trabzonspor maçı için çok önemli bir maça gideceğiz. İnşallah buraya ligde kalıcı olarak döneriz" ifadelerini kullandı.