ÇEVRE - 21 Ocak 2017 Cumartesi 16:47

Başyiğit: “Sinop tabiat turizmi açısından çok zengin ve çok büyük potansiyele sahip”

A
A
A
Başyiğit: “Sinop tabiat turizmi açısından çok zengin ve çok büyük potansiyele sahip”

Orman ve Su İşleri 10. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, Sinop’un tabiat turizmi açısından çok zengin ve çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.
10. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, Sinop’ta devam eden çevre yatırımlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Sinop’ta Akliman ve Hamsilos mevkisinde başlayan yeni çalışmalarla ve hizmetlerde ilgili bilgi veren Hasan Başyiğit, Sinopluları çok güzel hizmetlerin beklediğini vurguladı. Başyiğit, “Sinop ilimiz tabiat turizmi açısından hakikaten çok zengin ve çok büyük potansiyele sahip. Bizim de Orman ve Su İşleri 10. Bölge Müdürlüğü ve bakanlık olarak bu tabiat turizminin gelişmesi adına destek vermek için tabiat turizmi master planlarını yaptık. Uygulama eylem planlarını nitekim 2019 yılına kadar neler yapacağımız konusunda planlarımızı oluşturduk. Sinop’ta korunan alanlarımız hakikaten Türkiye’de çok önemli ve çok da ziyaretçi çeken eşsiz güzellikte olan yerler. Bunlardan en öncelikli olan ve en çok ziyaretçi çeken yer, Erfelek Tatlıca Şelaleleri Tabiat Parkımız. 2016 yılı itibariyle buraya ziyaretçi sayısı 152 bin sayısına ulaşmış durumda. Bunun yanında yine Hamsilos Tabiat Parkımız var. Burası da çok ziyaretçi turist çekmekte. Buralarda ilgili proje çalışmalarımız var. Proje çalışmalarımızı 2016 itibariyle bitirdik. Tatlıca Şelaleleri’nin işletilmesi ile alakalı 2016 yılının Mayıs ayında ihalesi yapıldı. İşletmesini bir firma aldı” dedi.

Akliman ve Hamsilos’taki çalışmalar
Açıklamalarının devamında Hamilos’a ve Akliman’a yapılacak olan hizmetlerden bahseden Başyiğit, “Hamsilos Tabiat Parkımız eşi benzeri olmayan güzellikte çok önemli bir fiyort yapısına sahip bir yer. Buranın ziyaretçi sayısı çok fazla, daha da fazla olabilir. Buranın tabii ihtiyaçları da var. Yapılması gereken, oraya gelen insanların ihtiyaçlarını karşılamak için bazı eksikler vardı. Bu uygulama ve peyzaj uygulama planını projesini geçen yıl itibariyle onaylattık ve bu uygulamayla ilgili de mevcut ödeneklerimizle ihale işlemlerinin gerçekleştirdik. İşe 2016 yılı itibari başlandı. İhale bedeli 1 milyon 500 bin lira. Yıllara sari yaptık, 2016 ve 2017 yılı içerisinde 365 günlük süre vermiştik. Bu yıl içerisinde çalışmalar tamamlanacak. Şu anda merkezi Akliman’da statülü alan ismi tescil alan ismi Hamsilos Tabiat Parkı buraya 1 milyon 500 bin liralık ödenek işe başladık, bu devam ediyor. Şimdi Hamsilos Tabiat Parkı bu işlerden sonra hizmete girdikten hakikatten çok önemli bir yer. Planlanan çalışmaları tamamladıktan sonra buranın işletilmesini ilk önce idaremiz yapacak. Daha sonraki süreçte yine ihale kapsamında işletmeciliğini başka birisine devredeceğiz. Tabiat turizmi adına Sinop’a çok önemli bir katkı verecektir diye düşünüyoruz. Ayrıca tabii bizim daha önce bunun dışında teklif ettiğimiz korunan alanlar var. Sinop Gerze’de Sorgun Şelaleleri Tabiat Anıtı olarak teklif edilen bir alanımız var. Burası da güzel bir yer. Türkiye’de Çatak Kanyonu tabiatımızın da hazırlıkları bitti. Birkaç gün içerisinde ya da bugünlerde onaylanmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Eğitime destek
Eğitime de destek vermeyi hedeflediklerini belirten Hasan Başyiğit şunları söyledi: “Doğa Koruma ve Eğitim Merkezi yapmayı planlıyoruz. Onaylanmasını beklediğimiz tabii bir de Sarıkum’da tabiatı koruma alanımız var. Burası da hakikaten çok güzel. Sinop için çok önemli bir nokta. Kuşların geçiş noktasında olan bir yer. Burayla alakalı da çalışmalarımız var. Özellikle okullardaki öğrencilerimizi alıp burada görsel materyallerle destekleyerek doğa ile ilgili yaban hayatı hayvanlar, bitkilerle ilgili eğitimler vereceğiz.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana "Deprem Sonrası Geleceği Kerpiçle İnşa Etmek" konulu sempozyum yapıldı Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Depreme dirençli Adana ve Türkiye için yaşananları unutmadan, bilimin ışığında çalışmalıyız" dedi. Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Mersin Toros Üniversitesi ve Adana Ticaret Odası desteğiyle "Deprem Sonrası Geleceği Kerpiç İle İnşa Etmek Sempozyumu" düzenlendi. Adana Ticaret Odası Meclis Salonu’nda yapılan Sempozyuma katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ülkenin en önemli gündeminin depreme dirençli kentler oluşturmak olması gerektiğini belirtti ve bunun için yapılması gereken her şeyin acilen hayata geçirilmesinin önemine işaret etti. Karalar şunları söyledi: “Toplum olarak afet yaşandığında o noktaya odaklanıyoruz ama bir müddet sonra bunu unutuyoruz. Türkiye’nin dünyadaki en riskli deprem bölgelerinden biri olduğu gerçeğiyle hareket edip tedbirlerimizi almalıyız.” Sempozyumun; Türkiye’nin en önemli gereksinimlerinden olan enerji kullanımını azaltan kerpiçle ilgili olmasını da önemsediğini kaydeden Başkan Zeydan Karalar, “TMMOB’ne bağlı odalar, bir karşılık beklemeden, ülkenin problemleriyle ilgili proje üreten ve bunları anlatan kuruluşlar. Onların eleştirel yaklaşımına bakıp engellemeye çalışmak, ükemizde bilimin gelişmesinin önüne geçmek anlamına gelir” dedi. Türkiye’yi depreme dayanıklı hale getirmenin şart olduğunu vurgulayan Başkan Zeydan Karalar, ancak böylece hem insan kayıplarının, yaşanan acıların ve ekonomik yıkımın önlenebileceğini söyledi. 6 Şubat depremlerinin ardından gerçekleşen hasar sonucu Adana’da 7 binin üzerinde binanın, yıkılmasını gerektirecek denli hasar aldığını hatırlatan Başkan Zeydan Karalar; Adana’nın depreme dirençli bir şehir olması için Afet Koordinasyon Merkezi’ni hayata geçireceklerini, mikro bölgeleme çalışmaları yaptıklarını, tüm bunları ikinci dönemde uygulayarak, kentin depreme daha dirençli hale gelmesi için katkı sağlamaya devam edeceklerini bildirdi. Karalar, konuşmasını; sempozyumu gerçekleştirenlere ve katılımcılara teşekkür ederek tamamladı. Sempozyumda; kerpiç, yığma ve karma tekniklerle inşa edilmiş yapılar ile deprem ilişkisinin disiplinlerarası bir perspektiften ve çok yönlü olarak ele alınması ve toprağın yapı malzemesi olarak irdelenmesi konuları üzerinde duruldu. Sempozyumun ana başlıkları, Kültürel Miras ve Kerpiç, Modern Toprak Yapılar ve Yapısal Davranışlar oldu.
Mersin Mersin’de belediye ekipleri yağış dolayısıyla teyakkuza geçti Mersin Büyükşehir Belediyesi, Meteoroloji Müdürlüğü tarafından yapılan şiddetli rüzgar ve fırtına uyarısı sonrası şehir hayatının normal seyretmesi için alarma geçti. Kent genelinde yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı MESKİ, İtfaiye, Park ve Bahçeler, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesindeki ekipler, gerekli uygun araç ve ekipmanla sahaya inerek olaylara anında müdahale etti. Mersin genelinde birçok noktada görev yapan ekipler, fırtına ve rüzgarın etkili olduğu lokasyonlarda mazgalların tıkanmaması için süpürge araçları ile çevre temizliği yaparken, olası bir ağaç devrilmesi ve çatıların uçma riskine karşılık teyakkuzda bekledi. ‘Alo 185’ veya ‘Teksin’ uygulaması üzerinden gelen ihbarları da değerlendiren ekipler, hava koşullarının neden olduğu zor durumlara karşı önlem alırken, sorunların büyümesine de engel oldu. “Kentte olumsuz bir durum yaşanmaması adına 7/24 teyakkuzdayız” Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Temizlik Şefi Danyal Güngör, Meteoroloji Müdürlüğünün hafta sonu için kent genelinde yapmış olduğu uyarıları dikkate alarak harekete geçtiklerini belirtti. Güngör, “Büyükşehir Belediyesi olarak Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli bölgelerimizde 110 personelimiz ve 11 adet 8 metreküp vakumlu yol süpürme araçlarımızla olası bir yağmur durumunda mazgalların tıkanmaması için ana caddelerde yer alan tüm mazgalları süpürge araçlarımızla temizleyerek mücadele ediyoruz. Ekiplerimiz de sahada süprüntü atıklarının tamamını topluyor. Vatandaşlarımız, olası bir kirlilik veya olumsuzluk gördüklerinde ’Teksin’ üzerinden bizlere ihbar bırakıyor. Biz de en kısa sürede olaylara müdahale ediyoruz” dedi. Kentte olumsuz bir durum yaşanmaması adına 7/24 teyakkuzda olduklarını ifade eden Güngör, “Vatandaşlarımız, herhangi bir olumsuz durumla karşılaştıklarında ‘Alo 185’ ve ‘Teksin’ uygulaması üzerinden bize ulaşmaları halinde en kısa sürede gerekli müdahalelerde bulunuyoruz” diye konuştu.