EKONOMİ - 31 Mayıs 2018 Perşembe 13:46

"Ayancık keten bezi" tescillendi

A
A
A
"Ayancık keten bezi" tescillendi

Sinop’un Ayancık ilçesinde üretimi 2000 yılında biten keten üretimi doğal liflere ilginin artması ve Ayancık Kaymakamlığının desteğiyle yeniden canlanıyor.

Sinop’un Ayancık ilçesinde üretimi 2000 yılında biten keten üretimi doğal liflere ilginin artması ve Ayancık Kaymakamlığının desteğiyle yeniden canlanıyor. Moda firmaları 2018 yılında Ayancık’ta fabrika açmayı planlıyor.


2000’li yıllara kadar Ayancık ilçesinin önemli geçim kaynaklarından biri olan keten üretimi, ucuz sentetik lifler nedeniyle durdu. Fakat son yıllarda doğal liflere ilginin artması dolayısıyla yeniden canlanmaya başladı. Ayancık keteni konusunda harekete geçen Ayancık Kaymakamlığı ilçe halkını harekete geçirerek keten üretimini yeniden başlattı. 2017 yılında ilçede toplam 31 bin 500 metrekare alana keten tohumu ekildi. Kaliteli ketenin yetiştiği ilçede Ayancık Kaymakamlığının girişimleri ile Türk Patent Enstitüsüne başvurularak "Ayancık keten bezi" tescillendi. Çiftçilerin gelir düzeyini artırmak için yola çıkılan proje ile Ayancık keten bezinin de dünyaya tanıtılması hedefleniyor. İş adamlarının ilgisini çeken Ayancık’a, 2018 yılında keten fabrikası yapılması planlanıyor. Ayancık Kaymakamlığının desteklediği keten üretimi konusunda vatandaşların da duyarlı olması çağrısında bulunuldu.



"Keten üretimi için uygun bir gölge"


Keten üretimi konusuyla yakından ilgilenen Ayancık Kaymakamı Çağlayan Kaya, "Ayancık ilçesinde keten 1960 ile 1990’lı yıllara kadar önemli miktarlarda üretilirken, 1990’lı yıllardan sonra üretim önemli ölçüde düşmüştür. 2000’li yılların başına geldiğimizde ise üretim tamamen bitmiştir. Üretimin azalmasının sebebi sentetik liflerin, doğal liflere göre üretiminin artması ve daha ucuz olmasıdır fakat son zamanlarda tekstil endüstrisinden doğal liflere özellikle keten lifine ilgi yeniden artmıştır. Ayancık ilçesi liflik keten yetiştiriciliğine, geçmişteki verilere bakıldığında oldukça uygun bir bölgedir. Bu sebeple Ayancık Kaymakamlığımız tekstil endüstrisinin ihtiyacı olan kaliteli keten lifi talebine karşılık vererek, Ayancık çiftçisinin gelir düzeyini arttırmak için bir dizi çalışma başlatmıştır. Kaymakamlığımızın nihai hedefi Ayancık’ta keten tarımı yapılan alanları arttırarak çiftçilerin gelir düzeyini yükseltmek ve keten lifini işleyen fabrikanın Ayancık’ta kurulmasını sağlayarak istihdama katkıda bulunmaktır" diye konuştu.



"9 farklı liflik keten tohumu denedik"


Keten üretimi ile ilgili 2017 yılı Mart ayından itibaren yapmış oldukları çalışmalara değinen Kaya, "Ayancık Kaymakamlığımız tarafından tarih ve 263 tescil numarası ile ’Ayancık keten bezi’ Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret kapsamına alınmış olup, Ayancık Halk Eğitim Merkezi Akşam Sanat Okulu Müdürlüğüne tescili gerçekleştirilmiştir. ​Ayancık Aşağıköy Tarım Uygulama ve Eğitim Merkezi, Kaymakamlığımız tarafından İlçe Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürlüğüne tahsisi gerçekleştirilen Aşağıköy İlkokulu bahçesinin 500 metrekarelik kısmında yurt içi ve yurt dışından getirtilen 9 farklı çeşit liflik keten tohumunun deneme amaçlı ekimi gerçekleştirilmiştir. 2017 Ağustos ayında tohum ve sap hasadı gerçekleştirilmiştir. Hasat sonunda yaklaşık 80 kilo tohum elde edilmiştir. 2017 Eylül ayında 5 kilo tohum ile tekrar 500 metrekarelik alan ekilmiştir. Söküçayırı köyü, Aşağıköy Tarım Uygulama ve Eğitim Merkezinden elde edilen tohumların 75 kilosunu yaklaşık 10 dönüm alana 2017 yılı Eylül ayında ekilmiştir. Hasadı 2018 yılı Haziran ayında yapılacak olup, tohum verimin yaklaşık olarak 500 kilo olması beklenmektedir. Elde edilecek bu tohumlarla yeni üretim sezonunda Ayancık’ın farklı köylerine ekimler gerçekleştirilecektir. Kozcuğaz köyü 2018 yılı Nisan ayında 2 dönüm alana 7 kilo tohum ile ekim gerçekleştirilmiştir. Armutluyazı köyü, Kaymakamlığımızın girişimleri ile geçmişte keten ekimi yapılan farklı köylerin muhtarları ve çiftçileri ile görüşülerek ellerinde hala var olan yerli keten tohumlarına ulaşılmıştır. Armutluyazı köyüne 7 dönüm alana 30 kilo tohum ekimi, çiftçilerden temin edilen yerli keten tohumlarının Ekimi 2018 yılı Mayıs ayının ilk haftası tamamlanmıştır. Gürsökü köyü, yine Kaymakamlığımızın çabaları ile köylerden temin edilen yerli keten tohumları ile 12 dönüm alana 73 kilo tohum ekimi yapılmıştır. Toplam olarak 1 yıl içerisinde, keten tarımının bitip, lif yapımının unutulmaya başlandığı Ayancık ilçemizde Kaymakamlığımızın yoğun çaba ve emekleri ile 31 bin 500 metrekare alanda keten yetiştiriciliği yapılmaya başlanmıştır" dedi.



"Ayancık’ı Türkiye ve dünyaya tanıtmak istiyoruz"


Ayancık keteninin iş adamlarının ilgisini çektiğini belirten Kaya, "Aynı zamanda patenti alınmış olan Ayancık keten bezinin ham maddesi Ayancık’ta yetişen keten lifidir. Ayancık ketenini ülkemiz ve dünya çapında tanıtmak amacıyla yetiştiriciliği yeniden başlatılmıştır. Yaklaşık bir yıldır sürdürülen çalışmalar sonuç vermeye başlamış olup; çeşitli girişimci ve tekstilciler ilçemizi ziyaret etmeye başlamıştır ve birçok moda firmalarıyla görüşmeler devam etmektedir. Nitekim 18 Mayıs 2018 tarihinde Ayancık’ta fabrika kurma düşüncesi ile ön çalışma ve bir grup iş adamı ilçemize gelmiştir. Bu iş adamları Necdet Bayram, İlker İlter ve İshak Eyüboğlu’dur. İş adamlarının ziyaretleri ile keten tarlaları ve fabrika kurulacak yerin belirlenmesi amaçlanmıştır. İlçemiz Kaymakamlığı tarafından keten ile ilgili başlatılan çalışmalar, nihai sonuca ulaşmak amacıyla kararlılıkla devam edecektir. Amacımız ilçemiz istihdamına katkıda bulunmak, çiftçilerin gelir seviyesini arttırmak ve dolayısıyla ilçe ekonomisine katkı sağlamaktır. Bu vesile ile Ayancık ketenini Türkiye’ye ve tüm dünyaya tanıtmak, Ayancık ketenini ilçemiz merkezi olmak üzere keten işleme fabrikasının kurulumu sağlanması ve ilk etapta 200 kişinin istihdam edilmesi planlanmaktadır" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Psikiyatri hastaları hünerlerini konuşturdu Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Servisinde tedavi gören hastaların yaptığı el sanatları eserlerinden oluşan sergi, Malatya Park AVM’de yapılan açılış töreni izlenime sunuldu. Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Servisi’nde tedavi gören hastaların iş ve uğraşı faaliyetleri kapsamında yapmış oldukları dekoratif el sanatları, takı, tesbih, çanta, ahşap ve seramik ürünlerinden oluşan El Sanatları Sergisi açıldı. Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Bölümü Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Kerim Uğur, yaptığı açıklamada, “Psikiyatri Servisimizde hastalarımız için terapi odası var. Hastalarımızın terapi odasında yaptığı ürünleri sergilemek için alışveriş merkezinde böyle bir stant açtık. Hastaların tedavi sürecini katkısı rehabilitasyon açısından bu gibi etkinliklerin çok faydalı olduğunu düşünüyoruz” dedi. Malatya İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Esin İnce, Yeşilyurt İlçe Sağlık Müdürü Dr. Seyid Çiftçi, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Nuray Dağaşan, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi İdari ve Mali İşler Müdürü Ömer Doğan, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Destek ve Kalite Müdürü Mehmet Soylu Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcıları Doç. Dr. Muhammed Serdar Buğday, Uzm. Dr. Orhan Yücel, Dr. Yunus Coşar, Psikiyatri Bölümü Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Kerim Uğur, Yeşilyurt Halk Eğitim Merkezi hocaları ile psikiyatri hastaları ve yakınlarının katıldığı açılış halk oyunları gösterisi ile son buldu. Sergi, 3-6 Mayıs tarihleri arasında Malatya Park AVM’de açık olacak.
Ankara Yazar Eyüp Beyhan’dan Cumhuriyetin 100’üncü yılına özel “Modern Türkiye’nin Yüz Düşünürü” eseri Yazar Eyüp Beyhan’nın Cumhuriyetin 100’üncü yılına özel olarak yazdığı ve geçmişten günümüze önemli düşünürleri kaleme aldığı “Modern Türkiye’nin Yüz Düşünürü” eseri yayımlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklediği, Yazar Eyüp Beyhan’ın, “Modern Türkiye’nin Yüz Düşünürü” eseri 5 cilt olarak Kadim Yayınlarından çıktı. Cumhuriyetin 100’üncü yıl anısına 100 düşünür eserinde, Milliyetçi, İslamcı, sol-sosyalist ve liberal düşünce öncüleri yer alıyor. 5 ciltlik bu eserde, Osmanlı’nın son yılları, Meşrutiyet döneminden Cumhuriyetin ilk yıllarına ve günümüze kadar devam eden 100 yıllık Cumhuriyet tarihine fikir ve düşünceleriyle katkı sunmuş aydınların fikir hareketleri, siyasal ideolojiler yer aldı. Bu yönüyle kaynak bir eser konumunda yer alan eserin tamamlanması 3 buçuk yıl sürdü. Eserleriyle Türkiye’de değil aynı zamanda uluslararası alanda da etkisini gösteren düşünürlerin her biri kendi kitlesi üzerinde önemli olmakla birlikte, oluşturdu düşüncelerin hangi siyasal düşünceden olursa olsun toplum nezdinde bir karşılığı bulunuyor. Bu nedenle kitap, sıradan günlük siyasal meşgalenin ötesinde yapılan analizlerden yola çıkıyor, tarihin kırılma noktalarında yer alan düşünürleri inceliyor. Kitapta, Rıza Nur, Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, Nihal Atsız, Hilmi Ziya Ülken, Ahmet Hamdi Tanpınar, Halide Edip Adıvar, Behice Boran, Hikmet Kıvılcımlı, Mehmet Ali Aybar, Yaşar Kemal, Sezai Karakoç, Nurettin Topçu, İoanna Kuçuradi, Necati Öner, Şaban Teoman Duralı, Süleyman Nazif, Mehmet Akif Ersoy, Hasan Basri Çantay, M. Hamdi Yazır, Said Nursi, Abdürrahim Rahmi Zapsu, Mehmed Zahid Kotku, Mahmud Sami Ramazanoğlu, Cemil Meriç, Necip Fazıl Kısakürek, Nazım Hikmet Mehmet Uzun, Fuat Sezgin, Ali Fuat Başgil, Halil İnalcık, Orhan Pamuk, Fikret Başkaya gibi ünlü düşünür ve yazarların hayatları ve eserleri savundukları düşünceleri yer alıyor. Yazar Eyüp Beyhan, eseri hakkında yaptığı açıklamada, “Cumhuriyetin 100. yılına özel olarak, Türk düşünce tarihine damga vuran 100 önemli düşünür üzerine eser ortaya koymak, bu isimlere bir vefa göstergesidir. Bu düşünürler, fikirleri ve katkılarıyla Türkiye’nin siyasal, sosyal, iktisadi, kültürel, edebi ve bilimsel gelişimine önemli ölçüde katkıda bulundular. Bu takdimde sadece birkaç isme yer verebilmek mümkündür ancak Türk düşünce dünyasının çeşitliliği ve zenginliği göz önüne alındığında, bu 100 ismin seçimi oldukça kapsamlı ve temsil edicidir. Her biri, kendi döneminde ve sonrasında Türkiye’nin entelektüel ve kültürel mirasına önemli katkılarda bulunan, düşünceleriyle iz bırakan büyük şahsiyetlerdir. Bugün, Türk düşünce tarihine bu büyük mirasın ışığında bakmak, Türkiye’nin geleceğine dair daha derin bir anlayış geliştirmemize yardımcı olacaktır” diye konuştu.
Gaziantep GAÜN’de “1. Ulusal Bahar Sempozyumu” düzenlendi Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Diş Hekimliği Fakültesi tarafından hazırlanan “1. Ulusal Bahar Sempozyumu” düzenlendi. GAÜN Atatürk Kongre ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen sempozyumun açılış konuşmasını yapan GAÜN Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Uğur Aydın, sempozyum hakkında bilgi vererek bu tür etkinliklerin güncel mesleki becerilerin edinmesinde önemli olduğunu belirtti. Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerine bu tür etkinliklere katılma tavsiyesinde bulunan Prof. Dr. Uğur Aydın, “Hekimlik mesleği hayat boyu öğrenmeyi gerektiren bir meslek grubudur. Dolayısıyla bu tür bilimsel etkinlikler bilgi ve becerilerimizi güncellemek adına çok değerlidir. Mümkün oldukça buradaki güncel bilgileri edinerek mesleki yaşantınızı geliştirin hayat boyu öğrenin. Çalışmalarıyla ve projeleriyle kendisini ulusal ve uluslararası arenada çok güzel bir konuma getirerek bu konularda çok tecrübe kazandı, önemli mesafeler kat eden Doç. Dr. Derya Gürsel Sürmelioğlu, bilgi ve tecrübesiyle bu sempozyumu düzenlememizde katkı sağladı ona ve diğer arkadaşlarımıza emeklerinden dolayı teşekkür ederim” şeklinde konuştu. Gaziantep Diş Odası Başkanı Yücel Özbaş ise GAÜN Diş Hekimliği Fakültesiyle önemli işler yaptıklarını belirterek, etkinliğinde düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Açılış konuşmaları sonrası farklı üniversitelerden katılım sağlayan akademisyenle sunumları gerçekleştirdi.