KÜLTÜR SANAT - 26 Haziran 2019 Çarşamba 11:16

Sinop Kalesi için proje hazırlanıyor

A
A
A
Sinop Kalesi için proje hazırlanıyor

Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Çobanoğlu, Tarihi Sinop Cezaevi Kalesi bölgesinin daha çok insana ulaşmasıyla ilgili güzel bir proje yapıldığını ve tahminen projenin ihalesinin bu sene içinde sonuçlanacağını söyledi.

Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Çobanoğlu, Tarihi Sinop Cezaevi Kalesi bölgesinin daha çok insana ulaşmasıyla ilgili güzel bir proje yapıldığını ve tahminen projenin ihalesinin bu sene içinde sonuçlanacağını söyledi.


Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Çobanoğlu, Sinop Kalesi’nin belli bir bölümüne asansörle çıkılmasını sağlayacak projenin şu anda Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlandığını ve ihalesinin bu yıl içinde yapılmasının planlandığını anlattı. Çobanoğlu, “Biz zaten bu yüzden surların etrafının açılmasını çok önemsiyoruz. Surların hem görsel olarak dışarıdan bakmak açısından hem de olabildiği yerlerde üste çıkarak ve yakınına giderek izlenmesi her zaman insanlar için önemli bir turizm talebi. Bence bu kapsamda surların önünün açılmasını yine gündeme getiriyoruz. Mutlaka Özel İdare, belediye binaların oradan açılarak o surların önünün açılması ve turizme kazandırılması ve Sinop halkına tabii ki gerekiyor diye düşünüyorum. Alan yönetimi projesi vardı. Bu alan yönetimi projesi bundan 8 sene kadar önce başladı. Avrupa Birliği’nin bir hibesi vardı. Bunun ilk ayağı kale içi hapishane bölgesi özellikle surların normal standart imar dışında ve koruma dışında bir proje ile projelendirilip, onu ve civarının tabii ki turizme, kültüre ve şehre kazandırılmasıydı. Bunun ilk ayağı olan projelendirme kısmı bitti. Bundan 3 sene önce bitti. Bir Avusturya firması var. Avusturya firması bunun çalışmasını yaptı, projeyi sundu. O projenin ikinci aşaması yine kısmi hibeyle 3 milyon euroya yakın hibeli bir projeydi. O projenin ihalesi bir türlü gerçekleştirilemedi. Yani hazırlanan proje hayata geçirilmesi aşamasında kaldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı kontrolünde kaldı. 3 milyon euroya yakın hibeyle olmuyor diye projeyi kestiler. Daha sonra bizim Ankara’da yaptığımız bir toplantıda bu konu tekrar gündeme geldi. O zaman bakan talimat verdi. Bunu illa yapacaksınız. Gerekiyorsa ilave edin gibilerinden bir bütçe ayırın dedi bu işe. Bu çalışma yapıldı. Şu anda ihale birimi üzerinden devlet ihale birimi bunun ihalesini yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının şartlarıyla bu ihale bittiği zaman o bölgede özellikle hapishane bölgesi için hapishane bölgesi daha çok insanların ulaşması ve farklı sadece bir hapishane ortamı gibi taş, duvar değil de, sosyal ortamların yaratılması ile ilgili daha güzel bir proje yapılıyor. Turistik bir proje. Hem turizm hem Sinop halkı için kullanılacak bir alan. Benim tahminim bu projenin ihalesi bu sene içinde sonuçlanır. Ama ne zaman başlar, ne zaman biter biraz tabii bütçesi dışarıdan geldiği için ve yönetimde bakanlık tarafından yapıldığı için açıkçası bir şey diyemiyorum. Ama bizim temennimiz en kısa zamanda yapılması yönünde” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’un enflasyonu Nisan ayında yıllık yüzde 78,81 oldu İTO’nun açıkladığı verilere göre, İstanbul’da Nisan ayında perakende fiyatlar aylık yüzde 4,89, yıllık bazda yüzde 78,81 arttı. İstanbul’un Nisan ayı enflasyonu belli oldu. 2024 Nisan ayında İstanbul’da; perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 4,89, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise yüzde 4,87 oranında arttı. 2023 Nisan ayına göre 2024 Nisan ayında yaşanan fiyat değişimlerini gösteren bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksinde yüzde 78,81, Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ise yüzde 65,94 olarak gerçekleşti. Nisan 2024’te Perakende fiyatlarda bir önceki aya göre; Giyim Harcamaları grubunda yüzde 23,85, Ev Eşyası Harcamalarında yüzde 5,30, Kültür Eğitim ve Eğlence Harcamalarında yüzde 4,88, Gıda Harcamalarında yüzde 4,84, Ulaştırma ve Haberleşme Harcamalarında yüzde 2,22, Konut Harcamalarında yüzde 1,45, Sağlık ve Kişisel Bakım Harcamalarında yüzde 0,88, Diğer Harcamalarda yüzde 0,03 artış izlendi. Nisan 2024’te Toptan fiyatlarda bir önceki aya göre; Mensucat grubunda yüzde 17,93, İnşaat Malzemeleri grubunda yüzde 13,36, Madenler grubunda yüzde 7,27, Kimyevi Maddeler grubunda yüzde 5,40, Gıda Maddeleri grubunda yüzde 3,03, İşlenmemiş Maddeler grubunda yüzde 1,73 ve Yakacak ve Enerji Maddeleri grubunda ise yüzde 0,27 artış izlendi.
Diyarbakır Kulp’ta doğalgaz altyapı çalışmaları sürüyor Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde doğalgaz hattı projesine Şubat ayında vurulan kazmanın ardından çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla ihale edilen proje, ilçe merkezinde yoğun bir tempoda sürdürülüyor. Yaklaşık üç aydır devam eden çalışmalar, Turgut Özal Mahallesinde yoğunlaştı. Başlangıçta 2026 yılına kadar doğalgaz arzı planlanan Kulp’a, Diyarbakır’dan AK Parti milletvekillerinin girişimleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile altyapı çalışmalarının başlaması için 2024 yılı hedefi belirlendi. Bu hızlandırılmış takvimle, Kulp ilçe merkezi ve çevresindeki mahallelerin modern ve temiz enerji kaynağına kavuşması sağlanacak. Turgut Özal Mahalle Muhtarı Ramazan Azbay, mahallesine getirilen doğalgazdan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Her eve doğalgazın gelmesi bizi memnun ediyor. Bende mahalle muhtarı olarak elimden geleni yapıp, altyapı çalışmalarına yardımcı oluyorum" dedi. İlçe halkından Mahmut Yıldız ise ,”Kulp’ta sürdürülen doğalgaz altyapı çalışmaları, biz ilçe halkının yaşam kalitesini artıracak ve ekonomik açıdan önemli bir katkı bize sağlayacak. Daha önceleri ısınma ihtiyaçlarımızı kömür ve odun olarak kullanıyorduk. Özelikle kaloriferlerin çalıştığı dönemlerden ilçe merkezini kapkara bir duman sarıyordu ve dışarı çıkamaz duruma geldiğimiz gibi pencerelerimizi de açamıyorduk. Bu sebeple ilçe halkı olarak projenin tamamlanmasını sabırsızlıkla bekliyoruz” diye konuştu.
Ankara Yılda 15 gün görülen ‘dağ lalesi’ görsel şölen oluşturuyor Türkiye’nin endemik bitki türleri listesinde yer alan ve yılda 15 gün görülen Kızılcahamam dağ lalesi, görenleri hayran bırakıyor. Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde bulunan Soğuksu Milli Parkı’nda açan dağ lalesi bölgenin güzelliğine güzellik katıyor. Kızılcahamam’da eğimli dik andezit kayaçların olduğu yerlerde yetişen dağ lalesi Türkiye’nin endemik bitki Türleri Listesi’nde yer alıyor. Kendine has rengi ile hayranlık uyandıran dağ lalesi her yıl genellikle Nisan ayında ortaya çıkarken fotoğraf tutkunları tarafından da 15 günlük süre içerisinde kayıt altına alınıyor. Başka iklim ve şartlarda yetiştirilemeyen dağ lalesi, bilinçsiz kişiler tarafından koparılıp soğanları taşındığı için her yıl daha da az bir alanda yetişiyor. Dağ lalesinin ortaya çıktığı Samrı Tepesi ise havadan drone ile görüntülendi. Taşların arasındaki görüntüsüyle hayran bırakan laleler, mayıs ayının sonlarına doğru çiçeklerini dökmeye başlıyor. “Misafirlerimizin dağ lalesini görmek için son iki haftası kaldı” Kızılcahamam Belediye Başkanı Süleyman Acar, ilçenin birçok güzelliği bulunduğunu bu güzelliklerden birisinin de senede 2 hafta kendisini gösteren Dağ Lalesi olduğunu söyleyerek, “Misafirlerimiz bu dağ lalesini görmek için son iki haftası kaldı. Bu sene de bir çıktığı için ilçemizi bu sebeple ziyaret eden bir sürü hemşehrilerimiz var. Yine Ankara’dan gelen, Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen misafirlerimiz de var. İlçemizin bir sürü güzelliğiyle beraber bu dağ lalesi ilçemize bir endemik olduğu için bir güzellik katıyor. Bütün misafirlerimizi, Kızılcahamam Milli Parkı içerisinde bu bölgeye bekleriz” ifadelerini kullandı. “Bu bitki endemik bir bitki, sadece bulunduğu yerde yetişebiliyor” Kızılcahamam Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mecit Bal ise Soğuksu Milli Parkı’nda birçok doğal güzellik olduğunu ancak bunlardan birinin de dağ lalesi olduğunu kaydetti. Bal, Dağ Lalesinin endemik bitki olduğunu dile getirerek, “Laleyi binlerce kişi, görmeye geliyor. Biz de elimizden geldiği kadar tanıtmaya çalışıyoruz. Burası milli parkımızın içinde Samrı Tepe’de daha çok yürüyerek gelebilecekleri bir yer. Milli Parkımızın girişinden Soğuksu çevre yoluna yürüyerek geldikleri zaman rahatlıkla Samrı Tepe’de görebilecekleri endemik bir bitki dağ lalesi. Kızılcahamam’ın önemli bir değeri. Çünkü doğaseverler, botanikseverler endemik bitkimiz dağ lalesini bir ay boyunca görebiliyorlar maalesef. Belli bir süre sonra soluyor. Yüzlerce Türkiye’nin değişik yerlerinden hatta dünyanın değişik yerlerinden bilip gelip fotoğraflıyorlar. O görsel şölene eşlik ediyorlar biz de memnun oluyoruz. Yalnız bazı isteklerimiz olacak. Bu bitki endemik bir bitki. Sadece bulunduğu yerde yetişebiliyor. Koparılıp bir saksı ya da daha başka bir yerde yetişmiyor. Buraya özgü bir bitkidir, kesinlikle koparılarak soğanı götürülerek başka bir yerde yetişmiyor” şeklinde konuştu.