SAĞLIK - 03 Ağustos 2022 Çarşamba 12:09

Sinop’ta ishal ve bulantı şikayetiyle 309 kişi hastaneye başvurdu

A
A
A
Sinop’ta ishal ve bulantı şikayetiyle 309 kişi hastaneye başvurdu

Son bir hafta içerisinde Sinop’ta ishal, karın ağrısı, mide bulantısı gibi şikâyetlerle ilgili toplam 309 kişi acile başvurdu, İl Sağlık Müdürlüğü sebebini 3 madde ile açıkladı.

Son bir hafta içerisinde Sinop’ta ishal, karın ağrısı, mide bulantısı gibi şikâyetlerle ilgili toplam 309 kişi acile başvurdu, İl Sağlık Müdürlüğü sebebini 3 madde ile açıkladı.


Sinop’ta son bir hafta içinde acil servise başvuran hastaların büyük çoğunluğu ishal, karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi şikâyetlerde bulundu. İl Sağlık Müdürlüğü toplam 309 kişinin benzer şikâyetlerle başvurduğunu, bunların yüzde 20.3’lük kısmının 0-4 yaş ve 65 yaş üstü kişilerin olduğu ve akut gastroenterit (mide ve bağırsakların iltihabı) şeklinde görüldüğü, yüzde 20’lik kısmının ise 5-12 yaş arasındaki çocukları kapsadığı ifade edildi.


Sinop İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:


“Vakaların arttığı dönemlerde akut gastroenterit tanısına bağlı hastaneye yatış olmamış, hastalar reçete edilerek ve acil servis müşahede tedavi edilerek taburcu edilmiştir. Vaka sayılarının geçen senenin aynı dönemi ile uyumlu olduğu görülmüştür. İlimizde zaman zaman kritik sınır aşılmadan bir miktar vaka sayılarındaki yükselmenin nedeni 3 madde ile şu şekildedir; turizm ve bayram ziyaretlerine bağlı dönemsel nüfus artışı, yüzme sularındaki dönem dönem oluşabilen kirlilik ve aynı dönemde artışa geçen Covid-19 vakalarının acil servise akut gastroenterit ile benzer şikâyetlerle başvurulmasıdır. Ayrıca Sinop ilimiz genelinde mahalle ve köylerde vakaların dağılımına bakıldığında bir odaklanma bulunmamaktadır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.