GÜNDEM - 20 Temmuz 2025 Pazar 21:02

Gerze’nin içme suyu sorunu tarihe karıştı

A
A
A
Gerze’nin içme suyu sorunu tarihe karıştı

Sinop’un Gerze ilçesinde uzun süredir beklenen içme suyu projesi, düzenlenen törenle hizmete açıldı.


Erfelek Barajı’ndan Gerze’ye uzanan yaklaşık 450 milyon TL maliyetli isale hattı sayesinde ilçe merkezi ve 16 köy, arıtılmış ve kesintisiz içme suyuna kavuştu. Düzenlenen açılış töreninde Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş birer konuşma yaptı.


Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider de suyun stratejik önemine dikkat çekerek, "Geçen yıldan bu güne yağışlardaki Türkiye’deki azalış oranı yaklaşık yüzde 26. Bölge bölge elbette ki farklılıklar var. Bir feci örnek olsun diye söyleyeyim. Güneydoğu Anadolu’daki bu oran yüzde 53, Trakya’da yüzde 45’lere vardı. Allah’tan Tayyip Erdoğan var. Allah’tan bu iktidar var. Allah’tan bu barajlar yapıldı ki şuanda susuzluk yaşamıyoruz. Ancak yapmamız gereken çok iş var. Sayın Genel Müdürüm bir kısmı ile bahsetti. 2002’de yüzde 6 oranında olan kapalı devre sulama oranımız şu anda yüzde 37’ye geldi. Yeterli mi? Kesinlikle hayır. Gitmemiz gereken çok yer var ve artık bu tehdit hem bölgeyi hem ülkemizi o kadar net bir şekilde adeta hedefe koymuş ki inanın her birimizin, her bir vatan evladının üzerine düşenler var. Bu kapsamda belki Sinop’umuz belki Karadeniz’imiz, ülkenin diğer bölgelerine göre daha şanslı olabilir ama yol boyunca dikkat etmeye çalıştım. Kuruyan derelerin görüntüsü gerçekten yürek burkuyor. Dolayısıyla su hakikaten medeniyet, su hakikaten vatanın doğrudan artık karşılığı olmak durumunda. Biz de bu uğurda son 22 yılda Sinop’a yaptıklarımızdan çok kısa bahsetmek istiyorum. İçme suyundan baraja, sulamadan hidroelektrik santrallere, toplu ulaştırma faaliyetlerimize, taşkın koruma hizmetlerimize varan 69 adet tesisi hizmete almışız. Ve bunların karşılığında 52 milyar liralık bir bedel ödemişiz. Şimdi 2025 yılına gelelim. Sadece bu yılda şuanda 7. ayında olduğumuz bu yılda 10.1 milyar liralık bir yatırım yapacağız. Gerze’miz için 2025 yılında bizim ihtiyacımız olan su saniyede 80 litre. Saniyede 80 litre su akıtırsa belediye başkanımız hiçbir sorunu yok. Ancak bu tesis ne anlama geliyor. Bir projeksiyon yapıyor devlet, elbette burada TÜİK istatistikleri, nüfusun artış hız, belki geri göç bunların hepsi dahil edildiğinde biz bu tesisle saniyede 139 litre su akıtacağız. Yani 2037 yılına kadar bu coğrafyada içme suyu ile ilgili herhangi bir problem konuşulmayacak. Bu tesisin bir diğer anlamını söyleyelim. Bu tesis ile ilgili olarak 23 Haziran 2023 tarihinde sözleşme imzalanmış. Hemen 10 Temmuz 2023’de yapılmış. Yaklaşık 2 yılda da bitmiş. Yaklaşık 19 km bir isale hattı döşenmiş. Artık yeni tesislerimizin hepsi böyle. SCADA dediğimiz elektronik takip ve kontrol sistemi de bitmek üzere. Ekim ayı itibari ile de o bitecek. Çünkü Ekim ayı burada suyun en az olduğu an. Bu sistem ile elektronik olaraktan hem takibini hem kontrolünü sağlamış olacağız" ifadelerine yer verdi.


Projenin tamamlanmasıyla, Gerze ile birlikte Sinop merkez ilçeye bağlı Dizdaroğlu, Kozcağız, Taşmanla, Lala, Yalı, Melikşah, Şamlıoğlu, Kabalık ve Gerze’ye bağlı Sarıyer, Akkıraç, Yaykıl, Çırnık, Türkmenlioğlu, Mahmuttiri, Belören, Abdaloğlu köylerinin de kesintisiz suya kavuşacağı bildirildi.


Açılış törenine Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Gerze Kaymakamı Yıldız Büyüker, Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta ile birlikte protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.



Gerze’nin içme suyu sorunu tarihe karıştı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bahçelievler Belediyesi "Basın İftarı" programı düzenledi Bahçelievler Belediyesi tarafından basın mensuplarına özel "Basın İftarı" programı düzenlendi. Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, "Gazetecilik zor bir meslek. Hakikati, doğruyu vatandaşa bildirmek gerekiyor. Hakikati, doğruyu vatandaşa bildirmezseniz iş karışıyor. O yüzden ben tüm gazeteci arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum" dedi. Bahçelievler Belediyesi’nin basın mensuplarına yönelik Bahçelievler Belediyesi Kongre ve Nikah Sarayı’nda düzenlediği iftar programına Belediye Başkanı Hakan Bahadır ve birçok basın mensubu katıldı. Müzik ve ilahi dinletisinin yapıldığı programda, iftar saatinin gelmesiyle davetliler oruçlarını açtı. Program sonunda Başkan Bahadır, basın mensupları ile hatıra fotoğrafı çektirdi. "Gazetecilik zor bir meslek" Programda konuşan Başkan Bahadır, "Bugün çok hamdediyorum. Çünkü güneyimiz zaten yangın yeriydi. Kuzeyde de var ama Ramazan ayında Müslümanların birbirine kırdırılmaya çalışıldığı bir dönemi, sene 2026 1 Mart, canlı yayın ile izliyoruz. Amerika’sı, İsrail’i, Avrupa’sı beraber İran’ı vuruyor. İran, Müslüman ülkeleri vuruyor ‘Sen Amerika ile samimiydin, üssün vardı’ diye. Ülkeme, Türkiye’me hamdediyorum. Allah da Türkiye’mizi korusun. Biz genç bir ülkeyiz. Bu bizim 16. ülkemiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile kurduğumuz daha 103 yaşında bir ülke Türkiye Cumhuriyeti. Özellikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarından Allah razı olsun. Bizi güneyimizdeki ülkelerden ayırmış, bir ulus devlet olmuşuz. Bir Cumhuriyet ve demokrasi olmuş. Paşanın çocuğunun işçi, işçinin çocuğunun paşa olduğu bir ülkedeyiz. Hamdolsun şu anda da Sayın Cumhurbaşkanımızla gerçekten çok iyi gidiyoruz. İran-Amerika savaşını bile durdurmak için uğraşan biziz" dedi. Başkan Bahadır, basın mensuplarına da, "Sizlerin yaptığı işin çok zor olduğunu biliyorum. Polis, zabıta arkadaşlar zor iş yapıyor. Davet ediyoruz, geliyorsunuz. Hava soğuk, yağmur, kar. Kameraman arkadaşların sırtında 10 kilo vardır. Kolay değil. Gazetecilik zor bir meslek. Hakikati, doğruyu vatandaşa bildirmek gerekiyor. Hakikati, doğruyu vatandaşa bildirmezseniz iş karışıyor. O yüzden ben tüm gazeteci arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bahçelievler Belediyesi olarak hiçbir televizyon, radyo kimseyi ayırmıyoruz. Bizim bakış açımızda gizli bir ajandamız yok. Belediyemizin ajandasında bir gizli ajanda yok. 7 yıl oldu geleli. Devletin malına, belediyemizin malına bir kuruşluk yanlışımız olmadı" şeklinde konuştu.
İstanbul Bahçelievler Belediyesi "Basın İftarı" programı düzenledi Bahçelievler Belediyesi tarafından basın mensuplarına özel "Basın İftarı" programı düzenlendi. Programa, Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır ile birçok basın mensubu katıldı. Programda konuşan Başkan Bahadır, "Gazetecilik zor bir meslek. Hakikati, doğruyu vatandaşa bildirmek gerekiyor. Hakikati, doğruyu vatandaşa bildirmezseniz iş karışıyor. O yüzden ben tüm gazeteci arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum" dedi. Bahçelievler Belediyesi, basın mensuplarına özel "Basın İftarı" programı düzenledi. Bahçelievler Belediyesi Kongre ve Nikah Sarayı’nda gerçekleştirilen programa, Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır ve davetli birçok basın mensubu katıldı. Programda müzik ve ilahi dinletisi yapıldı. İftar saatinin gelmesiyle davetliler oruçlarını açtı. Program sonunda Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır, basın mensupları ile hatıra fotoğrafı çektirdi. "Gazetecilik zor bir meslek. Hakikati, doğruyu vatandaşa bildirmek gerekiyor" Programda konuşan Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır, "Bugün çok hamd ediyorum. Çünkü Güneyimiz zaten yangın yeriydi. Kuzey’de de var ama Ramazan Ayı’nda Müslümanların birbirine kırdırılmaya çalışıldığı bir dönemi, sene 2026, 1 Mart. Canlı yayın ile izliyoruz. Amerika’sı, İsrail’i, Avrupa’sı beraber İran’ı vuruyor. İran, Müslüman ülkeleri vuruyor. ‘Sen Amerika ile samimiydin, üssün vardı’ diye. Ülkeme, Türkiye’me hamd ediyorum. Allah da Türkiye’mizi korusun. Biz genç bir ülkeyiz. Bu bizim 16. ülkemiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile kurduğumuz daha 103 yaşında bir ülke Türkiye Cumhuriyeti. Onlardan tabi ki farkımız var. Özellikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarından Allah razı olsun. Bizi Güney’imizdeki ülkelerden ayırmış. Bir ulus devlet olmuşuz. Farklı olmuşuz. Kabile devleti olmamışız. Bir Cumhuriyet ve Demokrasi olmuş. Paşa’nın çocuğu işçi, işçinin çocuğu paşa olduğu bir ülkedeyiz. Hamd olsun şu anda da Sayın Cumhurbaşkanımızla gerçekten çok iyi gidiyoruz. İran - Amerika savaşını bile durdurmak için uğraşan biziz. Sizlerin yaptığı işin çok zor olduğunu biliyorum. Polis, zabıta arkadaşlar zor iş yapıyor. Davet ediyoruz. Geliyorsunuz. Hava soğuk, yağmur, kar. Kameraman arkadaşların sırtında 10 kilo vardır. Kolay değil. Gazetecilik zor bir meslek. Hakikati, doğruyu vatandaşa bildirmek gerekiyor. Hakikati, doğruyu vatandaşa bildirmezseniz iş karışıyor. O yüzden ben tüm gazeteci arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bahçelievler Belediyesi olarak hiçbir televizyon, radyo kimseyi ayırmıyoruz. Bizim bakış açımızda gizli bir ajandamız yok. Belediyemizin ajandasında bir gizli ajanda yok. 7 yıl oldu geleli. Devletin malına, belediyemizin malına bir kuruşluk yanlışımız olmadı" şeklinde konuştu.
Kütahya Kütahya’da genç basın mensupları tek çatı altında buluştu Kütahya’da farklı gazete, internet haber sitesi ve medya kuruluşlarında görev yapan genç basın mensupları, Kütahya Gazeteciler Cemiyeti bünyesinde Gençlik Platformu’nu kurarak, kent basınında bir ilke imza attı. Kuruluş kararıyla birlikte şehirde genç gazetecilerin ortak hareket edeceği yeni bir dönem başladı. Gençlik Platformu’nun kuruluşu, Kütahya’da medya alanında dayanışmayı artırmayı ve genç basın emekçilerinin daha aktif rol almasını hedefliyor. Platformun mesleki gelişimden ortak projelere, şehir gündemine katkı sunacak çalışmalardan sosyal sorumluluk faaliyetlerine kadar geniş bir alanda faaliyet göstermesi planlanıyor. "Birlikte üretmek için buradayız" Platform adına yapılan açıklamada, genç gazetecilerin sadece haber üreten değil, aynı zamanda şehrin geleceğine katkı sunan bir anlayışla hareket edeceği vurgulandı. Açıklamada, gençliğin dinamizmi, sorgulayan bakış açısı ve üretkenliğinin Kütahya basınına yeni bir soluk kazandıracağı belirtildi. Genç basın mensupları, birlik ve dayanışma mesajı vererek, "Gençler desteklenirse şehir büyür. Gençler öne çıkarsa fikirler çoğalır. Kurumlar gençlerle yan yana yürürse gelecek güçlenir" dedi. Rekabet yerine ortak akıl ve dayanışmanın ön planda tutulacağı belirtilen açıklamada, genç gazetecilerin artık karar alma süreçlerinde daha etkin olmak istediği kaydedildi. Mesleki dayanışma ve ortak projeler hedefleniyor Platformun öncelikli hedefleri arasında genç gazetecilerin mesleki gelişimine katkı sağlayacak eğitimler düzenlemek, ortak haber projeleri üretmek ve şehirle ilgili konularda daha güçlü bir iletişim ağı oluşturmak bulunuyor. Ayrıca farklı medya organlarında görev yapan gençlerin aynı masa etrafında buluşarak tecrübe paylaşımı yapması amaçlanıyor. Platformun Kütahya’daki basın faaliyetlerine hız kazandırması ve genç gazeteciler arasında kurumsal aidiyet duygusunu güçlendirmesi bekleniyor. Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Gençlik Platformu’nun yönetimi de belli oldu. Platform; Başkan Fatma Sümer Soyalp, Başkan Yardımcısı Muammer Mert Opuş, Genel Sekreter Merve Doğan ile üyeler Onur Acur, Emine İbiş, Seval Çukur ve İbrahim Şen’den oluşuyor.