ÇEVRE - 07 Haziran 2025 Cumartesi 11:22

Sinop’ta çoban bulduğu yavru ceylana keçi sütüyle bakıyor

A
A
A
Sinop’ta çoban bulduğu yavru ceylana keçi sütüyle bakıyor

Sinop’un Durağan ilçesinde çobanlık yapan Veysel Çatalcı, bulduğu yavru ceylana keçi sütüyle bakıyor.


Çerçiler Köyü Kirencik Mahallesi’nde çobanlık yapan Veysel Çatalcı, keçilerini otlatmak için ormanlık alana çıktığı sırada yerde hareketsiz halde yatan bir yavru ceylanla karşılaştı. Ceylanın çevresinde annesinin olmadığını fark eden Çatalcı, bir süre gözlem yaptı ancak anne ceylan geri dönmeyince yavruyu alarak köyüne götürdü. Durumu hemen Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerine bildiren Çatalcı, yetkililer gelene kadar yavru ceylanın bakımını üstlendi. Köy halkının da desteğiyle yavru ceylan, keçi sütü ile beslenmeye başlandı. Ceylanın genel sağlık durumunun iyi olduğu ve kısa sürede kendine geldiği öğrenildi.


"Dayanamadım, alıp köye getirdim"


Ceylana büyük bir özenle bakan Veysel Çatalcı, "Keçilerle birlikte dağda otlatma yapıyordum. Birden yerde kıpırtısız yatan bir yavru gördüm. Önce ne olduğunu anlayamadım, sonra ceylan olduğunu fark ettim. Annesi çevrede yoktu. Doğal ortamda tek başına yaşaması imkânsızdı. Dayanamadım, alıp köye getirdim. Elimizden geleni yapıyoruz" dedi.


Köy sakinlerinden Abdullah Çatalcı, "Keçileri otlatırken tehlikeli ormanlık bölgede yavru ceylanı bulduk ve annesi yoktu. Daha 1 yada 2 günlüktü yürüyecek halide yoktu. Oradan alıp getirdik ve kurtardık. Gerekli makamlara bildirdik onlar gelene kadar bizim misafirimiz. Keçilerimize emzirtip karnını doyuruyoruz. Keçi sütü ile besliyoruz, hangi keçiyi tutarsak emiyor. Bulduk getirdik 4 gündür misafir ediyoruz. İlgili yerlere bildirdik biz gelene kadar bakımı sizde dediler. Bizde elimizden geldiği kadar bu yavruyu korumaya çalışıyoruz" diye konuştu.


(HT-

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Yurdun genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara ve Doğu Akdeniz’in doğusu, İç Anadolu’nun kuzey ve doğusu ile Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Orta Karadeniz kıyıları ile İskenderun Körfezi çevrelerinde yağmur, diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek yağışların, Batı Karadeniz, Güneydoğu Anadolu’nun doğu, Doğu Anadolu’nun güneydoğu kesimleri ile Sakarya çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Kuzey, iç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don ile birlikte pus, yer yer sis görüleceği tahmin ediliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan tahminlere göre; hava sıcaklığı, hissedilir derecede azalarak ülke genelinde mevsim normallerinin altında seyredecek. Rüzgarın genellikle kuzeyli yönlerden, yurdun kuzey ve batı kesimlerinde akşam saatlerinden sonra zamanla güney ve batılı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette; Marmara, Güney Ege, Akdeniz, İç Anadolu’nun güneyi, Karadeniz kıyıları, Doğu Anadolu’nun güneydoğusu ve Güneydoğu Anadolu’nun doğusunda kuvvetli (40-70 km/saat) esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde hafif kar yağışlı 1 İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu 6 İzmir: Parçalı ve az bulutlu 9 Bursa: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve karla karışık yağmurlu, yüksekleri kar yağışlı 5 Adana: Parçalı ve çok bulutlu 13 Antalya: Parçalı ve az bulutlu 14 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde hafif yağmurlu 9 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde hafif yağmurlu, zamanla karla karışık yağmur ve hafif kar yağışlı 10 Erzurum: Çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı -7