GENEL - 27 Eylül 2017 Çarşamba 10:11

İlkel yöntemlerle toplanan üzümler kurutularak kışın tüketiliyor

A
A
A
İlkel yöntemlerle toplanan üzümler kurutularak kışın tüketiliyor

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde köylüler kış hazırlıkları başlattı.

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde köylüler kış hazırlıkları başlattı. Köylüler topladıkları üzümleri 15 gün süreyle güneş altında kuruttuktan sonra toplayıp kışın tüketmek üzere evlerine götürüyor. Kurutulan üzüm kış aylarında hoşaf veya kuru üzüm olarak sofralardaki yerini alıyor.


Kış öncesinde üzüm bağlarına giden köylüler ilkel yöntemlerle üzümleri kurutmak için yoğun mesaiye başladı. İlçeye bağlı köylerde yaşayan vatandaşlar bağ ve bahçelerindeki üzümleri toplayıp çeşitli işlemlerden geçirdikten sonra kurutup kış aylarında kuru üzüm ve hoşaf olarak tüketiyor. Başaran köyünde yaşayan köylülerden Sima ve Zümeyran Gökçe adındaki kadınlar sabah saatlerinde tırmandıkları dağın yamacında bulunan bağlardan topladıkları üzümleri kurutmak için yoğun mesaiye başladıklarını söyledi. Çok sayıda üzüm bağlarının olduğu köyde sabahın ilk ışıklarıyla beraber çalışan kadınlar üzümleri kuruttuktan sonra kış aylarında tüketmek üzere evlerine götürüyor. Kuru üzümün ne şekilde yapıldığını anlatan Zümeyran Gökçe "Yıllardır bu işi yapıyoruz. Köylüler olarak gece gündüz çalışıyoruz. Bağlarımızda her yıl topladığımız üzümleri ilaçladıktan sonra çeşitli işlemlerden geçirip kurutmaya bırakıyoruz. 15 gün güneş altında kaldıktan sonra üzümleri toplayıp serin yerlerde muhafaza ederek kış aylarında tüketmek için şimdiden çalışıyoruz. Kimi bu üzümleri tüketmek için evine götürürken, kimi ise satarak aile ekonomisine katkı sağlıyor" dedi.


Zümeyran Gökçe, köyde işlerin hiç bir zaman bitmediğini belirterek, kuru üzüm işini tamamladıktan sonra kışlık odun için çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul "Turquality ve Marka Destek Programı ile 377 firmanın 400 markası Bakanlığımız tarafından desteklenmekte" Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Turquality ve Marka Destek Programı ile yaklaşık 377 firmanın 400 markası Bakanlığımız tarafından destekleniyor. Turquality’i marka-inovasyon yoluyla ihracat miktarının katma değerini yükselterek toplam değeri arttırma modeli. Turquality, Türk ürünlerinin dünyada bilinirliğini ve cazibesini arttırma programıdır" dedi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Turquality-Marka Uzmanlık ve Vizyon Programı’nın kapanış törenine katıldı. Bakan Bolat, programda yaptığı konuşmada markalaşmanın ihracata katkısının önemine dikkat çekti. Bakan Bolat, Turquality-Marka Uzmanlık ve Vizyon Programı’nın inovasyon ve markalaşma yoluyla ihracatın katma değerini artırmayı hedeflediğini belirtti. İhracatın Türkiye için olmazsa olmaz olduğunu ifade eden Bakan Bolat, "İhracat Türkiye açısından olmazsa olmaz bir zorunluluk. İhracatta önemli bir yol kat ettik, ama daha çok yolumuz var. Türkiye’nin bu ihracat yolculuğunda ’Turquality ve Marka Uzmanlık-Vizyon Programı’ çok önemli bir konumda. Üniversite-sanayi-STK ve biz olmak üzere dörtlü iş birliği modeliyle yapılan bu program örnek bir çalışma" dedi. "Turquality, Türk ürünlerinin dünyada bilinirliğini ve cazibesini arttırma programıdır" Programa ilişkin de bilgi veren Bakan Bolat, "Turquality’i marka-inovasyon yoluyla ihracat miktarının katma değerini yükselterek toplam değeri arttırma modeli olarak özetleyebiliriz. Turquality, hizmetlerde, mallarda, ürünlerde yeni büyük markalar geliştirerek Türk ürünlerinin dünyada bilinirliğini ve cazibesini arttırma programıdır. Bu program çok da başarılı olmuştur. Bugüne kadar aşağı yukarı Turquality programına katılan 189 şirketin 205 markası Turquality destek programı tarafından destekleniyor. Turquality genel-geçer bir program değil, çok önemli program. Bir alt programı da Marka Destek Programı. Bunda da 291 firmanın 312 markası desteklenmekte. Bu şekilde Turquality ve Marka Destek Programı ile yaklaşık 377 firmanın 400 markası Bakanlığımız tarafından desteklenmekte" şeklinde konuştu. Bakan Bolat, dünya ihracatından Türkiye’nin aldığı paya ilişkin de verileri paylaştı. Bolat, "Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre 2002 yılında dünya mal ihracatındaki payımız yüzde 0,49’du, bu rakam 2023 yılı sonunda yüzde 1,08’e yükseldi. Hizmet ihracatımız ise dünyadaki payımız 2002 yılında 0,89’du 2023 yılı sonunda 1,30’a yükseldi. Bu ülkemiz için başarıdır, bunu daha yukarı taşıma hedefindeyiz. Mal ihracatında 2028 yılında dünyadaki payımızı yüzde 1,30’a, hizmet ihracatı payımızı da yüzde 2’ye yükseltmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. Bakan Bolat, konuşmasının ardından Turquality-Marka Uzmanlık ve Vizyon Programı’nı başarıyla tamamlayan öğrencilere diplomalarını verdi. Program diploma töreninin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
İstanbul Galatasaraylı Sporcular Derneği’nin dayanışma yemeği düzenledi Galatasaraylı Sporcular Derneği, birlik ve beraberlik mesajı vermek adına dayanışma yemeği düzenledi. Şişli’de bir otelde düzenlenen organizasyona, Galatasaraylı Sporcular Derneği Başkanı Levent Nazifoğlu, Galatasaray eski başkanlarından Alp Yalman ile Burak Elmas, sarı-kırmızılı kulübün eski ikinci başkanlarından Ergun Gürsoy, Divan Kurulu eski Başkanı İrfan Aktar, mevcut Divan Kurulu Başkanı Aykutalp Derkan, Galatasaray Kadın Futbol Takımı Teknik Direktörü Metin Ülgen ve oyuncular ile davetliler katıldı. Galatasaraylı Sporcular Derneği Başkanı Levent Nazifoğlu, burada yaptığı konuşmada, “Bu gece, futbolla ilgili önümüzdeki çok önemli maçlarda bütün camianın bir arada olduğunu göstermek için yapılan bir gecedir. Galatasaray Kadın Futbol Takımı’nın da bu hafta sonu maçı var. Kazandıkları takdirde ilk kez şampiyon olacaklar ve direkt Şampiyonlar Ligi’ne katılacaklar. Takımın bu maçı kazanmasını istiyoruz" dedi. Nazifoğlu, konuşmasının ardından Galatasaray eski başkanlarından Alp Yalman ile Burak Elmas’a, sarı-kırmızılı kulübün eski ikinci başkanlarından Ergun Gürsoy’a, Divan Kurulu eski Başkanı İrfan Aktar’a, mevcut Divan Kurulu Başkanı Aykutalp Derkan’a, Galatasaray Kadın Futbol Takımı Teknik Direktörü Metin Ülgen’e ve oyunculara desteklerinden ötürü plaket takdim etti.