GENEL - 16 Aralık 2017 Cumartesi 13:46

Şırnak’ta 36 öğrenci ’Okul Destek Projesi’ kapsamında geziye çıktı

A
A
A
Şırnak’ta 36 öğrenci ’Okul Destek Projesi’ kapsamında geziye çıktı

Şırnak’ta daha önce il ve ilçe dışına çıkamayan 36 öğrenci Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetinin Değerlendirilmesi programı ve ’Okul Destek Projesi’ kapsamında Gaziantep, Nevşehir ve Kayseri’yi kapsayan 5 günlük geziye gönderildi.

Şırnak’ta daha önce il ve ilçe dışına çıkamayan 36 öğrenci Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetinin Değerlendirilmesi programı ve ’Okul Destek Projesi’ kapsamında Gaziantep, Nevşehir ve Kayseri’yi kapsayan 5 günlük geziye gönderildi.


Şırnak’ta, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca 20 ilde uygulanan proje kapsamında 36 öğrenci 5 günlük geziye gönderildi. Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü öncülüğünde, yoksul ailelerin sadece ekonomik yetersizlikler sebebiyle çocuklarını kurum bakımına vermesinin önüne geçmek amacıyla başlatılan uygulama dahilinde pilot il seçilen Ağrı, Antalya, Aydın, Bartın, Batman, Bingöl, Bursa, Denizli, Erzincan, Gaziantep, Hakkari, Hatay, İstanbul, İzmir, Karabük, Kırklareli, Konya, Muğla, Samsun, Şırnak, Trabzon ve Yozgat’ta maddi imkansızlıklar içerisinde olan ve Sosyal Ekonomik Destekten yararlanan yüzlerce çocuk, sosyal, kültürel ve psikolojik açıdan destekleniyor. Gezi programı hakkında açıklama yapan Şırnak Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Muzaffer Akçam, "Bakanlığımız çocuk hizmetleri genel müdürlüğünün okul destek projesi kapsamında 23 ilimiz pilot il olarak seçildi ve bunlardan biri de Şırnak ilimizdir. Bu projedeki amacımız sosyal ve kültürel etkinlikleri artırmak, ailelerde çocuk adına farkındalık oluşturulması, çocuklara okul dışı zamanlarını kaliteli ve verimli kullanabilecekleri ortam ve imkanların sunulması amacıyla oluşturulan ’Okul Destek Projesi’ kapsamında Şırnak merkez ve ilçelerinden 36 öğrencimizi Gaziantep, Nevşehir, Kapadokya ve Kayseri Erciyes Kayak Merkezine 5 günlük geziye götürüyoruz. Bu gezideki amacımız öğrencilerimizin tarihi, kültürel yerleri tanımalarıdır. Çünkü bu çocuklarımız ilk defa Şırnak dışına çıkan çocuklarımızdır. Bu çocuklar farklı kültürdeki çocukları görüp kaynaştıkları zaman ufukları çok daha fazla gelişiyor. Gezi sonrasında da çocuklarımızı kütüphaneye kaydettireceğiz. Kaynak kitapları alacağız ve il protokolünün de katılacağı güzel bir yemek organizasyonu ile bir araya gelecekler” dedi.


İlk defa il dışına çıkacağını ifade eden Rojin Eco, bu projenin hem derslerine hem de kendilerine çok etki edeceğini söyledi. Eco, "Görmediğimiz ve gitmediğimiz müze, Kapadokya gibi yerleri görüp gezip, kayak yapacağız. Hayal etmediğim yerlere gideceğim çünkü hiç geziye gitmedim. Bu gezi sayesinde sürekli televizyon ve gazetelerden gördüğümüz yerleri görüp gezerek hayallerimi gerçekleştireceğim. Bu anlamda bu gezi programını düzenleyen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Bu gezi sayesinde il dışına çıkıp gezme fırsatı bulacağı için çok mutlu olduğunu belirten Muhhamed Elçioğlu, gezinin kendilerine çok iyi geleceğini söyledi. Elçioğlu, "Hem derslerimize daha iyi motive olacak hem de moral bulacağız. Hiç gitmediğimiz tarihi yerleri göreceğiz ve bu da tarihi bilgilerde bize fayda sağlayacak. Bu anlamda Aile ve Sosyal Bakanlığının verdiği bu şans için teşekkür ediyorum. Çünkü ilk kez geziye çıkıyoruz. Bu tür gezi programlarının daha da artmasını istiyoruz. Böyle bir geziye çıkacağımızı hiç düşünmüyordum çünkü hiç geziye çıkmamıştım. Hep Şırnak’ın içindeydim. İlk defa Şırnak dışına çıkıyorum bunun içinde çok mutluyum” şeklinde konuştu.


Şırnak’ta imkanlar kısıtlı olduğu için dışarıya çıkma şanslarının olmadığını belirten Hakan Akçam ise, bu şartlarda çok geziye çıkamadıklarını söyledi. Akçam, "Bu gezi bizim için çok iyi bir motive kaynağı oldu. Böyle bir geziye çıktığımız için çok mutluyum. Bu vesile ile bu projeyi düzenleyen Aile Sosyal Politikalar Bakanlığına teşekkür ediyorum" dedi.


Şırnak’ın Cizre ilçesi otobüs otogarında bir araya gelen 36 öğrenci Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün tahsis ettiği otobüs ile Gaziantep, Nevşehir ve Kayseri’yi kapsayan 5 günlük geziye çıktı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu’nu erkeklerde Hicham Amghar, kadınlar Sheila Chelangat kazandı Türkiye İş Bankası 19 İstanbul Yarı Maratonu’nu erkeklerde Faslı atlet Hicham Amghar, kadınlarda ise Kenyalı atlet Sheila Chelangat kazandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Spor İstanbul’un düzenlediği Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu, Tarihi Yarımada parkurunda ’En Hızlı Yarı’ sloganıyla koşuldu. Dünyanın en iyi 11, Avrupa’nın da 4 ’Gold Label’ yarı maratonundan biri olan İstanbul Yarı Maratonu, 10K ve 21K kategorilerinde yapıldı. Koşuya 72 farklı ülkeden yaklaşık 14 bin sporcu katıldı. Elit atlet kategorisinde ise 34 farklı ülkeden 47 erkek, 21 kadın olmak üzere toplam 68 sporcu yarıştı. Yenikapı’dan başladı, orada bitti Yenikapı’dan saat 09.15’te start alan yarışta atletler Kumkapı, Cankurtaran, Çatladıkapı, Sarayburnu, Sirkeci Işıklar ve Eminönü’nden sonra Galata Köprüsü’nden Karaköy’e geçti. Köprü bitimindeki ışıklardan ’U’ dönüşü yapan sporcular, Eminönü, Unkapanı, Cibali, Abdülezelpaşa caddesi, Ayvansaray, Haliç köprüsüne varmadan yine bir ’U’ dönüşü yaparak, ters istikamette aynı sahil yolunu kullanıp Yenikapı’ya geldi. Erkeklerde Hicham Amghar, kadınlar Sheila Chelangat kazandı Elit atletler kategorisi erkeklerde Faslı atlet Hicham Amghar 59.46’lık derecesiyle birinci oldu. İkinciliği 59.53’lük derecesiyle Etiyopyalı sporcu Dinkalem Ayele, üçüncülüğü ise 1.00.02’lik derecesiyle Etiyopyalı atlet Gemechu Bute elde etti. Kadınlarda ise 1.06.46’lık derecesiyle Kenyalı atlet Sheila Chelangat kazandı. İkinci sırayı 1.07.11’lik derecesiyle Kenyalı sporcu Miriam Chebet, üçüncülüğü de 1.08.16’lık derecesiyle Etiyopyalı atlet Zewditu Aderaw aldı. Türkiye yarı maraton şampiyonları da belli oldu İstanbul Yarı Maratonu aynı zamanda Türkiye Yarı Maraton Şampiyonası özelliğini de taşıdı. Erkeklerde 1.02.42’lik derecesiyle Ali Kaya, kadınlarda ise 1.13.32’lik derecesiyle Özlem Kaya Alıcı birinci oldu. 8 milyon TL para ödülü verildi İstanbul Yarı Maratonu’nda dereceye giren atletlere 8 milyon TL para ödülü verildi. Elit kadın ve erkek atletlerin birincileri 15’er bin Dolar alırken, ikinciler 10, üçüncüler 8, dördüncüler 6, beşinciler 5, altıncılar 4, yedinciler 3 ve sekizinciler 2’şer bin Dolar para ödülü kazandı. Bu yıl 34 Sivil Toplum Kuruluşu (STK) adına bin 500 gönüllü, bağış toplamak için koştu. Yarı maratonda 2020-2023 arasında yaklaşık 12 milyon TL’lik bağış toplanmıştı.
Antalya Kumluca’da Yörük Göçü 25’inci kez canlandırıldı Antalya’nın Kumluca ilçesinde gerçekleştirilen, Geleneksel Kumluca Tarım ve Seracılık Festivali’nin açılışında Yörük göçü canlandırıldı. Katılımcılar, Yörük göçünde; at, eşek, deve ve köpekleriyle kortej yürüyüşü yaptılar Kumluca İlçesinde bu yıl 25.’si düzenlenen Geleneksel Kumluca Tarım ve Seracılık Festivali kapsamında “Yörük Göçü” etkinliği, yoğun bir katılımla yapıldı. İlçenin, Gödene Caddesi’nden başlayıp Orhan Okulu Caddesi’ndeki Yörük Obalarına gelen Yörük Göçü etkinliğinde Kumluca halkı adeta sokağa döküldü. İlçeye bağlı, Bağlık Mahallesi Gödene caddesinden başlayıp Adnan Menderes Bulvarını takip ederek, Narenciye Mahallesindeki Orhan Okulu caddesinde son bulan kortej, yaklaşık 2 saat sürdü. Yörüklerin yaşayış tarzları sergilendi Birbirinden renkli görüntülere sahne olan festivalde, Kumluca’da yaşayan vatandaşlar, tamamen gönüllülük esasıyla etkinliğe katkı koydu. Katılımcılar, Yörük göçünde; at, eşek, deve ve köpekleriyle kortej yürüyüşü yaptılar. Yörüklerin yaşayış tarzlarını, günlük hayatta kullandıkları araç gereçleri, ulaşım şekillerini ve yemek kültürlerini canlandırdılar. Yörük Göçü Kortejini izlemek isteyen vatandaşlar ise saatler önceden kaldırım ve refüjlerde yerlerini alarak heyecanla kortejin geçmesini beklediler. “Yörük kültürünü, gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyoruz” Kumluca Belediye Başkanı Mesut Avcıoğlu, Yörük göçünün açılış konuşmasında şöyle konuştu: ‘’25.Tarım ve Seracılık Festivalimizin startını Yörük Göçümüzle verdik. Yörük kültürümüzü yaşatmak ve gelecek nesillerimize aktarmak amacıyla etkinliğimizi düzenliyoruz. Konserlerimiz ve Yağlı Pehlivan Güreşlerimizle güzel bir festival ortamı yaşıyoruz.” Yörük göçü, baharın ve yazın müjdecisi Kumluca Kaymakamı Tekin Erdemir de Yörük göçünün önemine değindi. Erdemir, “Yörük göçü, bölgemiz için önemli bir etkinlik. Vatandaşlarımız, baharın ve yazın müjdecisi olarak görüyor. Yıllar öncesinde insanlarımız ovalardan dağlara göçtü. Hayvanlarını götürdüğü ve orada kaldığı bir günün başlangıcı.’’ dedi. Çeşitli etkinliklerin gerçekleştirileceği festival, 4 Mayıs Cumartesi günü sona erecek. (RS)
Adana Adana’da bal hasadı başladı Adana, zengin bitki örtüsü ve verilen desteklerle bal üretiminde üst sıralardaki yerini koruyor. Kentte yaklaşık 2 bin 470 arıcının 495 bin kovanda bal üretimi yapılmasıyla geçen yıl 12 bin 280 ton bal üretildi. Adana bölgesindeki arıcılar yılın ilk balını da peteklerden sağmaya başladı. İkliminin yanı sıra sahip olduğu zengin doğal ve tarımsal kaynaklı bitki örtüsüyle arıcılıkta öne çıkan Adana, verilen desteklerle bal üretiminde üst sıralardaki yerini koruyor. Kış mevsiminde narenciye bahçelerine, ilkbahar ve yaz başlangıcında ayçiçeği tarlaları civarına yerleştirdikleri kovanlardan bal sağan Adana’daki üreticiler, yaz aylarında ise kovanlarını taşıdıkları Toroslar’daki yaylalarda ve ülkenin diğer yüksek kesimlerindeki florası zengin alanlarda bal hasadı yapıyor. Yılın ilk bal hasadını narenciye balı ile yapan Adanalı arıcıların bal sağımına katılan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Çukurova Bölgesinin Kasım-Mayıs ayları arasında ekolojik koşulları ve florası ile yerel arıcıların yanı sıra kışlatmak için arılarını getiren misafir arıcılar tarafından da tercih edilen bir bölge olduğunu söyledi. Kökçüoğlu, “Ovada narenciye bahçeleri, dağ kesiminde zengin flora ile arıcılıkta önemli bir yerdeyiz. Her yıl yaklaşık 33 ilden 150 bin kovan kış dönemini geçirmek için ilimize geliyor. 495 bin arılı kovan varlığına sahibiz ve 2470 aile geçimini arıcılıktan sağlıyor. Ürettiğimiz 12 bin 280 ton bal ile de Türkiye sıralamasında ikinci durumdayız. Turunçgil ağaçlarımızdan sadece meyve değil bal da topluyoruz. İlk narenciye balı ilimizde hasat edilmeye başladı. Hayırlı olsun.” dedi. İl Müdürü Kökçüoğlu, arıcılara devlet desteğinin her zaman devam ettiğini ifade ederek Adanalı arıcılara 2023 yılı desteği olarak 25 milyon lira ödendiğini söyledi. Kökçüoğlu, “İl Müdürlüğü olarak paydaşlarımızla işbirliği yaparak arıcılarımıza eğitimler veriyoruz, kovan desteği sağlıyoruz, arı hastalıkları ile mücadele için ilaç veriyoruz, kış bakım ve beslemesi için şeker dağıtıyoruz. Bu desteklerimiz önümüzdeki yıllarda artarak devam edecek.” şeklinde konuştu. Arılı kovandan petekleri alarak bal sağım makinesine koyan İl Müdürü Kökçüoğlu, bal sağımını yaparak yılın ilk bal hasadını gerçekleştirdi. Adanalı arıcılar önümüzdeki günlerde ayçiçeklerinin çiçek açmasıyla ova kesiminde ayçiçeği balını hasat ettikten sonra şehrin yüksek yaylalarına arılarını götürerek son bahara kadar buralarda konaklayacak. (FKE-