GENEL - 08 Şubat 2018 Perşembe 12:18

Cizre’nin elektrik sorunu masaya yatırıldı

A
A
A
Cizre’nin elektrik sorunu masaya yatırıldı

Dicle Elektrik Dağıtım tarafından Şırnak’ın Cizre ilçesinde de uygulamaya konulan Alçak Gerilim Sayaç Otomasyon Panolarına düzenlenen saldırıların devam etmesi üzerine STK temsilcileri, muhtarlar ve bazı vatandaşlar, şirket yetkilileri ile öğretmen evinde bir araya geldiler.

Dicle Elektrik Dağıtım tarafından Şırnak’ın Cizre ilçesinde de uygulamaya konulan Alçak Gerilim Sayaç Otomasyon Panolarına düzenlenen saldırıların devam etmesi üzerine STK temsilcileri, muhtarlar ve bazı vatandaşlar, şirket yetkilileri ile öğretmen evinde bir araya geldiler.


İlçede 28 Kasım’dan bu yana gerçekleşen faili meçhul saldırılar sonucunda 63 adet elektrik panosu ya kırıldı veya yakılarak kullanılmaz hale getirildi. Yapıların dışına alınan sayaçların içerisine konulduğu ve yeraltına alınan iletim hatları ile birlikte devreye sokulan panolar, kaçak elektrik kullanımını engellediği için saldırıların da hedefi haline geldi. Sayaçların evlerin veya işyerinin dışına çıkarılmasını istemeyen kesimler tarafından gerçekleştirilen saldırılar devam ederken, bu kez de sosyal medya üzerinden, Dicle Elektrik ekiplerinin yaptıkları kaçak denetimleri ve yazılan cezaların yüksek olduğu gerekçesiyle vatandaşlar toplanarak eylem yapmaya çağrıldı.


Bu çağrının duyulması üzerine yaşanabilecek olayların önüne geçmek isteyen AK Parti Şırnak İl Başkanı Halil İbrahim Erkan, Cizre Öğretmen Evi toplantı salonunda muhtarlar, STK temsilcileri ve vatandaşların yanı sıra Dicle Elektrik Dağıtım İl Müdürü’nün de katılımı ile bir toplantı düzenledi. Erkan’ın başkanlığında gerçekleşen toplantıda ilçenin elektrik sorunu masaya yatırıldı.


Burada vatandaşların sorunlarını dinlemek ve etkin çözümleri toplamak için bir araya geldiklerini belirten AK Parti Şırnak İl Başkanı Halil İbrahim Erkan, geçmişte çok ciddi travmalar yaşadıklarına değinerek, birlikte 2023 ve 2073 hedeflerine ulaşabilmek için el ele verilmesi gerektiğini ifade etti.


Toplantıda konuşan Cizre Muhtarlar Birliği Başkanı Saithan Tuncer, Cizre’de tüketilen elektriğin diğer yerlerden daha pahalı olduğunu ileri sürerek, açma kesme bedellerinin de faturalara yansıtıldığını söyledi. Tuncer, bölge halkının ekonomik açıdan zor durumda olduğuna dikkat çekerek, “Bu memlekette fabrikalar yoktur. Kimisi şoför Irak’a gider, kimisi sırtında mal taşır, kimisi de günlük yevmiye ile çalışıyor. Ama her ay 400-500 TL elektrik faturası ödemeleri vicdani değildir. Bunun yanında da kaçak ekipleri evlerimize giriyor ve kaçak olsa da olmasa da ceza kesiyorlar. Eğer Türkiye’nin her hangi bir yerinde Edirne’de elektrik sayaçları dışarı çıkarılıyorsa burada da çıkarılsın. Eğer İzmir, Balıkesir gibi yerlerde ekipler ev ev dolaşıp elektrik sayaçlarına baskın yapıyorlarsa bize de yapsınlar. Şırnak bütün il ve ilçeleri Kocaeli’nin bir ilçesindeki fabrika kadar kaçak elektrik kullanmıyor’’ dedi.


Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi ise, kaçak ile mücadele adı altında yapılan bu uygulamaların bölge insanını rencide ettiğini savunarak, Türkiye’nin başka yerinde bu tür uygulamaların olmadığını savundu. Şırnak, Cizre, Silopi’de kullanılan kaçağın iddia edildiği gibi fazla olmadığını ileri süren Elçi, “Bırakın Cizre’yi, Silopi’yi, Şırnak’ı Doğu ve Güneydoğudaki elektrik kaçağı Kocaeli’ndeki sanayi bölgesindeki kadar değildir. Doğu ve Güneydoğudaki elektrik kaçağı Antalya Lara yolundaki otel zincirlerin ki kadar değildir. Tabi ben bunu söylerken kaçak elektrik meşrudur, yapalım, edelim anlamında söylemiyorum. Batıdaki uygulama neyse burada da aynı uygulama olsun. Sayacın, caddeye ve kapıya konulması kadar rencide bir şey yoktur. Bu şekilde insanların onuru ile oynanmış oluyor. Kimse kaçak ekipleri gelip gitmesin demiyor ama Ankara’da biri kaçak elektrik kullanıyorsa bunun uygulaması nasılsa burada da o uygulansın’’ diye konuştu.


Dicle Elektrik Dağıtım Şırnak İl Müdürü Murat Horoz ise, sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı dönemde kendi ekiplerinin büyük bir özveri ile çalıştığını, bir yılda elektrik verilemeyeceği iddialarına rağmen Cizre’ye 10 günde elektrik verdiklerini söyledi. Bunların göz ardı edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Horoz, Şırnak’ta Türkiye’nin başka bir yerinden farklı hiçbir uygulama yapılmadığını söyledi. Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu ve Enerji Bakanlığı’nın yaptıkları her çalışmayı denetleyip kontrol ettiğini kaydeden İl Müdürü Murat Horoz, şunları kaydetti:


“Biz sadece şirket olarak burada elektriği satalım, para kazanalım derdinde değiliz. Biz bölgenin en büyük istihdam şirketiyiz ve altı bin tane çalışanımız var. Biz burada hizmet ediyoruz. Ben de bir vatandaşım ve elektrik faturası ödüyorum. Burada yaptığımız yatırımlara öncelikle sizlerin sahip çıkması, koruması kollaması lazım. Çünkü yatırımları daha kaliteli ve kesintisiz elektrik almanız için yapıyoruz. 2013’teki özelleştirmeden bu yana yapmış olduğumuz yatırım 1,2 milyar liradır. Ama kayıt dışı elektrik kullanımı ile gerçekleşen ciddi bir kayıp var. Biz bu kaybı önlemek, herkesin hak, hukuk çerçevesinde kullandığı elektriğin bedelini ödemesi için çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz.”


Yaklaşık iki saat süren toplantıda taraflar sorunlarını anlatarak çözüm yolları aradılar. Toplantı ileri bir tarihte yenilenmek üzere sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şırnak Şırnak’ta gösteri ve yürüyüşlere 7 gün yasak Şırnak Valiliği, kentte düzenlenecek gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantılarının 7 gün süreyle yasaklandığını duyurdu. Şırnak Valiliği, Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılarak Hakkari Valisi Ali Çelik’in Belediye Başkan Vekili olarak atanması sonrası kentte 7 gün süreyle eylem ve etkinliğin yasaklandığını duyurdu. Valilikten yapılan açıklamada, “Valilik ve Kaymakamlık makamlarının uygun göreceği etkinlikler ile kamu kurum ve kuruluşlarının düzenleyeceği programlar, resmi bayramlar, resmi anma günleri, spor faaliyetleri, resmi tören ve kutlamalar ile bu kurumların gelenek ve göreneklerine göre yapacakları programlar, sendika ve siyasi partilerin tüzüklerine göre yapacakları kongreler hariç, yukarıda belirtilen amaçlar doğrultusunda yapılması muhtemel her türlü açık yer toplantıları ile gösteri yürüyüşleri, toplu olarak karşılama ve uğurlama merasimleri, kurum ve kuruluşların kendi binası dışında yapacakları basın açıklaması, oturma eylemi, miting, çadır kurma, imza kampanyası, stant açma, kitlesel cenaze merasimi ve mezarlık ziyareti, anma töreni, şenlik, konser, eğlence, oyun temsili, gösteri vb, türdeki tüm eylem ve etkinlikler, ses yayın araçlarıyla yapılabilecek her türlü sesli ve görsel faaliyetler, dilek feneri-balon uçurtmak, drone-paramotor vb. her türlü hava faaliyetleri ile ticari kimliği bulunan özel hukuk tüzel kişilerinin ticari faaliyetleri hariç olmak üzere, el ilanı, sticker, broşür vb. dağıtılması, afiş ve pankart asılması vb. etkinliklerin ve ilimiz genelinde yapılacak olan eylem ve etkinliklere katılmak amacıyla toplu olarak ilimiz dışından gelecek olan şahıslar ile il merkezi ve ilçeler arası toplu olarak giriş çıkışların Şırnak il merkezi ve ilçeler dahil olmak üzere, tüm il sınırları içerisinde (Coğrafi Alan-İI Merkezi, İlçeler, Polis ve Jandarma sorumluluk bölgelerinin tamamı) 04.06.2024 günü saat 00.01’den 10.06.2024 günü saat 23:59’a kadar 7 (yedi) gün süreyle yasaklanmıştır” denildi.
Iğdır Iğdır’da gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantı yasağı Iğdır Valiliği gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantılarının 7 gün süreyle yasaklandığını duyurdu. Valilikten yapılan açıklamada, anayasa ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylem ve saldırıların önüne geçilmesinin hedeflendiği belirtildi. Valilik tarafından yapılan açıklamada; ”Anayasamızda ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylemler ile saldırı olaylarının önüne geçmek, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerini sağlamak, terör örgütlerinin planlarını bertaraf etmek ve bu bağlamda, milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve genel sağlığın korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin devamının temini ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi amacıyla; Valilik ve Kaymakamlık makamlarının uygun göreceği etkinlikler ile kamu kurum ve kuruluşlarının düzenleyeceği programlar, resmi bayramlar, resmi anma günleri, spor faaliyetleri, resmi tören ve kutlamalar ile bu kurumların gelenek ve göreneklerine göre yapacakları programlar, sendika ve siyasi partilerin tüzüklerine göre yapacakları kongreler, ticari kimliği bulunan özel hukuk tüzel kişilerinin ticari faaliyetleri hariç olmak üzere, yapılması muhtemel her türlü açık yer toplantıları ile gösteri yürüyüşleri, toplu olarak karşılama ve uğurlama merasimleri, kurum ve kuruluşların kendi binası dışında yapacakları basın açıklaması, oturma eylemi, miting, çadır kurma, imza kampanyası, stant açma, kitlesel cenaze merasimi ve mezarlık ziyareti, anma töreni, şenlik, konser, eğlence, oyun temsili, gösteri vb. türdeki tüm eylem ve etkinlikler, ses yayın araçlarıyla yapılabilecek her türlü sesli ve görsel faaliyetler, dilek feneri-balon uçurtmak, drone-paramotor vb. her türlü hava faaliyetleri ile el ilanı, sticker, broşür vb. dağıtılması, afiş ve pankart asılması vb. etkinliklerin ve ilimiz genelinde yapılacak olan eylem ve etkinliklere katılmak amacıyla toplu olarak ilimiz dışından gelecek olan şahıslar ile il merkezi ve ilçeler arası toplu olarak giriş çıkışların Iğdır il merkezi ve ilçeler dahil olmak üzere, tüm il sınırları içerisinde (Coğrafi Alan-İl Merkezi, İlçeler, Polis ve Jandarma sorumluluk bölgelerinin tamamı), 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17. ve 19. Maddeleri ile 5442 sayıl İl İdaresi Kanununun 11/A, B ve C maddeleri gereğince (Jandarma bölgesi dahil) il ve ilçe mülki sınırlarımız içerisinde 04.06.2024 günü saat 00.01’den 10.06.2024 günü saat 23.59’a kadar (7) yedi gün süre ile yasaklanmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” ifadelerine yer verildi.