SAĞLIK - 16 Ekim 2018 Salı 13:55

Şırnak’ta ilk defa kapalı rahim alma ameliyatı yapıldı

A
A
A
Şırnak’ta ilk defa kapalı rahim alma ameliyatı yapıldı

Şırnak’ta rahmindeki rahatsızlıktan 10 yıldır şikayetçi olan ve sürekli kanaması olduğu için hastaneye başvuran Nebahat Adıyaman’ın rahmi, Cizre Dr.

Şırnak’ta rahmindeki rahatsızlıktan 10 yıldır şikayetçi olan ve sürekli kanaması olduğu için hastaneye başvuran Nebahat Adıyaman’ın rahmi, Cizre Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesinde kapalı yöntemle alındı.


Şırnak’ın Cizre ilçesinde ikamet eden Nebahat Adıyaman (48), 10 yıldan bu yana rahmindeki rahatsızlık ve kanama nedeni ile Şırnak, Van ve diğer birçok hastaneye başvurmasına rağmen tedavi olamadı. Rahmindeki ağrıları giderek artan ve aşırı kanaması oluşan Adıyaman, Cizre Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvurdu. Yapılan tetkiklerinin ardından hastanın ameliyata alınması gerektiğine karar veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Bilal İçer, Adıyaman’ın rahmini kapalı ameliyat yöntemiyle aldı.


İçer, Adıyaman’ın 10 yıldan bu yana rahminden rahatsız olduğunu belirterek, yapılan tüm tedavilere rağmen kanama şikayeti geçmeyen hastaya rahim alma ameliyatı yapılmasına karar verdiklerini ifade etti. İçer, “Bu ameliyat hem açık hem kapalı yapılabiliyor. Kapalı rahim alınma ameliyatı hastanın iyileşme süresi daha kısa, hastanede yatış suresi daha az ve hasta için hem konforlu hem de kozmetik açıdan daha estetiktir. Kapalı rahim alma ameliyatı daha önce Şırnak ve ilçelerinin hiç birinde yapılmamıştır. Hastalar bu ameliyat için daha ileri merkezlere gitmekteydi. Bu ameliyatı Cizre’de ilçe şartlarında ilk kez gerçekleştirdik. 48 yaşındaki hastamızı başarılı bir şekilde ameliyat ederek taburcu ettik. Bu anlamda bu ameliyatın gerçekleşmesinde emekleri olan bütün hastane çalışanlarına teşekkür eder, hastamıza da acil şifalar dilerim” dedi.


Hasta Eşi Nevzat Adıyaman ise, “Eşim 10 yıldan bu yana rahminden rahatsızdı ve bu rahatsızlığının son bulması ve eşimin sağlığına kavuşması için Şırnak, Van ve çevre illerdeki birçok hastaneye başvurduk. Ancak uygulanan bütün tedavilere rağmen eşimin rahatsızlığı geçmedi. Adıyaman, eşimin her geçen gün artan ağrıları ve aşırı kanamasının oluşması üzerine Cizre Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Bilal İçer’e başvurduk. Yapılan tetkiklerden sonra ağrılarının son bulması ve kanamasının durması için ameliyat yapılması gerektiği tarafımıza iletildi ve bizde kabul ettik. Kadın doğum hastalıkları uzmanının yapmış olduğu ameliyatla ilçe dışına gitmekten kurtulduk. Emeği geçen tüm doktor ve hastane çalışanlarına teşekkür ederiz” diye konuştu.


Cizre Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve aynı zamanda Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Hidayettullah Erzen ise, “Hastanemizde günlük ortalama 30-40 civarında açık ve kapalı ameliyatlar yapılmaktadır. Teknolojik açıdan profesyonellik isteyen kapalı yöntemle yapılan ameliyatlar hastalar için ameliyat sonrası daha konforlu, hastanede daha kısa süreli yatış ve daha az ameliyat izi demektir. İmkanların daha az olduğu ilçe devlet hastaneleri gibi yerlerde doktorun deneyimi ve tecrübesi çok önemlidir. Daha çok 3.basamak hastanelerde yani üniversite veya eğitim araştırma hastanelerinde yapılan bu ameliyatı ilçe devlet hastanesinde yapan doktorumuzu tebrik eder; başarılarının devamını dilerim. Bu sayede hastamı da uzak merkezlere gitmekten kurtuldular. Hastamıza da acil şifalar diliyorum” ifadelerinde bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Karacasu’da ’Benim Ormanım Temiz’ etkinliğiyle orman yangınlarına dikkat çekildi Aydın’ın Karacasu ilçesinde, orman yangınlarının önlenmesi ve çevrenin korunması adına Karacasu Atatürk İlkokulu 4. sınıf öğrencileri ve Karacasu Şehitleri Ortaokulu 5. sınıf öğrencileri, ’Benim Ormanım Temiz’ etkinliği kapsamında bir araya gelerek Dedebağ mevkiinde bulunan ormanlık alandaki çöpleri topladı. Türkiye’de son yıllarda artan orman yangınlarının önlenmesi ve muhtemel yangın sayılarının ve şiddetinin düşürülerek çevreye olan zararın en aza indirilmesi amacıyla çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda Karacasu’daki Atatürk İlkokulu öğrencilerine yönelik düzenlenen etkinlik kapsamında öğrencilere, ormanların korunması ve yangınların önlenmesi konularında bilgilendirme yapıldı. ’Orman Benim, Çöp Atmam, Yangını Önlerim’ sloganıyla gerçekleştirilen etkinlikte öğrenciler, çevrelerine duyarlılık kazanarak ormanların korunmasına katkıda bulundu. Karacasu Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada, "Ülkemizde orman yangınlarının önlenmesi ve muhtemel yangın sayılarının ve şiddetinin düşürülerek çevreye olan zararın en aza indirilmesi amacıyla ’Benim Ormanım Temiz’ etkinliği kapsamında ’Orman Benim, Çöp Atmam, Yangını Önlerim’ sloganıyla İlçemiz Atatürk İlkokulu 4. sınıf öğrencileri ve Karacasu Karacasu Şehitleri Ortaokulu 5. sınıf öğrencilerinin katılımıyla Dedebağ mevkiinde bulunan ormanlık alandaki çöpler toplandı" ifadelerine yer verildi.
İstanbul Trendyol Süper Lig: İstanbulspor: 0 - Adana Demirspor: 1 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında İstanbulspor, Adana Demirspor’u konuk ediyor. Mücadelenin ilk yarısı Adana Demirspor’un 1-0’lık üstünlüğüyle sonuçlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 10. dakikada Manev’in savunmanın arkasına attığı uzun pasta ceza sahası içi sağ tarafında İsmail Çokçalış’ın kontrol edip içeri çevirdiği topa altıpas içerisinde Yusuf Barasi’nin diziyle yaptığı dokunuşta meşin yuvarlak filelere gitti. 0-1 20. dakikada savunmanın kaptırdığı topta araya giren Yusuf Barasi, topla birlikte ceza sahasına girip sağ çaprazdan yaptığı vuruşta kaleci Mücahit Serbest’in kurtarışında meşin yuvarlak oyun alanına döndü. 23. dakikada sağ kanattan Sambissa’nın yaptığı ortada penaltı noktası üzerinde Loshaj’ın kafa vuruşunda meşin yuvarlak yandan auta çıktı. 29. dakika Sambissa’nın pasında sol kanatta topla buluşan Mamadou, ceza yayı sol tarafına kadar ilerleyip yerden yaptığı vuruşta meşin yuvarlak yakın kale direğine çarpıp oyuna alanına döndü. 34. dakikada savunmanın kaptırdığı topta araya giren Yusuf Erdoğan’ın ceza yayı sağ tarafından yaptığı vuruşta kaleci Mücahit Serbest’in müdahalesi sonrası ceza sahası içi sol çaprazda topu önünde bulan Mendoza, kaleye yüzünü dönerek yaptığı vuruşta meşin yuvarlak yandan auta gitti. Hakemler: Buğra Taşkınsoy, Mehmet Salih Mazlum, Ali Can Alp İstanbulspor: Mücahit Serbest, Duhaney, Mehmet Yeşil, Simon Deli, Coly, Ali Yaşar, Vorobjovas, Loshaj, Sambissa, Mamadou, Emir Kaan Gültekin Yedekler: Murat Eser, Vefa Temel, Emir Vuruşaner, Özcan Şahan, Okan Erdoğan, Tunahan Şamdanlı, Baran Vardar, Traore, Eren Arda Şan, Jackson Teknik Direktör: Osman Zeki Korkmaz Adana Demirspor: Magomedaliev, İsmail Çokçalış, Manev, Abdulsamet Burak, Mohammadi, Maestro, Michut, Mendoza, Yusuf Barasi, Yusuf Erdoğan, Balotelli Yedekler: Yılmaz Aktaş, Deniz Eren Dönmezer, Tayfun Aydoğan, Alioui, İzzet Çelik, Aymbetov, Burhan Ersoy, Dorukhan Toköz, Ozan Demirbağ, Fougeu Teknik Direktör: Hikmet Karaman Gol: Yusuf Barasi (dk. 10) (Adana Demirspor) Sarı kart: Balotelli (Adana Demirspor)