ÇEVRE - 10 Eylül 2022 Cumartesi 13:14

Şırnak’taki barajlar sazanla canlanıyor

A
A
A
Şırnak’taki barajlar sazanla canlanıyor

Şırnak’ta 8 baraj ve nehire 1 milyon 800 bin yavru sazan salındı.

Şırnak’ta 8 baraj ve nehire 1 milyon 800 bin yavru sazan salındı.


Tarım ve Orman Bakanlığı, su kaynaklarını koruma ve kaçak avcılıkla mücadele çalışmalarının yanında yürüttüğü balıklandırma faaliyetleriyle barajlardaki balık çeşitliliğini arttırıyor. Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıklandırma Programı bünyesinde 117 bin adet yavru sazan göl ve göletlere bırakıldı. Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü’nden temin edilen sazan yavrularıyla göletlerde balık çeşitliliğinin arttırılması, balıkçılığa yeni kaynaklar oluşturulması amaçlanıyor.


Kaçak avlanmayla mücadeleye de önem verdiklerini belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Selman Demirel, “Bakanlığımızca yürütülmekte olan ’Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi’ çerçevesinde Şanlıurfa Atatürk Barajı Su Ürünleri Üretim İstasyonundan 1 milyon 800 bin adet yavru sazan balığı gönderildi. Bunları il genelinde Şırnak Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ile ilçe müdürlüklerin teknik personelleri tarafından baraj ve nehirlere dağıtımını gerçekleştireceğiz” dedi.


Sazan balığı yavruları Güçlükonak ilçesindeki Ilısu Barajı, Uludere ilçesinde bulunan Uludere Baraj Gölü, Şırnak Baraj Gölü, Ballı Baraj Gölü, Musatepe Baraj Gölü, Kavşaktepe Baraj Gölü, Cizre Dicle Nehri ve İdil ilçesinde bulunan Dirsekli Göleti’ne bırakıldı. Bölgede insanları balıkçılığa teşvik etmek, amatör balıkçılığı geliştirmek, eksik olan balık tüketimini artırmak amacıyla yapılan çalışmalar sayesinde barajlardaki balık stoklarının artacağı ve ilin ekonomisine büyük katkı sağlanacağı belirtildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Kırmızı bültenle aranan Matthias Malik Lammers yakalandı Hakkında Interpol tarafından kırmızı bülten çıkarılan ve Danimarka adli makamlarınca aranan Matthias Malik Lammers, Antalya’nın Alanya ilçesinde yakalandı. Edinilen bilgilere göre, 12 Mayıs 2024 tarihinde Fas-İstanbul uçuşuyla Türkiye’ye giriş yapan ve 23 Mayıs 2024 tarihli, A-5865/5-2024 kontrol numaralı Interpol kırmızı bülteniyle "adam öldürme" ile "yasa dışı ateşli silah veya patlayıcı madde bulundurma, ithal etme, ihraç etme ve kullanma" suçlarından aranan 4 Nisan 1998 doğumlu Lammers’ın, Türkiye’de ayrıca G-58 tahdit koduyla kaydı bulunduğu öğrenildi. Şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışma; Türkiye’de görevli Danimarka Polis İrtibat Ofisi ile iş birliği içinde, Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde, MASAK desteğiyle, İstihbarat Başkanlığı, Interpol-Europol Daire Başkanlığı ile İstanbul ve Antalya emniyet birimlerinin katılımıyla yürütüldü. Yaklaşık 4 ay süren çalışmalar sonucunda Lammers, Alanya Narkotik Suçlarla Mücadele Büro Amirliği ekiplerince yakalandı. Şüphelinin bulunduğu adreste yapılan aramada 1 adet ruhsatsız tabanca ile 8 adet fişek ele geçirildi. Lammers’ın, 21 Ağustos 2024 tarihinde "COB" kod adlı operasyon kapsamında ele geçirilen 17 kilogram uyuşturucu (kokain, amfetamin, MDMA ve ketamin) olayının organizatörü olduğu ve bu suçtan 16 yıl hapis cezasıyla arandığı belirtildi.
Erzincan Erzincan’da hava soğudu, yüksek kesimlere kar yağdı Erzincan’da hava sıcaklıklarının düşmesiyle kent merkezinde yağmur, Refahiye ilçesinde ise kar yağışı etkili oldu. Kent merkezinde aralıklı yağmur görülürken, yüksek rakımlı bölgelerde kar yağışı etkisini sürdürdü. Nisan ayında bahar havasının beklendiği kentte, Refahiye’ye bağlı köyler kar yağışıyla beyaza büründü. Kar yağışı ve yer yer etkili olan sis nedeniyle bazı köy yollarında ulaşımda aksamalar yaşandı. Refahiye’nin Orçul bölgesine bağlı Kamberağa köyünde yaşayan Baki Kaya, sabah saatlerinde kar sürpriziyle karşılaştıklarını belirterek, "Hayvanlarımızı otlatmaya çıkaracaktık ancak kar yağışı nedeniyle çıkaramadık." dedi. Vatandaşlar, bahar havası beklerken güne kar yağışıyla uyandıklarını ifade etti. Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, bölge genelinde havanın çok bulutlu, Erzurum ve Ardahan çevrelerinde aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçmesi bekleniyor. Yağışların yerel olarak kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyretmesi öngörülürken, rüzgarın güneyli yönlerden hafif ve orta kuvvette, akşam saatlerinden itibaren yer yer kuvvetli (40-60 km/saat) esmesi bekleniyor. Yetkililer, gece ve sabah saatlerinde buzlanma ve don olayına karşı dikkatli olunması gerektiğini bildirirken, yüksek kesimlerde çığ tehlikesi bulunduğu uyarısında bulundu. Ayrıca bölgede zirai don riskinin sürdüğü belirtilerek, üreticilerin tedbirli olması istendi. Öte yandan, akşam saatlerinden itibaren Erzurum ve Ardahan çevrelerinde kuvvetli karla karışık yağmur ve kar yağışının etkili olmasının beklendiği, yüksek kesimlerde yer yer yoğun kar görülebileceği kaydedildi.