GÜNDEM - 28 Eylül 2025 Pazar 10:46

AFAD, Cudi Dağı Sefine bölgesinde LIDAR teknolojisi ile veri topladı

A
A
A
AFAD, Cudi Dağı Sefine bölgesinde LIDAR teknolojisi ile veri topladı

AFAD, Şırnak Cudi Dağı’nın tepesinde Nuh’un gemisinin indiğine inanılan Sefine bölgesinde LIDAR teknolojisi ile veriler topladı.


AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan’ın özel talimatları ile AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar’ın uzman ekiplerinden oluşan teknik heyet ve katılımcılar, saha uygulaması kapsamında Cudi Dağı Sefine bölgesinde Hz. Nuh’un gemisinin indiğine inanılan alanda LIDAR (lazer darbeleri kullanılarak bir nesne veya bir yüzeyin uzaklığını anlamaya yarayan teknoloji) ile dron yardımıyla veri topladı. Yaklaşık 3 buçuk saat süren dron uçuşu ile Sefine bölgesinde tarihi kalıntıların binlerce fotoğrafı çekilerek, bilgisayarda birleştirme yöntemiyle 3 boyutlu koordinatları bulunan görüntüler elde edilecek.


Tarihi kalıntıların zaman içinde iklim kaynaklı afetlerin tesiriyle nasıl değişime uğradığı, meydana gelen tahribat ve güçlendirme metotları üzerine bir çalışma yürütülecek. Tarihi yapıların korunması ve gelecek nesillere aktarılması noktasında önem arz eden bu çalışmada özellikle Mardin ve Şırnak‘ta saha çalışmaları yapılması ve Şırnak’ın tarihi yapıları üzerinde bu çalışmanın gerçekleştirilmesi Cudi Dağı’nda bulunan Nuh’un gemisinin indiği alanda Sefine bölgesinde yapılması çok anlamlı ve sevinçle karşılandı.



AFAD, Cudi Dağı Sefine bölgesinde LIDAR teknolojisi ile veri topladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Çiftçi, Sınır Güvenliği Toplantısı’na başkanlık etti İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, İçişleri Bakanlığı’nda düzenlenen Sınır Güvenliği Toplantısı’na başkanlık etti. İçişleri Bakanlığı’nda Bakan Mustafa Çiftçi başkanlığında Sınır Güvenliği Toplantısı düzenlendi. İçişleri Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından toplantıya ilişkin yapılan paylaşımda, "Toplantıda bölgemizde yaşanan ve küresel ölçekte etkileri hissedilen gelişmeler kapsamlı bir şekilde ele alındı. Bu çerçevede hudut güvenliğimizin en üst seviyede muhafazası, düzensiz göç hareketliliğine karşı alınacak ilave tedbirler, kriz durumlarında uygulanacak senaryolar ve acil eylem planları ile ilgili kurumlar arası koordinasyonun güçlendirilmesi ve sahadaki kapasitenin artırılması başlıkları detaylı olarak değerlendirildi. Bakan Çiftçi, Türkiye’nin sınır güvenliği, kamu düzeni ve göç yönetimi konularında tavizsiz bir duruş sergilediğini vurgulayarak, gelişmelerin anbean takip edildiğini ve tüm birimlerin teyakkuz halinde görevini sürdürdüğünü ifade etti" denildi. Paylaşımda, "İçişleri Bakanlığı olarak kamu düzeninin korunması ve sınır güvenliği konusunda tüm birimlerimizle yüksek kapasite ve koordinasyon içinde kararlı bir biçimde çalışmaya devam ediyoruz" ifadelerine yer verildi. Toplantıya Van Valisi Ozan Balcı, Iğdır Valisi Mustafa Fırat Taşolar, Hakkâri Valisi İbrahim Taşyapan ve Ağrı Valisi Önder Bozkurt video konferans sistemi ile katıldı. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Göç İdaresi Başkanlığı ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı temsilcileri de toplantıda hazır bulundu.
İstanbul Cedi Osman: "Taraftarımızın önünde yarın kazanmak istiyoruz" A Milli Erkek Basketbol Takımı Kaptanı Cedi Osman, Sırbistan ile oynayacakları mücadelenin ilk maça göre daha zor olacağına değinerek, "Kazandığımız takdirde büyük bir avantaj yakalayacağız. Taraftarımızın önünde yarın kazanmak istiyoruz" dedi. FIBA 2027 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri 1. Tur C Grubu 4. maçında A Milli Erkek Basketbol Takımı yarın saat 21.00’de Sırbistan ile mücadele edecek. Ay-yıldızlılar, son antrenmanını Turkcell Basketbol Gelişim Merkezi’nde yaparken, takım kaptanı Cedi Osman, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Sırbistan maçını kazanmaları halinde büyük bir avantaj yakalayacaklarına değinen Cedi Osman, "Güzel bir galibiyet oldu. İyi oynamıştık. Yarınki maç daha önemli hale geldi. İlk maça göre daha zor olacak. Kazandığımız takdirde büyük bir avantaj yakalayacağız. Sırbistan’da ilk maçta oynamayan 1-2 oyuncu, yarınki karşılaşmada görev alabilecek. Taraftarımızın önünde yarın kazanmak istiyoruz" dedi. "Sırbistan’ı yenersek büyük bir avantaj yakalayacağız" İlk maçı kazandıkları için avantajlı olduklarını söyleyen Cedi Osman, "İlk galibiyeti daha anlamlı hale getirmemiz için yarın da kazanmalıyız. Galibiyetler bir sonraki gruba taşınıyor. Bu yüzden Sırbistan’ı yenersek büyük bir avantaj yakalayacağız. Galibiyetler bir sonraki gruba taşındığı için 2 galibiyet alabilirsek Sırbistan karşısında çok büyük avantaja sahip olacağız. Tanıdığımız bir takım, tanıdığımız bir koça karşı oynuyoruz. Her ne kadar bildiğimiz Sırbistan olmasa da tecrübeli oyuncuları var, genç oyuncuları var. İyi takımları var. Bu sabah ve akşam olmak üzere toplantılarımızı yaptık. Yarınki maça hazır olacağız" ifadelerini kullandı.