GÜNDEM - 25 Aralık 2023 Pazartesi 09:27

Şırnaklı besici kızak yardımıyla saman balyalarını taşıyıp hayvanlarını besliyor

A
A
A
Şırnaklı besici kızak yardımıyla saman balyalarını taşıyıp hayvanlarını besliyor

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde besici, zorlu kış şartlarında hayvanlarını kızak yardımıyla taşıdığı saman balyalarıyla besliyor.


İlçede besicilerin zorlu kış mesaisi başladı. Yaz aylarında yaylada otlatılan binlerce küçükbaş hayvan, kışın 5 ay boyunca ahırlarda kalacak. Zorlu kış şartlarında ilkbahar aylarında toplatılan samanlar karlı havalarda yem olarak hayvanlara veriliyor.


Evlerine yakın ahır inşa ederek besicilik yapan bölge halkı, kış aylarının gelmesiyle beraber eşeklerin yardımıyla kızaklarla saman balyalarını karda taşıyıp düzelttikleri alanlarda hayvanlara yem olarak veriyor. Hava sıcaklığının eksi 10 dereceye kadar düştüğü ilçe ve köylerinde zorlu kış mesaisi sürüyor.


Besici Faruk Temel, yıllardır zorlu işi yaptıklarını, bölgenin karlı olduğu sürekli hayvanların içinde olduklarını söyledi. Hayvanlara yem verip gözü gibi baktıklarını belirten Temel, "Dedelerimizden, babalarımız sonra biz bu işi yapmaya başladık. Karda samanları veriyoruz. çok zorlanıyoruz ama mecburuz" dedi.



Şırnaklı besici kızak yardımıyla saman balyalarını taşıyıp hayvanlarını besliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Konya’da göçmen kaçakçılığı operasyonu: 3 tutuklama Konya’nın Emirgazi ilçesinde polisin durdurduğu ’öncü’ ve ’artçı’ düzenindeki 3 araçta, 10 düzensiz göçmen yakalandı. Gözaltına alınan 3 yabancı uyruklu organizatör tutuklanırken araçlara toplam 96 bin TL ceza kesildi. Emirgazi İlçe Emniyet Amirliği, Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ile Özel Harekat ekipleri, gece saatlerinde şüpheli bir konvoyu takibe aldı. Teknik ve fiziki takip sonucu, yasa dışı geçişleri koordine etmek amacıyla ’öncü’ ve ’artçı’ şeklinde hareket ettiği belirlenen üç araç, ilçe girişinde kurulan uygulama noktasında durduruldu. Araçlarda yapılan incelemede, yabancı uyruklu 3 organizatör ile kimliği bulunmayan 10 düzensiz göçmen yakalandı. Yapılan sorgulamada, göçmenlerin Adana’dan Konya’ya nakledilmek üzere organizatörlerle toplam 45 bin TL karşılığında anlaştıkları belirlendi. Organizatörler cezaevine gönderildi, araçlara ve sürücülere ceza kesildi Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 3 organizatör, ’Göçmen Kaçakçılığı’ suçundan çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Yakalanan 10 düzensiz göçmen ise sınır dışı işlemleri gerçekleştirilmek üzere Düzensiz Göçmen Ön Kabul ve Sevk Merkezine (GÖKSEM) teslim edildi. Şahısların kullandığı 3 araç ise 60 gün süreyle trafikten men edildi. Ayrıca, araç sahiplerine ve sürücülerine "korsan taşımacılık" suçundan toplam 96 bin TL idari para cezası uygulandı.