EKONOMİ - 09 Kasım 2023 Perşembe 14:22

Şırnak’ta 765 çiftçiye yüzde 70 destekli 304 ton sertifikalı tohum dağıtımı yapıldı

A
A
A
Şırnak’ta 765 çiftçiye yüzde 70 destekli 304 ton sertifikalı tohum dağıtımı yapıldı

Tarım ve Orman Bakanlığının hayata geçirdiği "Tarımsal Arazilerin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" çerçevesinde 765 çiftçiye yüzde 70 devlet destekli 304 ton sertifikalı tohum dağıtıldı.


Tarım ve Orman Bakanlığının Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü bütçesiyle hayata geçirilen proje çerçevesinde Şırnak ve ilçelerinde tohum desteği almaya hak kazanan 765 çiftçiye 304 ton mercimek, arpa ve buğday dağıtım töreni gerçekleşti.


Şırnak Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törende kent merkezi ve ilçelerde müracaat eden çiftçilere buğday, arpa ve mercimek tohumu dağıtıldı. Tohumlarını alan çiftçiler, yetkililere teşekkür etti. Tohum dağıtım törenine Şırnak Valisi Cevdet Oktay, Tarım ve Orman İl Müdür Müdürü Fuat Oktay, kamu ve kurum personeli ile çiftçiler katıldı.


765 çiftçiye 304 ton sertifikalı tohum dağıtıldığını belirten Şırnak Valisi Cevdet Atay, "Bunun yüzde 70’ini Tarım ve Orman Bakanlığımız, yüzde 30’unu ise çiftçilerimiz kendi kaynaklarıyla karşılıyor. İnşallah hayırlarını, bereketini görürsünüz. Buranın olmazsa olmazı tarımdır ve hayvancılıktır. Çiftçilerimiz de bu işi en güzel şekilde yapmaya çalışıyor. Biz de devlet olarak elimizden gelen her türlü desteği veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. İnşallah önümüzdeki sene de bu ürünleri gelip tarlalarınızda yerinde görürüz. Tarım İl Müdürlüğümüz burada tarımın geliştirilmesi için ciddi çalışmalar yapıyor" dedi.


Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Sezgin, yerli ve milli çeşitlerden buğday, arpa ve mercimek tohumlarını çiftçilerle buluşturduklarını belirtti.


Sezgin, "Genel Müdürlüğümüz de bu projeyi destekledi. Projemizde 185 ton buğday, 54 ton arpa, yaklaşık 65 ton da mercimek tohumu sertifika olarak çiftçilerimize ulaştıracağız. Şırnak ili genelinde 765 çiftçimize toplamda 304 ton sertifikalı tohum dağıtmış olacağız. Bu tohumun yaklaşık bütçesi 5 milyon TL’dir. Bu 5 milyon liralık bütçede yüzde 70 kısmını Tarım ve Orman Bakanlığımız, yüzde 30’luk kısmı da çiftçilerimiz karşılamaktadır. Bu proje bölgemizde hem tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak hem de çiftçilerin en büyük ihtiyaçları olan tohum ihtiyacını bir nebze de karşılamayı hedeflemektedir" diye konuştu.


Şırnak Valiliğine ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne çiftçiler adına teşekkür eden Muhtar Nezir Bertan, "Çiftçilerimiz dağıtılan sertifikalı tohumlardan dolayı gayet memnun. Devletimizden çiftçilerimizin yüzlerini güldürmesini daha çok istiyoruz. Çiftçilerimizin daha gelişmesi ve kalkınması için bu tür programlara ihtiyacımız var. Devletimize minnettarız" ifadelerini kullandı.


Çiftçi Mehmet Ali Baygın, daha önce böyle projelerle hiç karşılaşmadıklarını belirterek, "Allah devletimize zeval vermesin, Allah razı olsun. Eskiden böyle projeler yoktu. Şimdi proje sayesinde yüzde 70 hibe desteği verdiği için devletimizden Allah razı olsun. Bu tohumlar çok uygun bir şekilde biz çiftçilere veriliyor. Bu sayede biz de rahatlıkla işimizi yapabiliyoruz" ifadelerine yer verdi.


Devletten 3 yıldır tohum desteğini aldığını söyleyen çiftçi Hacı Durak ise, "Bu tohumlar çok verimlidir, faydalanıyoruz. Çok memnunuz, böyle projelerin devamını diliyoruz" dedi.



Şırnak’ta 765 çiftçiye yüzde 70 destekli 304 ton sertifikalı tohum dağıtımı yapıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Adalet Bakanı Gürlek, Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve heyetini kabul etti Adalet Bakanı Akın Gürlek, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ve beraberindeki heyeti Bakanlıkta kabul etti. Adalet Bakanı Akın Gürlek, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ve beraberindeki heyeti Bakanlıkta kabul etti. Bakan Gürlek, 12. Yargı Paketi’nde avukatların özlük haklarının güçlendirilmesine yönelik çalışmaları hayata geçirmeyi hedeflediklerinin altını çizdi. Yargı camiası olarak büyük bir aile olduklarına vurgu yapan Bakan Gürlek, "Bu ailenin içerisinde avukatlarımız çok önemli. 209 bin avukatımız var. Yani yargısal süreçlerde savunma makamı, avukatlarımız çok önemli" dedi. Bakan Gürlek, avukatların yaşadıkları maddi sıkıntılara da vurgu yaparak, bu sıkıntıları 12. Yargı Paketi ile çözüme kavuşturmayı hedeflediklerini ifade etti. Bakan Gürlek konuşmasını şöyle sürdürdü: "12. Yargı Paketinde avukatlarımıza özel düzenlemelerin çalışmalarını yapıyoruz. Avukatlarımızın maddi anlamda zorluk yaşadığını biliyoruz, bu hususla ilgili de pakette çalışmalar olacak. Özellikle avukatlarımızın maddi anlamda onların hissedebileceği, onlara da bir fayda sağlayabilecek düzenlemeler yapmak istiyoruz. Bu konuyu zaten kamuoyu ile de paylaştık. Tapu işlemlerinde 30 milyon üstü işlemlerde iki taraf için avukat zorunluluğu getirilecek." Bakan Gürlek, ayrıca noter yardımcılığı konusuna da 12. Yargı Paketi’nde yer vermeyi hedeflediklerini söyledi.
Muğla Polis, Marmaris Belediyesi’ndeki arama çalışmalarını tamamladı Muğla’nın Marmaris ilçesinde polis ekiplerinin gece yarsısı başlattığı arama çalışmaları tamamlandı. Yaklaşık 3 saat süren arama çalışmasının tamamlamasının ardından açıklama yapan Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, "Konunun belediyemiz ve belediyenin işleyişi ile bir bağlantısı yok. Anlımız ak ve görevimizin başındayız" dedi. Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürütmüş olduğu bir soruşturma kapsamında gece yarısı Muğla İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince Marmaris Belediyesi’nde gerçekleştirilen arama çalışmaları 3 saat devam etti. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın da Marmaris Belediyesi’ne gelerek konuyla ilgili bilgi aldığı arama çalışmalarının tamamlanmasının ardından Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü açıklama yaptı. Belediyenin değişik birimlerinde arama çalışması yapan polis ekiplerinin bazı dosya, evrak ve materyalleri alarak incelemek üzere götürdüğü görüldü. Başkan Ünlü: "Konunun belediyenin işleyişi ile bir bağlantısı yok" Polisin çalışmalarını tamamlayıp belediyeden ayrılması üzerine açıklama yapan Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, "Hepinizin bildiği gibi bir arama gerçekleşti. Marmaris’te bazı farklı kişilerin, içinde belediye çalışanlarımızın da olduğu bir soruşturma yürütülüyor. Bununla ilgili de belediyemizde çalışan arkadaşlarımızın da ofislerinde arama yapıldı. Bu arama da bitti şu anda. Gördüğünüz gibi polis arkadaşlar da çekildiler. Değerlendirmelerimizi yapıyoruz. Daha sağlıklı bilgi vermek için yarın açıklamamızı yaparız. Geldiğiniz için teşekkür ederiz. Şimdilik durumumuz bu şekilde. Belediye ile bir bağlantı yok. Belediyenin kurumsal kimliği ile belediyenin işleyişi ile ilgili alakası yok. Münferit bir olay. Takip etmişsinizdir, farklı farklı isimler. Farklı meslek grubundaki isimlerin birlikte olduğu bir dosya gibi duruyor. Çok bir bilgimiz de yok, çok bir şey söylemek de doğru değil. Dediğimiz gibi belediyenin kurumsal kimliğinin işleyişinin ilgilendiren bir durum yok şu anda. Biz yarından itibaren gördüğünüz gibi makamımızda çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Yarın belediyemiz çalışmalarına kaldığı yerden devam edecek. Alnımız ak, görevimizin başındayız" ifadelerini kullandı. Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Muğla İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonda, içlerinde Marmaris Belediyesi’nde çalışanların da dahil olduğu, esnaf, müteahhit, kamu görevlisi, serbest meslek çalışanı, muhasebeci, mühendislerin de olduğu 13 kişinin gözaltına alındığı ve operasyonun devam edeceği öğrenildi.