YEREL HABERLER - 17 Temmuz 2017 Pazartesi 15:54

Spor yapanlar dikkat

A
A
A
Spor yapanlar dikkat

Medicana Sivas Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Doktoru Sefa Aktı ön çapraz bağlarının kopmasının genellikle sporcularda gözüktüğünü ve kopması dahilinde sporcuların 6 ay müsabakalardan uzak kalacağını söyledi.

Medicana Sivas Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Doktoru Sefa Aktı ön çapraz bağlarının kopmasının genellikle sporcularda gözüktüğünü ve kopması dahilinde sporcuların 6 ay müsabakalardan uzak kalacağını söyledi.


Aktı yaptığı açıklamada,"Vücudumuzda yine önemli bir göreve sahip olan ön çapraz bağ femur ve tibia kemiklerini birbirine bağlayarak tibia kemiğinin öne ya da arkaya doğru yer değiştirmesini engeller. Bu, dizin belli bir doğrultuda hareket edebilmesi açısından önemlidir. Özellikle sporcularda görülen ön çapraz bağ kopması en az 6 ay müsabakalardan uzak kalmaya neden olan ciddi bir problemdir. Ön çapraz bağ koptuğunda menisküs ve diğer bağ yaralanmalarının görülme ihtimali de yüksektir" dedi.


Aktı ön çapraz bağ çoğunlukla direkt travmaya bağlı kopmadığını söyleyerek,"Bacağın yerde sabitken aniden dönmesi kopmanın en sık görülen nedenidir. Futbolculardan örnek vermek gerekirse, frikik kullanma esnasında topa vurdukları bacak değil, yerde sabit kalan bacağın dönmesi kopmayı meydana getirir. Bazen temaslı darbeler, yüksekten düşme ve trafik kazaları sonucunda da kopma görülebilir" diye konuştu.


Ön çapraz bağın koptuğunun anlaşıldığı an kişinin aktiveyi hemen bırakması gerektiğini ifade eden Aktı,"Bağın koptuğu bacağınıza kesinlikle yük vermeyin. Doktora gidene kadar dizinize buz uygulaması yapın, buzu birkaç katla sarıp 20 dakika boyunca uygulayın ,2 saatte bir tekrarlayın, derhal ortopedi hekimine başvurun."şeklinde konuştu.


Aktı, sözlerine şu şekilde devam etti.


"Bazen doktorunuz ameliyata gerek duymayabilir. Bu durumda diz ve çevresini güçlendirmeye yönelik fizyoterapi uygulamalarına başvurulur. Eğer doktor ameliyat kararı aldıysa ve siz bu karara uymuyorsanız daha ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Tedavisi tam olarak gerçekleşmemiş bir ön çapraz bağ hem hastalığın ilerlemesine hem de dizdeki diğer yapıların bozulmasına neden olabilir"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Sungurlu’da KKKA eğitim semineri düzenlendi Çorum’un Sungurlu ilçesinde, baharın gelmesi ve havaların ısınması ile ortaya çıkan ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına sebep olan kene ısırmalarına karşı vatandaşlar uyarıldı. Sungurlu Devlet Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Mustafa Akıncı tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden Korunma Yolları temalı eğitim düzenlendi, seminer sonrasında hasta ve hasta yakınlarına farkındalık oluşturmak amacıyla danışma biriminde stant açıldı. Konuya ilişkin olarak hastane başhekimliğinden yapılan açıklamada, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir" denildi. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası) kene olup olmadığını kontrol etmesi istenilen açıklamada, "Yapılan kontrollerde kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) almalıdır " ifadeleri kullanıldı. Kene tutunan kişiler kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri konusunda da ikaz edilen açıklamada, "Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır" bilgileri verildi.