GENEL - 19 Temmuz 2017 Çarşamba 12:51

Sivas’ın bir yıllık suyu var

A
A
A
Sivas’ın bir yıllık suyu var

Sivas’ın içme suyu ihtiyacının karşılandığı 4 Eylül Barajında su seviyesi 4’te 1 oranına geriledi.

Sivas’ın içme suyu ihtiyacının karşılandığı 4 Eylül Barajında su seviyesi 4’te 1 oranına geriledi. Kaynak sularından sağlanan takviye ve 4 Eylül Barajında tutulan su ile Sivas’ın bir yıllık tüketimi karşılanabiliyor.


Sivas’ta bulunan 1 milyar 976 milyon 557 bin metreküp su depolama kapasitesine ait 13 barajda doluluk oranı yüzde 77.79 olarak açıklandı. DSİ 19. Bölge Müdürlüğü’nden alınan istatistiki verilere göre enerji üretimi, sulama ve içme suyu ihtiyacının karşılanması amaçları kullanılan barajlarda bugün itibariyle 1 milyar 493 milyon 550 bin metreküp su bulunuyor. Sivas Şehir Merkezi’nin içme suyu ihtiyacının karşılandığı 4 Eylül Barajı’nda ise doluk oranı yaklaşık 4’de 1 seviyelerine kadar geriledi. 85 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip barajda şu anda 29.56 milyon metreküp su bulunuyor. Bu miktar Sivas’ın bir yıllık su ihtiyacını karşılayacak düzeyde. Yıl içerinde beklenen yağışlar ile Sivas’ın uzun yıllar içme suyu sorunu öngörülmüyor.



Barajlardaki su miktarları değişiklik gösteriyor


Sivas’ta bulunan 13 barajın 6’sı enerji üretimi amaçlı, 1’i içme suyu karşılama amaçlı 6’sı tarım alanlarının sulaması amaçlı, 1’i hem içme suyu hem sulama amaçlı ve 1’i ise hem sulama hem de taşkın koruma amaçlı kullanılıyor. Bu barajların doluluk oranları ise bölgelerine göre farklılık göstermekte. Karacalar Barajı yüzde 18.42 doluluk oranına sahipken Çalıgöze Barajında ise doluluk oranı yüzde 86.68 civarında.



1.359 GWH enerji üretiliyor


Sivas’ta barajlardan elde edilen toplan enerji miktarı 1.359 GWH civarında. Toplamda 47 adet baraj ve gölet vasıtası ile sulanan tarım arazisi miktarı ise 625 bin 20 dekar. DSİ 19. Bölge Müdürlüğünün 2017 yılı içerisinde yatırım programına aldığı 4 adet baraj, 30 gölet, 3 sulama, 3 sulama rehabilitasyon , 5 taşkın koruma ve 1 içme suyu projesi bulunuyor. 6 baraj, 15 gölet, 33 sulama, 6 sulama rehabilitasyon ve 2 taşkın konuma ise proje hazırlığı aşamasında.



1 Milyar 600 Milyon TL’lik yatırım.


Orman ve Su İşleri Bakanlığının son 14 yıl içerisinde Sivas’ta gerçekleştirdiği yatırımların toplam maliyeti 1 milyon 600 TL civarında. Yapılan yatırımlar arasında 10 yeni baraj ve 18 gölet bulunuyor. 316 bin 570 dekar arazi sulanarak yıllık 145 milyon TL’lik zirai gelir artışı sağlandı. 142 derenin ıslah çalışması tamamlandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Eczane ararken dehşeti yaşadı Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde emniyet şeridine park eden hafif ticari araca çarpan cip yan yattı. Yaralının olmadığı kazada, hafif ticari aracın sürücüsünün cep telefonundan nöbetçi eczane bulmak için emniyet şeridinde durduğu öğrenildi. Kaza, Prof. Dr. Sabahattin Zaim Bulvarı duble yolda Camili Mahallesi istikametinde meydana geldi. Alınan bilgiye göre, 54 AJT 852 plakalı Fiat marka hafif ticari araç sürücüsü Uğur Karakaya, arkadaşının çocuğunu hastanede ziyaret ettikten sonra evine giderken nöbetçi eczane bulmak için aracını emniyet şeridine park etti. Bu esnada M.T. idaresindeki 54 BR 515 plakalı Honda marka cip, hafif ticari araca çarparak yolda yan yattı. Kazada yaralanan olmazken, bölgeye polis ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle trafik kontrollü olarak sağlandı. Araçların kaza yerinden kaldırılması ile trafik normal seyrine dönerken, polis ekipleri kazaya ilişkin inceleme başlattı. “Araç geldi çarptı, bizi yol kenarına savurdu” Nöbetçi eczana bulmak için aracını emniyet şeridine çektiğini belirten Uğur Karakaya, “Hastaneden dönerken aracımı emniyet şeridine çektim. Telefondan nöbetçi eczane aradığım esnada arkadan diğer araç geldi çarptı, bizi yol kenarına savurdu. Çarpan araçta yan yattı. Yaralı yok. Çok şükür emniyet kemerlerimiz takılıydı, bunun sayesinde yara almadan atlattık. Araçlarda bulunanlarda bir şey yok çok şükür. Hastaneye de arkadaşın çocuğunu ziyarete gitmiştik” dedi.