GENEL - 04 Aralık 2018 Salı 11:21

Anadolu’nun şefleri Sivas’ta yetişiyor

A
A
A
Anadolu’nun şefleri Sivas’ta yetişiyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Turizm Fakültesi Mutfak Sanatları ve Gastronomi Bölümü öğrencileri geleceğin mesleğine hem teorik hemde pratik olarak hazırlanıyor.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Turizm Fakültesi Mutfak Sanatları ve Gastronomi Bölümü öğrencileri geleceğin mesleğine hem teorik hemde pratik olarak hazırlanıyor. 4 yıllık eğitimin ardından mezun olan öğrenciler turizm bölgelerindeki otellerde 10 ile 15 bin lira arasında maaşla iş bulabiliyor.


Mutfak Sanatları ve Gastronomi Bölümü öğrencileri geleceğin mesleğine hem teorik hem de pratik olarak hazırlanıyor. Fakültenin içerisinde kurulan mutfakta öğrenciler pişirme teknikleri dersi kapsamında Türk mutfağından, dünya mutfağına kadar birçok yemeği pişiriyor. Pişirilen yemekler fakültede bulunan yemekhanede öğretim üyelerine, üniversite personeline ikram edilirken, dışarıdan gelenlere ise belli bir ücret karşılığında satılıyor. Anadolu’nun en iyi şeflerinin yetiştirildiği mutfakta öğrenilen bilgiler yemekle sanata dönüştürülürken eğitimlerini tamamlayıp mezun olan öğrenciler turizm bölgelerindeki otellerde 10 ile 15 bin arasında maaşla iş bulabiliyor. Son yıllarda oldukça rağbet gören Mutfak Sanatları ve Gastronomi Bölümü’nünü Turizm Lisesi ve yemeğe yapmaya ilgi duyan öğrenciler tercih ediyor.


Mutfak Sanatları ve Gastronomi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Tuğkan Şeker, "Öğrencilerimiz pişirme teknikleri dersi kapsamında sabahtan, öğlene kadar servis kısmında hem ders kapsamında öğle yemeğimizi çıkarıyorlar hem de teorik olarak öğrendikleri bilgileri burada uygulama fırsatı buluyorlar. Bu sayede öğrencilerimiz gerçek hayat içerisinde uygulama yapıyorlar. Aynı zamanda teorik bilgilerini pekiştirmiş oluyorlar. Diğer taraftan burada çıkan yemeğimizi fakültemizin ikinci ve üçüncü katında bulunan uygulama pilot restoranlarımızda üniversite personelimize ve dışarıdan gelenlere hizmet verecek şekilde sunumlarını yapıyorlar. Bu sunumlar neticesinde fakültemizin diğer bölümlerinin öğrencileri de görev alıyorlar. Bu sayede Turizm İşletmeciliği Bölümü öğrencileri servis kısmında, Mutfak Sanatları ve Gastronomi öğrencileri de pişirme ve sunum kısmında görev yaparak teorik bilgilerini pratiğe dönüştürüyorlar" dedi.



Mezun olmadan iş buluyorlar


Orta Anadolu’da Cumhuriyet Üniversitesi Turizm Fakültesi içerisindeki gibi hizmet veren Gastronomi Bölümü olmadığını söyleyen Şeker, "Bunun haklı gururunu yaşıyoruz. Cumhuriyet Üniversitemizdeki son yıllarda dışa açık bölümlerden birisidir. Son yıllarda geleceği parlak önü açık olduğu düşünülen bir bölüm, öğrenciler oldukça talep etmekte gerek Turizm Lisesi mezunları, gerek düz lise mezunları tarafından Gastronomi Bölümü revaçta bir bölüm. Bizde okulumuzda bütün uygulamaları dünya mutfaklarını, yerel mutfaklar, unlu mamüllerden, pastaya kadar bütün branşlarda uygulamalı olarak eğitim vermeye gayret ediyoruz. Mezunlar daha mezun olmadan bile okul zamanın part-time olarak otellerde, çeşitli işletmelerde çalışma şansları buluyorlar. Şuanda öğrencilerimiz otellerde, restoranlarda görev yapmakta ve çok ciddi paralar kazanmaktalar. Ülkemiz turizm noktasında önemli bir ülke bir çok turizm çeşidini de barındırıyor. Haliyle turizm sektörünün olduğu yerlerde Gastronomi Bölümü öğrenciler her zaman iş bulabilmektedir. Gittiğimiz, konuk olduğumuz otellerdeki mutfakların şeflerinin aldıkları maaşlar oldukça tatmin edicidir. O yüzden öğrenciler bu bölüme son yıllarda tercih ederek ve bilerek geliyorlar." diye konuştu.


Mutfak Sanatları ve Gastronomi Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Buse Doğan ise hayallerinin mesleğinde olduğunu ifade ederek,"Babam dönerciydi. Oradan başladım. Pastacı olmayı düşünüyorum" şeklinde konuştu.


Öğrencilerden Ünal Can Kutal da bilerek ve isteyerek Gastronomi Bölümü’ne geldiğini belirterek,"Aşçılık okulunu bitirdim. Buraya gelmemdeki esas amaç Türk kültürünü ve dünya mutfağını yaymak esas amacım ise Michelin Yıldızı’nı almak ve ülkemizi gururlandırmak" ifadelerini kullandı.


Lise öğretmeninin teşvikiyle Gastronomi’yi tercih ettiğini anlatan öğrencilerden Aybüke Ak meslek öğretmeni olup öğrenciler yetiştirmek istediğini belirtti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük ÖSYM Başkanı Ersoy, Rektör Kırışık ile görüştü Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ı ziyaret etti. Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Necip Şimşek, Prof. Dr. Ahmet Kesgin ve Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Ceylan’ı Rektörlük makamında ağırladı. Ziyarete, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Elif Çepni ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Genel Sekreter Lütfü Köm ve Yabancı Diller Yüksekokul Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Polat eşlik etti. Ziyarette, Karabük Üniversitesinin akademik yapısı, yürütülen araştırma ve projeler ile ÖSYM sınavlarının verimliliğine yönelik çalışmalar konuşularak karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. ÖSYM Başkanı Ersoy ve beraberindekilere ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür eden Rektör Kırışık, 2-3 Mart tarihinde Karabük’te yapılan Sosyalfest programı hakkında detaylı bilgiler verdi. Misafirperverliği için Rektör Kırışık’a teşekkür eden Ersoy ve ekibi Sosyalfest montunu giyerek bu derece kapsamlı bir organizasyonu Karabük Üniversitesi tarafından başarıyla gerçekleştirilmesini takdir ettiler. Şeref defterini imzalayan ÖSYM Başkanı Ersoy, Rektör Kırışık ile birlikte ÖSYM tarafından yapılması planlanan e sınav sisteminin Karabük Üniversitesinde uygulanabilmesi için yabancı diller yüksekokulunda incelemelerde bulundu ve Karabük Üniversitesi Demir Çelik Kampüsünü gezdi.
Ordu ’Artçı inmelerden korunmak için tuz ve doymuş yağlardan uzak durulmalı’ Artçı inmelerden korunmanın yollarına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Emre Çevik, “Artçı inmelerden korunmanın anahtarının, birincil inme risk faktörlerini yönetmek ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmektir. Dengeli bir diyet benimseyin. Bol miktarda meyve, sebze, tam tahıllar ve sağlıklı yağlar tüketin. Tuz ve doymuş yağ alımınızı sınırlayın” dedi. Medical Park Ordu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Emre Çevik, artçı inmeler ile ilgili açıklamalarda bulundu. Artçı inmelerin ne olduğundan bahseden Uzm. Dr. Çevik, “Artçı inmeler, birincil inme (felç) sonrasında meydana gelen, genellikle daha hafif semptomlarla karakterize olan ve tekrarlayan inme ataklarıdır. Birincil inme, beynin bir bölgesine kan akışının ani bir şekilde kesilmesi veya beynin bir bölgesindeki kanama nedeniyle oluşabilir. Artçı inmeler, bu ana inme olayının ardından günler, haftalar veya aylar sonra ortaya çıkabilir” diye konuştu. “Konuşma zorluğu ve geçici görme kaybı görülebilir” Artçı inmelerin belirtilerinin, birincil inmenin belirtileriyle benzer olabildiğini söyleyen Uzm. Dr. Emre Çevik, “Artçı inme belirtileri birincil inme belirtileri ile benzer olabilmekle birlikte daha hafif de olabilirler. Örneğin, hafif bir zayıflık, dengesizlik, konuşma zorluğu veya geçici görme problemleri gibi belirtiler olabilir. Bazı durumlarda artçı inmeler hiç belirti göstermeyebilir ve sadece beyin görüntüleme teknikleriyle tespit edilebilir. Artçı inmelerin tedavisi, temelde birincil inmenin tedavisine benzer olabilir. Tedavi genellikle kan pıhtılarını önlemeye veya kan dolaşımını iyileştirmeye yöneliktir. Bu tedaviler arasında kan inceltici ilaçlar, tansiyon kontrolü, kolesterol düşürücü ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri (sigara bırakma, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz) bulunabilir” ifadelerine yer verdi. “Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenmeli” Artçı inmelerden korunmanın anahtarının, birincil inme risk faktörlerini yönetmek ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Emre Çevik, şu önerilerde bulundu: "Düzenli doktor kontrolleri: Kan basıncı, kolesterol seviyeleri, kan şekeri düzeyleri gibi inme risk faktörlerini düzenli olarak kontrol ettirin. Bu kontroller, potansiyel sağlık sorunlarını erken tespit etmeye yardımcı olabilir. Sağlıklı beslenme: Dengeli bir diyet benimseyin. Bol miktarda meyve, sebze, tam tahıllar ve sağlıklı yağlar tüketin. Tuz ve doymuş yağ alımınızı sınırlayın. Fiziksel aktivite: Düzenli egzersiz yapın. Haftada en az 150 dakika orta şiddette aerobik egzersiz veya haftada en az 75 dakika yüksek şiddetli aerobik egzersiz yapmak, kalp sağlığınızı korumaya ve inme riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Sigara içmeyin: Sigara içmek, inme riskini artırır. Eğer sigara içiyorsanız, bırakmak için destek alın. Alkol tüketimini sınırlayın: Alkol tüketimini aşırıya kaçmadan sınırlayın. Düzenli ve aşırı alkol tüketimi inme riskini artırabilir. Sağlıklı kiloyu koruyun: Sağlıklı bir vücut ağırlığını koruyun. Obezite, inme riskini artırabilir. Stres yönetimi: Stresinizi etkili bir şekilde yönetin. Stres, kan basıncını yükseltebilir ve inme riskini artırabilir. Meditasyon, yoga, derin nefes egzersizleri gibi stres azaltma tekniklerini deneyin. Doktorunuzun önerilerini takip edin: Eğer birincil inme geçirdiyseniz veya inme riski yüksek biriyseniz, doktorunuzun önerdiği ilaçları ve yaşam tarzı değişikliklerini düzenli olarak uygulayın." Uzm. Dr. Çevik, “Bu önlemler, artçı inmelerden korunmanıza yardımcı olabilir. Ancak her kişinin durumu farklı olduğu için doktorunuza danışarak sizin için en uygun koruyucu önlemleri belirlemeniz önemlidir” ifadelerini kullandı.