YEREL HABERLER - 09 Ocak 2012 Pazartesi 14:31

SİVAS BELEDİYESİ AMBALAJ ATIKLARININ GERİ DÖNÜŞÜMÜNÜ SAĞLAMA PROJESİ BAŞLATTI

A
A
A
SİVAS BELEDİYESİ AMBALAJ ATIKLARININ GERİ DÖNÜŞÜMÜNÜ SAĞLAMA PROJESİ BAŞLATTI

Sivas Belediyesi’nin başlatmış olduğu ’Ambalaj Atıklarını Ayrı Toplama ve Geri Dönüşümünü Sağlama Projesi’ açılış programı yapıldı.
Yavuz Sultan Selim İlköğretim Okulu’nda düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Adem Yıldırım, bilinç ve eğitimin önemine değindi. Yıldırım "Hepimize bir görev düşüyor. Doğayı, tüketilmesi gereken kusursuzca, saygısızca harcanması olarak görmekten vazgeçelim. Doğa içerisinde yaşadığımız bir anne kucağı gibi, kıymetle bize bahşedilen bir nimettir. Başlatılan kampanyada bundan sonra evimizde kullandığımız, atık olarak değerlendirdiğimiz ürünleri bilinçsizce sağa sola atmayacağız. Bunları atmayıp ayrıştıracağız. Bu eğitim, öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz sayesinde dalga dalga yayılacaktır." dedi.
Belediyenin diğer kurumlarla yapacakları faaliyetlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, kurumlarla yaptıkları en önemli ilişkilerin eğitim kurularıyla olduğunu kaydetti. Ürgüp "Çevre insanların ve diğer canlıların oluşturduğu hava, su ve topraktır. Toplumun tüm kesimlerinde çevre konusunda bilinçlendirmek, bilgilendirmek ve olumlu, olumsuz davranış şekilleri kazandırmak, sorunların çözümünde kişileri aktif hale getirmek çevre eğitiminin temel hedefidir. Çevrenin korunması ve gösterilmesindeki çabaların amacı, insanların daha sağlıklı bir çevrede yaşamalarını sağlamaktır. Bunu sağlayacak olanda insanın kendisidir. Doğal kaynakların sınırsız olmadığı, dikkatlice kullanılmadığı takdirde, bir gün bu doğal kaynakların tükeneceği akıldan çıkartılmamalıdır. Görülen enerji krizleri ve çevreyi bozmamak adına atıkların dönüştürülmesi ve ekonomiye kazandırılması için bireylerin kendilerine düşen görevi yerine getirmek zorundadırlar." şeklinde konuştu.
Sivas Belediyesi olarak çevrenin temiz tutulması için bir takım çalışmalar yaptıklarını kaydeden Ürgüp, 335 ton evsel atık bertaraf edilerek düzenli toplama sahasının son aşamasına geldiğini, 2012 yılında faaliyet geçeceğini kaydetti. Konuşmaların ardından çocuklara çevre konusunda bilgi veren Sivas Temizlik İşleri Müdürü Emin Sakarya, çizgi film ve animasyonlarla öğrencileri bilgilendirdi.
Programa Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, İl Milli Eğitim Müdür Adem Yıldırım, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Sungurlu’da KKKA eğitim semineri düzenlendi Çorum’un Sungurlu ilçesinde, baharın gelmesi ve havaların ısınması ile ortaya çıkan ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına sebep olan kene ısırmalarına karşı vatandaşlar uyarıldı. Sungurlu Devlet Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Mustafa Akıncı tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden Korunma Yolları temalı eğitim düzenlendi, seminer sonrasında hasta ve hasta yakınlarına farkındalık oluşturmak amacıyla danışma biriminde stant açıldı. Konuya ilişkin olarak hastane başhekimliğinden yapılan açıklamada, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir" denildi. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası) kene olup olmadığını kontrol etmesi istenilen açıklamada, "Yapılan kontrollerde kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) almalıdır " ifadeleri kullanıldı. Kene tutunan kişiler kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri konusunda da ikaz edilen açıklamada, "Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır" bilgileri verildi.