GÜNDEM - 23 Mayıs 2025 Cuma 10:42

8 asırlık tarihi pirinç tanelerine işliyor

A
A
A

Sivas’ta bir kaligrafi sanatçısı, kentin 8 asırlık tarihi simgelerini pirinç tanelerine işliyor.

Kaligrafi sanatçısı Selçuk Yıldız, Sivas’ın tarihi kent meydanında kurduğu seyyar tezgâhında yemeklik pirincin üzerine kişiye özel simgeler ve kentin tarihi mekânlarını resmediyor. Yıldız, ilk olarak porselen tabaklar ve ahşap üzerine çizdiği Sivas’ın tarihi mekânlarını şimdi mikroskop ve kendi geliştirdiği kalemler ile pirincin üzerine resmediyor. Sivas’ın Çifte Minareli Medresesi, Kongre Binası gibi tarihi mekânlarını resmeden Yıldız, daha sonra bu pirinç tanelerinden kolye, bileklik ve küpe gibi takı ürünleri yaparak satışa sunuyor. Bir pirinç taneli takı ürünü için yaklaşık 2 saat emek sarf ettiğini belirten Yıldız, "Sivas’a gezmeye gelen insanlar sevdiklerine hediye olarak alıyorlar. Yapılış anını da anı olarak kayıt altına alıyorlar" şeklinde konuştu.

8 asırlık tarihi pirinç tanelerine işliyor

"İsim yazmak resim yapmaktan daha kolay oluyor"

Pirincin üzerine isim yazmanın resim çizmekten daha kolay olduğunu ifade eden Yıldız, "Kaligrafi sanatıyla uğraşıyorum. Porselen tabaklar ve ahşaplar üzerine Sivas’ta oturduğum için Sivas’ın tarihi mekânlarını çiziyorum. Bu tarihi mekânları tabaklar üzerine çizerken aklıma geldi pirinç üzerine de yapabilir miyim, çizebilir miyim diye düşündüm. O boyutta çizim için kullanacağım kalemi bulmak zor oldu. İlk başta kamışlardan farklı farklı kalemler geliştirdim. Daha sonra pirinç tanelerinin üzerine çiçek gibi şeyler yapmaya başladım. Bunu geliştirerek sonralarda Çifte Minareli Medrese, Kongre Binası gibi kentimizdeki tarihi yerleri çizmeye başladım. Çok olumlu geri dönüşler aldım, almaya da devam ediyorum. Bu olumlu tepkiler üzerine daha çok motive oluyorum. Bir pirinç taneli kolyeyi yaklaşık 2 saatte tamamlıyorum. Açık havada çizim yaptığım zamanlarda rüzgârdan dolayı zorlandığım da oluyor. Pirincin üzerine isim yazmak veya yazı yazmak daha basit ve kolay oluyor. Çiftler için de iki ismi arkalı önlü yazdığımız zaman da çok güzel bir hediye oluyor. Özellikle gurbetçilerimden güzel, olumlu tepkiler alıyorum. Yediğimiz pilavlık pirinç mi diye soranlar oluyor, son halini görünce çok şaşırıyorlar. Sevdiklerine hediye olarak alıyorlar, yapılış anının videosunu çekip yolluyorlar" şeklinde konuştu.

8 asırlık tarihi pirinç tanelerine işliyor

"Nasıl yapıldığını merak ettim"

Pirincin üzerine nasıl çizim yapıldığını ve kolyeye dönüştürüldüğünü merak ettiğini belirten Şükran Başer, "Bir Sivaslı olarak şehrimin tarihi yapılarının küçük bir pirinç tanesinin üzerine resmedilmesi, işlenebilmesi çok güzel bir başarı. Nasıl yapıldığını merak ettim. İnce ince işlenmesi bende merak uyandırdı. Bir arkadaşıma da doğum günü hediyesi olarak almak isterim. Çok anlamlı bir hediye olacağını düşünüyorum" dedi.

Ennur Şahin - Sancar Alp Fırat

8 asırlık tarihi pirinç tanelerine işliyor

8 asırlık tarihi pirinç tanelerine işliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri ORAN Kalkınma Ajansı’nın çalışmalarıyla bölgede Ar-Ge ve Tasarım Merkezi sayısı artıyor Kayseri’de Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kurulmasına yönelik son 6 ayda 60’ın üzerinde saha ziyareti gerçekleştirildi. Bu ziyaretlerde yapılan temaslar, yönlendirmeler ve danışmanlıklar sonucunda yeni merkezlerin kurulması bekleniyor. Yozgat’ta ise aynı teknik destek programı kapsamında bir firma ile Ar-Ge Merkezi kurulumu danışmanlığı çalışması yürütülüyor. Sürecin kısa zamanda sonuçlandırılarak yeni Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ilan edilmesi hedefleniyor. Ar-Ge Merkezleri, işletmelere yenilikçi çözümler geliştirme, ürün ve süreçlerde sürekli iyileştirme sağlama, nitelikli insan kaynağı istihdam etme ve ulusal-uluslararası destek mekanizmalarından faydalanma gibi birçok avantaj sunuyor. Bölgede; Kayseri’de 15, Sivas’ta 5 ve Yozgat’ta 1 olmak üzere toplam 21 Ar-Ge Merkezi bulunuyor. Makine-metal (3) ve mobilya (4) sektörleri Ar-Ge merkezi sayısı bakımından bölgede öne çıkıyor. Savunma sanayi (2) ve yazılım (1) gibi stratejik ve yüksek teknoloji odaklı sektörlerdeki merkezlerin sayısı da bölge için önemli. Tekstil sektörü (4) Ar-Ge merkezi sayısı itibarıyla uzmanlaşmaya açık sektör olarak öne çıkıyor. Bölgede hem geleneksel hem de stratejik sektörlerde Ar-Ge bilincinin giderek yaygınlaştığı ve sektörel çeşitlenmenin arttığı görülüyor. Tasarım merkezleri, işletmelere ürün ve hizmet farklılaştırması, marka değeri artırımı ve uluslararası pazarlara açılım gibi stratejik avantajlar sunuyor. Bunlarla birlikte özgün tasarım süreçleri ile firmaların rekabetçiliklerini artırmalarına destek oluyor. Bölgede; Kayseri’de 4 ve Sivas’ta1 olmak üzere toplam 5 Tasarım Merkezi bulunuyor. TR72 Bölgesi’nde imalat sanayinin kurumsallaşma ve rekabet gücünü artırmayı hedefleyen vizyonu doğrultusunda, Ar-Ge merkezlerinin sayısının artırılması kritik bir misyon olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda Orta Anadolu (ORAN) Kalkınma Ajansı tarafından atılan adımlar, sanayi kuruluşlarının yenilik kapasitesini güçlendirmekle kalmayıp aynı zamanda bölgenin sürdürülebilir büyüme ve yüksek katma değerli üretim hedeflerine ulaşmasına önemli katkılar sağlamaya devam edecek.