EKONOMİ - 03 Haziran 2025 Salı 11:13

Bayram öncesi uzmanından önemli uyarı: Yanlış bileyleme sağlığı bozabilir

A
A
A
Bayram öncesi uzmanından önemli uyarı: Yanlış bileyleme sağlığı bozabilir

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala bıçakçılarda yoğun mesai başladı. Sivaslı bıçak ustası Emre Göçeri, yanlış yapılan bileylemenin insan sağlığını bozabileceğini söyledi.


Kurban Bayramı’nın yaklaşması, bıçakçılara olan ilgiyi de artırdı. Bıçak siparişlerini yetiştirmek için günün erken saatlerinde işbaşı yapan ustalar, gecenin ilerleyen saatlerine kadar çalışıyor. Müşterilerine kaliteli ürün satmak isteyen bıçak ustaları, büyük bir özenle hazırladıkları bıçakları satışa sunuyor.


Sivas’ta uzun yıllardır bıçakçılık yapan Emre Göçeri, bir kurban bıçağında olması gereken özellikleri sıraladı. Yanlış bileylemenin riskli olduğuna dikkat çeken Göçeri, bileyleme yapılırken dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.


Bıçak alırken nelere dikkat edilmeli


Bıçak satın alırken dikkat edilmesi gereken birçok nokta olduğunu söyleyen Emre Göçeri, "İnsanlar bıçak alırken, bıçağın sertlik derecesi diye bir şey olduğunu bilmiyor olabiliyor. Normal bir insan, çeliğini gördüğünde bıçağın kaliteli olup olmadığını anlar. Bıçağın ağız açılımına dikkat edilmesi gerekiyor. Son zamanlarda gizli ağız dediğimiz, sadece ağıza kalem ağzı denilen bir ağız açılıyor. Bu yapılan işlem, bıçağın kesmemesine sebep oluyor. Eski Sivas bıçaklarına baktığımızda, geriden uygulanan bir ağız açma işlemi vardı. Bu işlem, Türkiye’nin her tarafında zor bir ağız açılımıdır. Bunu yapmadıkları için, bıçaklar maalesef çabuk köreliyor" dedi.


"Yanlış bileyleme işlemi sağlığınızı bozabilir"


Yanlış bileyleme yapılan bıçağın kansere neden olabileceğine dikkat çeken Göçeri, "Ben bileylemeyi her zaman ağır bir şekilde yaparım. Paranın bir önemi yoktur, vakit bizim için değerlidir. Müşteriyi memnun etmemiz ve bir sonraki bayramda da bizi tercih edip gelmesini sağlamalıyız. Bıçakları kömür ocağı ile ağır bir şekilde, ısı işlemini kaçırmadan yavaş bileylememiz gerekiyor. Çok sert taşlarda bileylemememiz şarttır. Eğer bıçak değersiz bir ustanın elinde bileyleme olduysa ve ısınma noktası ortalama 300 santigrat derece üstüne çıktıysa, o bıçak çöptür. Biz bu durumun yaşanmaması adına Oksijen ve PH seviyesi yüksek su kullanıyoruz. Bu duruma dikkat etmeyen kişiler bıçağı yaptığında ‘Klav’ denilen ürün çeliğe yapışıyor. Bu bıçağı alan annemiz, ablamız bıçağı mutfağa götürdüğünde bazen temizlemeden bırakıyor. Bu bıçak et ile temas ettiyse, ilerleyen zamanda vücutta ödem yaparak kansere çeviriyor. Yurtdışından gelen ve Türkiye’deki gurbetçilerden çok talep var. Şimdiden bizi arayıp ürünlerini bir an önce ayırmamızı istiyorlar" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Muş’ta bir günde 333 köy yolu ulaşıma açıldı Muş’ta etkili olan kar yağışının ardından 113 personel ve 68 iş makinesiyle sahaya inen İl Özel İdaresi ekipleri, bir günde 333 köy yolunu ulaşıma açtı. Muş’ta etkili olan yoğun kar yağışı sonrası ulaşıma kapanan köy yollarının açılması için İl Özel İdaresi ekipleri seferber oldu. Ekiplerin yoğun çalışmaları sonucu kısa sürede 333 köy yolu yeniden ulaşıma açıldı. İl genelinde 368 köy ve 217 mezrada yürütülen karla mücadele çalışmaları kapsamında 11 ekip, 113 personel ve 68 iş makinesi görev yapıyor. Vatandaşların herhangi bir mağduriyet yaşamaması için gece gündüz çalışan ekipler, özellikle yüksek kesimlerde etkisini artıran kar yağışına karşı yoğun mesai harcıyor. 10 köy ve 24 mezranın bulunduğu Şenyayla-Üçevler grup köy yolunda yer yer 1 metreyi aşan kar kalınlığına rağmen ekipler, zorlu şartlar altında yol açma çalışmalarını tamamladı. Üçevler köyünde yaşayan Bedri Özdemir, etkili olan kar yağışının ardından köy yolunun ulaşıma kapandığını, ancak Muş İl Özel İdaresi ekiplerinin çalışmasıyla yolun kısa sürede yeniden açıldığını ifade ederek, "Dün yağan karla birlikte yolumuz ulaşıma kapanmıştı. Bugün Muş İl Özel İdaresi ekipleri yolumuzu açtı. Allah devletimize zeval vermesin. Daha önceki yıllarda kar 3-4 metre yağarken, son yıllarda 1 metre ancak yağıyor" dedi. Üçevler köyünde yaşamını sürdüren Bayram Subaşı, kar yağışı nedeniyle bir süredir kapalı olan köy yollarının İl Özel İdaresi ekipleri tarafından açıldığını belirterek, "Ben Muş merkez Üçevler köyünde ikamet ediyorum. Kar yağışı nedeniyle köy yolumuz dünden beri kapalıydı. Özel İdare ekipleri gelip yolumuzu açtı. Allah razı olsun. Yollar açık olduğu için artık Muş merkeze rahatlıkla gidip gelebiliriz. Ekiplerin Allah yardımcıları olsun" ifadelerini kullandı.
İstanbul Yurtta hava durumu Yurdun genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara ve Doğu Akdeniz’in doğusu, İç Anadolu’nun kuzey ve doğusu ile Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Orta Karadeniz kıyıları ile İskenderun Körfezi çevrelerinde yağmur, diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek yağışların, Batı Karadeniz, Güneydoğu Anadolu’nun doğu, Doğu Anadolu’nun güneydoğu kesimleri ile Sakarya çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Kuzey, iç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don ile birlikte pus, yer yer sis görüleceği tahmin ediliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan tahminlere göre; hava sıcaklığı, hissedilir derecede azalarak ülke genelinde mevsim normallerinin altında seyredecek. Rüzgarın genellikle kuzeyli yönlerden, yurdun kuzey ve batı kesimlerinde akşam saatlerinden sonra zamanla güney ve batılı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette; Marmara, Güney Ege, Akdeniz, İç Anadolu’nun güneyi, Karadeniz kıyıları, Doğu Anadolu’nun güneydoğusu ve Güneydoğu Anadolu’nun doğusunda kuvvetli (40-70 km/saat) esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde hafif kar yağışlı 1 İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu 6 İzmir: Parçalı ve az bulutlu 9 Bursa: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve karla karışık yağmurlu, yüksekleri kar yağışlı 5 Adana: Parçalı ve çok bulutlu 13 Antalya: Parçalı ve az bulutlu 14 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde hafif yağmurlu 9 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde hafif yağmurlu, zamanla karla karışık yağmur ve hafif kar yağışlı 10 Erzurum: Çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı -7