ÇEVRE - 03 Aralık 2025 Çarşamba 12:25

Sivas’ın içme suyu sorunu çözülüyor: 1 milyar TL’lik projede büyük ilerleme

A
A
A
Sivas’ın içme suyu sorunu çözülüyor: 1 milyar TL’lik projede büyük ilerleme

Sivas’ın içme suyu sorununu çözüme kavuşturacak Hafik Koç Regülatörü ve İçme Suyu İsale Hattı projesinde çalışmalar hız kesmeden sürüyor. Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun, DSİ yetkilileriyle birlikte sahada incelemelerde bulunarak gelinen son durumu değerlendirdi.


Sivas’ın içme suyu sorununa kalıcı çözüm sunacak olan Hafik Koç Regülatörü ve İçme Suyu İsale Hattı projesinde çalışmalar yoğun tempoyla devam ediyor. Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun, Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürü Zafer Aslan ve teknik heyetle birlikte inşaat sahasında incelemelerde bulundu. Belediye ve DSİ iş birliğiyle yürütülen projede gelinen son durum değerlendirilerek çalışmalar hakkında bilgi alındı. Cumhurbaşkanlığı 2025 Yılı Yatırım Programı’na dâhil edilmesinin ardından 19 Eylül 2025 tarihinde yapımına başlanan projenin yatırım maliyetinin Sivas Belediyesi tarafından karşılandığı, mühendislik ve yapım sürecinin ise DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından yürütüldüğü belirtildi.


Koç Deresi üzerine inşa edilen regülatör aracılığıyla yılda 16,3 milyon metreküp su alınacağı ve kurulacak pompa istasyonu ile Pusat Özen Barajı’ndan gelen suyla birleşerek Sivas 4 Eylül Barajı’na aktarılacağı ifade edildi. 1 milyar TL değerindeki proje ile Koç Regülatöründen sağlanacak su miktarının mevcut durumda Pusat Özen Barajı’ndan 4 Eylül Barajı’na aktarılan suyun iki katından fazla olacağı bildirildi. Böylece Sivas’ın içme suyu güvenliğinin önemli ölçüde güçlendirileceği kaydedildi.


Proje kapsamında; yaklaşık 10,2 kilometre uzunluğunda 1000-1200 mm çelik isale hattı, regülatör yapısı, terfi merkezi, 3000 metreküp kapasiteli su deposu, sanat yapıları ve servis yollarının inşa edildiği belirtildi. Regülatör, terfi merkezi ve su deposunda kazı çalışmalarının tamamlandığı; servis yolları ile isale hattı güzergâhında kazı çalışmalarının ve betonarme imalatlarının sürdüğü aktarıldı.


Belediye Başkanı Adem Uzun ise "Sivas’ın içme suyu geleceğini garanti altına alacak bu çalışmanın önemine değinerek, "Bu proje şehrimizin yarınları için büyük bir adımdır. Sivas’ın içme suyu sorununu çözecek kalıcı bir altyapıyı hep birlikte hayata geçiriyoruz. Şehrimize hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.



Sivas’ın içme suyu sorunu çözülüyor: 1 milyar TL’lik projede büyük ilerleme

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de trafik kurallarına uymayan bin 238 sürücüye ceza yazıldı Kayseri’de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda, trafik kurallarını uymayan bin 238 sürücüye cezai işlem uygulandı. Edinilen bilgiye göre, Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından kent genelinde abartı egzoz, drift, makas atma, yüksek ses müzik gibi kamu huzurunu bozan araçlara yönelik 16-22 Nisan tarihleri arasında çalışma yapıldı. Yapılan çalışmalarda, 28 sürücüye ‘modifiyeli araç’ suçundan 140 bin TL para cezası yazılarak, araç uygun hale getirilinceye kadar trafikten men edildi. 9 sürücüye ‘abartı egzoz araç kullanmak’ suçundan 144 bin TL, 140 sürücüye ‘sürücü belgesiz araç kullanmak’ suçundan 5 milyon 600 bin TL, 58 sürücüye ‘sürücü belgesi geri alındığı halde araç kullanmak’ suçundan 11 milyon 600 bin TL, 10 sürücüye ‘makas atma’ suçundan 900 bin TL, 2 sürücüye ‘drift atmak’ suçundan 280 bin TL idari para cezası yazıldı. Öte yandan, 226 sürücüye ‘kırmızı ışık ihlali’, 80 sürücüye ‘alkollü araç kullanmak’, 4 sürücüye ‘alkolmetreye üflememek’, 91 sürücüye ‘ışık donanımı’, 155 sürücüye ‘yüksek sesle müzik dinlemek’, 435 sürücüye ‘araç kullanırken cep telefonuyla konuşma’ suçlarından para cezası uygulandı. Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, "Halkımızın huzurunu bozacak şekilde saygısızca araç kullanarak trafiği tehlikeye düşüren, drift atan, çevreye rahatsızlık veren araç ve sürücülerle mücadelemiz devam etmektedir" denildi.
Kırıkkale Yılların hasreti sona erdi, hacı adayları kutsal topraklara uğurlandı Kırıkkale’de 164 hacı adayı, dualar eşliğinde kutsal topraklara uğurlandı. Aileleriyle vedalaşırken duygulanan hacı adayları, yıllardır bekledikleri hac yolculuğuna çıkmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadı. Kırıkkale İl Müftülüğü tarafından Nur Camii’nde hac uğurlama programı düzenlendi. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından dualar edildi. Hacı adayları, aileleri ve yakınlarıyla vedalaşırken duygusal anlar yaşadı. İl Müftüsü Abdurrahman Kotan, hacı adaylarına seslenerek, "Siz Rahman’ın misafirlerisiniz. Gittiğiniz yer Beytullah, Allah’ın evi" sözleriyle kutsal yolculuğun önemini anlattı. Kotan, "Şunu iyi bilin, siz Rahman’ın misafirlerisiniz. Allah’a misafir olarak gidiyorsunuz. Misafirliğinizi iyi bilin. Gittiğiniz yer Beytullah, Allah’ın evi. Sizin evinize bir misafir gelirse nasıl davranmasını isterseniz, siz de orada sözlerinizle ve eylemlerinizle öyle olun. Şimdi siz de Allah’ın evine misafir gidiyorsunuz. Samimiyetinize ve gayretinize karşılık şunu bilin; Allah da size ikramda bulunacak. Ama gayret edeceksiniz" dedi. Yıllardır hac ibadetini bekleyen vatandaşlar, kutsal topraklara gitmenin heyecanını ve mutluluğunu yaşadı. Hacı adayı Gürci Gündoğdu (68), "Allah herkese nasip etsin inşallah. Allah’a emanet olun. 16 yıldır bekliyordum" dedi. 15’ yıldır hacca gitmeyi beklediğini anlatan Aydın Deniz (61) ise, "Allah herkesten razı olsun. Güle güle gidelim, güle güle gelelim. Allah’a emanet olun cümleten. 15 yıldır bekliyorduk. 15’inci kurada çıktı. Allah bu sene nasip etti. Allah utandırmasın. Hayırla gidelim, hayırla gelelim inşallah" ifadelerini kullandı. Çok mutlu olduğunu ifade eden Fatma Özüak (77), yıllardır beklediği hac yolculuğuna çıkmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. Özüak, "Allah’ım, 16 senedir bekliyordum. Çok şükür kapıları açtı. Yollarına gideceğim, dualarımı edeceğim Rabbime. Sizlere de nasip etsin yavrum. Çok mutluyum. Gelinimle birlikte gidiyoruz" diye konuştu. Hacı adayı Zeycan Özüak (50) da, "Kayınvalidemle birlikte gidiyoruz. Eşim, kayınvalidem ve ben, üçümüz gidiyoruz. Rabbim isteyen herkese nasip etsin. Çok güzel bir duygu. Herkes yaşasın inşallah" dedi.