SAĞLIK - 11 Aralık 2025 Perşembe 14:01

Uzmanı açıkladı! "Bir anda öldürebilir!"

A
A
A
Uzmanı açıkladı! "Bir anda öldürebilir!"

Uzman Dr. İsa Çatalkaya, kokusuz ve renksiz olması nedeniyle fark edilmesi imkânsıza yakın olan karbonmonoksitin kısa sürede ölümcül sonuçlar doğurabileceğini belirterek, soba ve doğal gaz kullanılan ortamlarda vatandaşları sıkı tedbir almaya çağırdı.


Sivas Devlet Hastanesi Anestezi Uzmanı Dr. İsa Çatalkaya, kış aylarında artış gösteren karbonmonoksit zehirlenmeleri konusunda önemli uyarılarda bulundu. Karbon kaynağı içeren yakıtların tam olarak yanmamasıyla ortaya çıkan karbonmonoksitin kokusuz, renksiz ve tatsız olması nedeniyle fark edilmesinin oldukça güç olduğunu belirten Dr. Çatalkaya, bu nedenle gazın kısa sürede ölümcül sonuçlara yol açabildiğini ifade etti.


Karbonmonoksit zehirlenmesinin başlangıçta baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı ve kusma gibi hafif belirtilerle ortaya çıktığını söyleyen Çatalkaya, ilerleyen süreçte çarpıntı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı ve bayılma gibi ağır tabloların gelişebileceğini aktardı. Gazın kandaki oksijen taşıyan hücrelere bağlanarak dokulara oksijen ulaşmasını engellediğini vurgulayan Çatalkaya, özellikle beyin ve kalbin bu durumdan hızla etkilendiğini belirtti. Tedavide hastalara yüzde yüz oksijen verildiğini, bu yöntemle karbonmonoksitin kandaki taşıyıcılardan uzaklaştırıldığını dile getirdi.


Çatalkaya, soba, doğal gaz ve tüp gazıyla çalışan tüm cihazların bakımının düzenli olarak yapılması gerektiğini söyledi. Lodoslu havalarda soba yakılan odalarda kesinlikle uyunmaması gerektiğini vurgulayan uzman, yakıt kullanımı sonrası ortamın mutlaka havalandırılması gerektiğini ifade etti. Her türlü yakıtın tam yanmaması hâlinde karbonmonoksit oluşabileceğini hatırlatan Çatalkaya, özellikle kış aylarında vatandaşların daha dikkatli olması gerektiğini belirtti.


Dr. Çatalkaya, karbonmonoksitin fark edilmesi zor bir gaz olduğunu, belirtiler ortaya çıktığında ise çoğu zaman geç kalınabildiğini belirterek, "Tedaviden önce korunmak en etkili yöntemdir" ifadelerini kullandı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Emniyet’inden operasyon: 10 gözaltı İstanbul’da 7 ilçede İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’nce; İstihbarat Şube Müdürlüğü koordinesinde yeni nesil motosikletli Suç Örgütleri’ne yönelik, yapılan operasyonda çeşitli suçlardan aranan 10 kişi gözaltına alındı. İstanbul genelinde 7 ilçeden yeni nesil motosikletli suç örgütlerine yapılan operasyonda "Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma,Nitelikli Yağma, Kasten Öldürme-Kasten Öldürmeye Teşebbüs, Gasp,Mala Zarar Verme Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması, Tehdit" suçlarını işlediği tespit edilen F.G. (27), A.E. (19), B.B. (20), E.A. (33), F.K. (18), Ö.Ş. (18), M.E.G. (18), E.Ç. (22), A.Z. (18) ve H.C.A. (20) isimli şahıslar polis ekiplerince yakalanarak gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahısların, 23.11.2025 tarihi saat 03:30 sıralarında Şişli İlçesi Esentepe Mahallesinde meydana gelen motosiklet hırsızlığı olayı, 06.12.2025 tarihi saat 10.24 sıralarında Başakşehir İlçesi Bahçeşehir 2.Kısım Mustafa Kemal Atatürk Bulvarı üzerinde meydana gelen bir şahsın silahla yaralanması olayı, 07.12.2025 tarihi saat 04:10 sıralarında Bakırköy İlçesi Yeşilköy Mahallesinde meydana gelen araç kurşunlama olayı, 09.12.2025 tarihi saat 05:53 sıralarında Ümraniye İlçesi Tatlısu Mahallesinde meydana gelen araç kurşunlama olayı, 11.12.2025 tarihi saat 03:10 sıralarında Beşiktaş İlçesi Bebek Mahallesinde meydana gelen iş yeri kurşunlama olayı, 12.12.2025 tarihi saat 00:40 sıralarında Kadıköy ilçesi Göztepe Mahallesinde meydana gelen ikamet kurşunlama olayı, 12.12.2025 tarihi saat 01:20 sıralarında Üsküdar İlçesi Çamlıca Tepesi mevkiinde meydana gelen araçtan havaya ateş edilmesi olaylarını gerçekleştirdikleri belirlendi. Operasyon kapsamında yapılan aramalarda; kurşunlama eylemlerinde kullanılan 1 adet çalıntı motosiklet, kasklar ve 1 adet ruhsatsız tabanca ele geçirildi. Konu ile ilgili gerçekleştirilen operasyon kapsamında yürütülen tahkikat işlemlerinin devam edeceği öğrenildi.