SAĞLIK - 26 Aralık 2025 Cuma 11:36

Uzmanı açıkladı: "Güneş kremi sadece yazın değil, kışın da kullanılmalı"

A
A
A
Uzmanı açıkladı: "Güneş kremi sadece yazın değil, kışın da kullanılmalı"

Doç. Dr. Mustafa Tosun, kış aylarında düşen sıcaklık ve artan rüzgarların cilt kuruluğu ve dermatolojik hastalıkları tetiklediğini belirtti. Tosun, cilt bariyerini güçlendiren doğru bakımın ve cildi beslemenin önemine vurgu yaparak, güneş kremlerinin sadece yaz aylarında değil kış aylarında da kullanılabileceğini söyledi.


Soğuk havaların gelmesiyle birlikte cilt kuruluğu, çatlama ve dökülme gibi şikayetler de görülmeye başladı. Hava sıcaklıklarının düşmesi, nem oranının azalması ve rüzgarın sertleşmesi özellikle el, yüz ve bacak bölgelerinde cildin hassasiyetini artırıyor. Bu dönemde ciltteki doğal yağ dengesinin bozulması, cilt bariyerinin zayıflamasına ve dış etkenlere karşı savunmasız hale gelmesine neden oluyor. Bu noktada cilt bariyeri ise cildi alerjenler, kimyasal maddeler, mikroplar ve soğuk hava gibi dış tehditlerden koruyan en önemli savunma hattı olarak biliniyor. Bariyerin bozulması, yalnızca kurulukla sınırlı kalmayıp egzama, kaşıntı, kızarıklık ve ikincil enfeksiyonlara kadar ilerleyebiliyor. Özellikle ileri yaş grubunda cilt daha ince ve hassas olduğundan, kuruluğa bağlı reaksiyonlar ve bacaklarda ’skuam’ adı verilen kepeklenme, pullanma gibi bulgular daha sık görülüyor. Soğuk havada çalışanlarında ise ’soğuk yanığı’ olarak adlandırılan kulak, el ve parmak uçlarında kızarıklık, ağrı ve yanık benzeri cilt hasarlarıyla karşılaşılabiliyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tosun, kış aylarında cilt sağlığını korumaya yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu. Tosun, soğuğa maruz kalan insanların tedavilerinde doktorların önerdiği kremleri kullanmaları gerektiğini söyleyerek, "Özellikle deri kanseri, kış döneminde artış göstermez. Deri kanserinde en büyük etken güneş ışınlarıdır. Yine de biriken dozlarda güneş maruziyeti olacağı için vatandaşların, hem yaz hem kışın güneş kremi kullanmaları gerekiyor" dedi.



"Cilt bariyeri önemlidir"


Kış aylarında nemlendirici krem önerdiklerini söyleyen Mustafa Tosun, "Özellikle kış aylarıyla beraber cildimizde kuruluk, çatlamalar gibi reaksiyonlar ortaya çıkmakta. Öyle olduğu için nasıl besleniyorsak derimizin de aynı dışarıdan beslenmesi gerekiyor. O yüzden de nemlendirici kremler özellikle kış aylarında daha da sık öneriyoruz. Özellikle yaşlı hastalarda cilt kuruluğu daha fazla gözüküyor. Yine soğuk havalarla beraber ciltte kurumalar artıyor, o yüzden mutlaka hastaların günde 2 defa nemlendirici krem kullanmasını özellikle öneriyoruz. Onları daha çok öneriyoruz. Ama önemli olan alerjinin olmaması iyi bilindik markalardan olması özellikle ve sık kullanmaları. Özellikle hastaların çok elini yıkamaları, çok antiseptik gibi özellikle sağlık çalışanlarında bunu çok görüyoruz. Bu şekilde daha çok maruz kalanlar hem alerjenlere hem soğuğa maruz kalanların daha sık bu nemlendirici kremleri kullanması özellikle önemlidir. Kuruduktan sonraki süreç egzama olur. Kuruluğa bağlı, hastanın cilt bariyeri bozulur. Cilt bariyerine bağlı hastanın sekonder enfeksiyon durumları ve egzama dediğimiz kaşınmaya bağlı sekonder ortaya çıkar. O yüzden cilt bariyeri önemlidir" dedi.



"Soğuğa bağlı yanıklar oluşmakta"


Güneş kreminin sadece yazın değil kışın da kullanılabileceğini belirten Tosun, "Cilt bariyeri içinde yapmamız gereken en önemli şey nemlendirici krem kullanmaktır. Sıvı sabun, deterjan ve antiseptik alerjenlerden uzak durulması hem de ellerin çok sık yıkanmaması gerekir. Özellikle belli oranlarda titizlik hastalığı gibi obsesif olmaması gerekiyor. Özellikle yaşlı hastalarda bunu daha çok görürüz. Bacaklarda deri dökülmeleri kuruluğa bağlı özellikle skuam dediğimiz kepeklenmeler sık görüyoruz. Bu durumlarda ana temamız nemlendirici kremler kullanmak. Bir de ürtiker ve kurdeşen gibi soğukla bazen tetikleyen hastalıklarımız var. Cildin egzaması, saç deri egzaması ve gül hastalığı gibi durumlar soğukla tetiklenebiliyor. O yüzden bu hastalıkları da tetikleyecek düşündüğümüz için ona yönelikte hastaların tedavi olması gerekiyor. Dışarıda çalışanlar, özellikle soğukta askerler gibi veya inşaat işçileri gibi soğuk yanıkları dediğimiz kulaklarda, ellerde, parmaklarda yanıklar oluşmakta. O yüzden bu bireylerin koruyucu kullanarak ve soğuktan daha az maruz kalarak yine bizim önerilerimiz doğrultusunda tedavilere uyarak dikkat etmeleri gerekiyor. Güneş kremini yazın değil kışın kullanmaları gerekiyor. Özellikle deri kanseri, kış döneminde artış göstermez. Daha çok deri kanserin de yazın artış olur. Yine de biriken dozlarda güneş maruziyeti olacağı için vatandaşların, hem yaz hem kışın güneş kremi kullanmaları gerekiyor" diye konuştu.



Uzmanı açıkladı: "Güneş kremi sadece yazın değil, kışın da kullanılmalı"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Efeler’in minikleri 23 Nisan’ı kutladı Efeler Belediyesi Gündüz Bakımevlerinde eğitim gören minik öğrenciler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı büyük bir coşku ve renkli etkinliklerle kutladı. Bayram kutlamaları kapsamında düzenlenen etkinliklerde öğrenciler; şiirleri büyük bir özgüvenle sahnede seslendirdi, birbirinden neşeli şarkılarla ritim tuttu ve öğretmenleri eşliğinde hazırladıkları oyunlarla izleyenlere keyifli anlar yaşattı. Mustafa Kemal Atatürk temalı kıyafetler giyen çocuklar adeta görsel bir şölen oluşturdu. Miniklerin taşıdığı bayraklar ve sergiledikleri gösteriler, 23 Nisan’ın yalnızca bir bayram değil, aynı zamanda milli birlik ve beraberliğin simgesi olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Etkinliklere katılan veliler, çocuklarının sahnedeki heyecanına ortak olurken duygu dolu anlar yaşadı. Çocukların yalnızca eğlenmekle kalmayıp, bu anlamlı günün tarihi önemini hafızalarında tazelemesi etkinliğin en değerli kazanımlarından biri oldu. Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin yaptığı açıklamada, çocukların böylesine anlamlı bir günü bilinçle kutlamasının önemine dikkat çekti. Başkan Yetişkin, "23 Nisan, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklarımıza armağan edilmiş eşsiz bir bayramdır. Bu özel gün vesilesiyle tarihini ve değerlerinin bir kez daha farkına varan çocuklarımız bizim en büyük gurur kaynağımız. Geleceğimizin teminatı olan evlatlarımızın en iyi şartlarda eğitim alması için çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz. Bu güzel programda emeği geçen tüm öğretmenlerimize, kurum çalışanlarımıza ve katkı sunan velilerimize teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Antalya Antalya’da kayıp zabıta her yerde aranıyor: Gözleri dolan babadan acı sesleniş Antalya’nın Manavgat ilçesinde kendisinden 1 haftadır haber alınamayan zabıta memuru için ırmakta başlatılan arama çalışması üçüncü günde de sürdü. Daha önce kumardan dolayı evi, arsası ve arabasını satan oğluna gözleri dolarak seslenen baba, "Borcu varsa evimin önünde traktörüm var, onu satarım. Çıksın gelsin" dedi. Antalya’nın Manavgat ilçesi Çeltikçi Mahallesi’nde kaybolan Ali Savaş (35) için yürütülen arama çalışmalarında 8. güne girilirken, Manavgat Merkez Jandarma Karakolunun çok yönlü çalışmaları aralıksız sürüyor. Yapılan incelemelerde şahsın gece saat 03.00 sıralarında ırmak istikametine yöneldiği, 02.30’da evden çıkıp priz mevkiine geldiği ve 04.50’de telefon sinyalinin kesildiği tespit edilirken, ırmağa atlamış olabileceği değerlendiriliyor. Bu kapsamda Merkez Jandarma Karakolu Sarıköprü ile boğaz arasındaki hatta jandarma asayiş botu ile arama faaliyetlerini sürdürürken, bot üzerindeki radar ve sonar sistemleriyle ırmak tabanı taranıyor. Ekipler ayrıca ayrıca dron desteğiyle boğazdan Küçük Şelale mevkiine kadar havadan görüntüleme yaparken, dalgıç ve gönüllü su altı arama kurtarma ekipleri de k kara, hava ve su unsurlarıyla koordineli ve kapsamlı şekilde çalışmalarına devam ediyor. "Borcu varsa traktörümü satarım" 8 gündür oğlundan haber alamayan baba Hasan Savaş’ın da meraklı bekleyişi sürüyor. Oğlunun üniversite ikinci sınıftan ayrılarak Uzman Çavuş olduğunu belirten Hasan Savaş "Yedi yıldan sonra bıraktı geldi. Üç yıl oldu geleli. Belediyeye zabıta olarak girdi. Yakın zamana gelinceye kadar hiçbir şey yoktu. Üç ay içerisinde kendi servetine kumar oynamış. Ufak tefek olan borçlarını kendi aramızda biriktirdik, ödedik. Ama ondan sonra gene oynadıysa onu bilmiyorum. Bunun bir dairesi vardı. Bir arsası vardı. Bir arabası vardı. Bunlar gitti. Hepsi kumar borcuna gitti. Başka bir şey yoktur. Bu ayın 14’ünü 15’ine bağlayan gece nöbetten eve geliyor ve yatıyor. Sabah kalktığımızda ise yoktu" dedi. Gözleri doldu Gözleri dolan baba, "Oğlum yaşıyorsa bir yerdeyse çıksın gelsin. Traktörüm var evimin önünde satar borcunu öderim" diyerek de oğluna seslendi. (AK-SM-
Şırnak Cizre’de gıda denetimleri hız kesmiyor: Ekipler sahada teyakkuzda ŞIRNAK (İHA) – Şırnak’ın Cizre ilçesinde vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak amacıyla yürütülen denetim faaliyetleri aralıksız devam ediyor. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, 5996 sayılı kanun kapsamında ilçedeki işletmeleri mercek altına aldı. Cizre İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, halk sağlığını korumak ve gıda güvenliğini en üst seviyede tutmak amacıyla denetimlerini sıkılaştırdı. Teknik personeller tarafından yürütülen faaliyetler kapsamında, marketler, fırınlar, kasaplar ve üretim tesisleri mevzuat hükümlerine uygunluk yönünden tek tek inceleniyor. 5996 sayılı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu" çerçevesinde gerçekleştirilen denetimlerde, işletmelerin hijyen koşulları, ürünlerin son kullanma tarihleri, saklama koşulları ve resmi belgeleri kontrol edildi. Yapılan açıklamada, denetimlerin planlı ve düzenli bir takvim doğrultusunda yürütüldüğü belirtildi. Konuyla ilgili yapılan bilgilendirmede, saha faaliyetlerinin sadece belirli dönemlerle sınırlı kalmadığı vurgulanarak "İlçe Müdürlüğü teknik personelleri tarafından yürütülen denetim faaliyetleri, ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda planlı ve düzenli bir şekilde aralıksız olarak sürdürülmektedir. Vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşması önceliğimizdir’’ denildi. Mevzuata aykırı hareket eden işletmelere yönelik idari yaptırımların uygulanacağı belirtilirken, denetimlerin kararlılıkla devam edeceği kaydedildi.