SAĞLIK - 22 Mart 2017 Çarşamba 10:01

Gizli tehlike: ’Tuz’

A
A
A
Gizli tehlike: ’Tuz’

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü, 20-26 Mart Tuza Dikkat Haftası kapsamında kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı, osteoporoz, inme ve bazı kanser türleri gibi önemli halk sağlığı sorunlarına neden olan gizli tehlike tuz hakkında açıklamada bulundu.

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü, 20-26 Mart Tuza Dikkat Haftası kapsamında kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı, osteoporoz, inme ve bazı kanser türleri gibi önemli halk sağlığı sorunlarına neden olan gizli tehlike tuz hakkında açıklamada bulundu.


Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, aşırı tuz tüketiminin hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı, osteoporoz, inme ve bazı kanser türleri gibi önemli halk sağlığı sorunlarına neden olduğu ifade edildi. Açıklamada, "Dünya Sağlık Örgütü, hastalıklardan korunmak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (tepeleme bir çay kaşığı veya silme bir tatlı kaşığı) olarak öneriyor. Ülkemizde Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneğinin 2008’de 14 ilde gerçekleştirdiği SALTurk-1 çalışmasında günlük tuz tüketim miktarının 18 g/gün olduğu saptandığı açıklandı" denildi.


Türkiye’de aşırı tuz tüketiminin azaltılmasını sağlamak amacıyla, bakanlık tarafından Kasım 2011 yılından beri ‘Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı’nın yürütüldüğü bildirilen açıklamada, "Program kapsamında tuzun aşırı tüketilmesinin önlenmesi amacıyla farklı sektörlerle işbirliği çalışmaları yapılması öncelikler arasında yer almaktadır. Bu doğrultuda fazla tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik kamuda farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılması, aşırı tuz içeren besinler ile aşırı tuz tüketiminin azaltılması konusunda toplumun bilinçlendirilmesi ve konuya duyarlılığın arttırılması amacıyla ’20-26 Mart Tuza Dikkat Haftası’ olarak belirlenmiştir. Yediğimiz tuzun büyük bir kısmı satın aldığımız hazır gıdaların içinde gizlidir. Gıdaların etiketlerini kontrol edin ve daha az tuz tüketimi için tercihlerinizi değiştirin olarak belirlenmiştir" ifadeleri kaydedildi.



"Tuzu azaltılmış ürünler tercih edilmelidir"


Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü, aşırı tuz tüketimini azaltmak için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:


"Satın alınan işlenmiş ürünlerin etiket bilgisi mutlaka okunmalı, tuzsuz ya da tuzu azaltılmış ürünler tercih edilmelidir. Ambalajlı tüketime sunulan gıdaların içeriği etiket bilgisinden okunmalı ve benzer gıdalarda tuz ve tuz yerine geçen maddelerin miktarları daha düşük olanlar tercih edilmelidir. Hazır soslar (soya sosu, ketçap sos, barbekü sos, tartar sos, salsa sos, hardal, makarna sosu gibi), atıştırmalık ürünler (cips, tahıl bazlı bar, meyve bazlı bar, patlamış mısır gibi), tuzlanmış kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz, badem, leblebi, kavurga, kabak ve ayçiçeği çekirdeği, her türlü çekirdek içi vb.), turşu ve salamura (siyah ve yeşil zeytin, sebze turşuları), balık konserveleri, tuzlanmış, tütsülenmiş ve/veya salamura edilmiş et ve balık ürünleri ile aromalı/aromasız, doğal/doğal olmayan mineralli içecekler yüksek miktarda tuz içermeleri nedeniyle az tüketilmelidir. Besin sanayisinde kullanılan ve genellikle ambalajlı besinlerin besin etiketinde yer alan mono sodyum glutamat, sodyum nitrat, sodyum bikarbonat, sodyum sitrat, sodyum askorbat vb. tüm sodyumlu bileşiklerin tüketimine dikkat edilmelidir. Çünkü bunlar besinin tuz/sodyum içeriğini artırmaktadır. Taze sebze ve meyve tüketimini artırılmalı, fast food tüketimi azaltılmalıdır. Tuz oranı yüksek olan kavrulmuş kuruyemişleri değil taze olanları tercih edin. Yemek hazırlama, pişirme ve tüketim sırasında ilave edilen tuz miktarı azaltılmalıdır. Hatta besinlerin bileşiminde sodyum bulunması nedeniyle hazırlama ve pişirme sırasında mümkünse tuz eklenmemelidir. Tuz tüketimi azaltılmalıdır. Günlük olarak 5 gramı (1 tepeleme çay kaşığı veya 1 silme tatlı kaşığı) geçmemeli ve iyotlu tuz kullanılmalıdır. Sofrada yemeklere tuz ilavesi yapılmamalı ve sofradan tuzluk kaldırılmalıdır. Geleneksel olarak evlerde hazırlanan turşu, salça, tarhana, kurut, yaprak salamurası gibi yiyeceklerin tuz içeriği fazladır. Bu nedenle daha az tüketilmeli ve hazırlarken yüksek miktarda tuz kullanımından kaçınılmalıdır. Peynir, zeytin gibi salamura ürünlerin tuz içeriğinin azaltılması için yemeden ve kullanmadan önce suda yıkama ve bekletme gibi işlemler uygulanabilir. Ev dışı beslenmede yemeklerin ve besinlerin içindeki tuz miktarı öğrenilerek mümkünse az tuzlu veya tuzsuz hazırlanması istenmelidir. Tuz yerine doğal lezzet arttırıcılar (soğan, sarımsak, baharatlar, limon, sirke, biber, nane, kekik, maydanoz, dereotu, fesleğen vb.) kullanılmalıdır. Tuz tüketiminin azaltılması konusunda bir süre ısrarlı davranıldığında, kişinin tuzu azaltılmış beslenme biçimine alışabileceği unutulmamalıdır."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Vali Aslan öğrencilerle ormanda temizlik yaptı Orman yangınları ile etkin mücadele etmek ve iklim değişikliğinden ormanları korumak için başlatılan Orman Benim Projesi çerçevesinde Düzce Valisi Selçuk Aslan, öğrencilerle temizlik yaptı. İklim değişikliklerinin neden olduğu çevre olayları ve orman yangınlarının önüne geçebilmek için piknikçilerin ormanlarda bıraktıkları çöpleri Vali Selçuk Aslan ve öğrenciler birlikte temizledi. “Orman Benim” projesi çerçevesinde gerçekleşen etkinlikte Kent Ormanı mesire alanına gelen Vali Aslan, protokol üyeleri, Orman Şefliği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü çalışanları ile öğrenciler kolları sıvadı. Öğrencilerle birlikte orman içinde atılan çöpler tek tek toplandı. Vali Aslan iklim değişimlerinin ormanlara ciddi zararlar verdiğini belirterek, “Tarım ve Orman Bakanlığı koordinesinde Orman Benim çalışması için bir araya geldik. Bu proje ile küresel iklim değişikliği, küresel ısınma olgusu her geçen gün dünyamızda daha fazla hissedilir durumda. Bu gerçeklik maalesef son dönemde ormanlarımızda daha fazla yangın olayı meydana geldiğini hep beraber müşahede etmekteyiz. Orman Benim Kampanyamız ile pek çok konuda olduğu gibi ormanlarımızın da olumsuz her türlü etkiden korunması açısından önleyici bilincin geliştirilmesi bir farkındalık oluşturulması konusunda bugün bir aradayız. Ne yapmak istiyoruz? Ormanlarımızın içinde ya da kıyısında bulunan yolların çevresinde bulunan otlar yanmaya müsait çöpler gibi ormanlarımız açısından potansiyel risk oluşturan materyalleri toparlıyoruz. Biz bugünkü yaptığımız çalışma ile insanlarımızın önleyici bilinci test etmeye çalışıyoruz. İnsanlarımızda doğanın niçin korunması gerektiğini bu cennet coğrafyanın bugün üzerinde bizler yaşıyor olsak ta torunlarımıza emanet olduğunu, sürdürülebirliğini insanların zihinlerine, vicdanlarına yerleştirmek açısından bir farkındalık çalışması gerçekleştiriyoruz. Doğa bugün bizim, yarın evlatlarımızın daha uzak yarınlarda torunlarımızın. Orman Benim diyoruz. Ormanlarımızı koruma noktasında her türlü özveriyi göstereceğiz” dedi.
Hatay Depremzede öğrenciler, geliştirdikleri projeyle Amerika’dan birincilikle döndüler Hatay’ın Payas ilçesinde yaşayan lise öğrencileri, Amerika’da düzenlenen robotik kodlama yarışmasında 600 takım arasında birinciliği elde ettiler. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’da binlerce bina yerle bir olmuş, vatandaşların hayatların olumsuz etkilenmişti. Asrın felaketinin yaralarının sarıldığı Payas ilçesinde depremzede öğrencilerin kendilerini geliştirdikleri STEM merkezinde eğitim gören öğrenciler, geliştir de ki robotik kodlama projesiyle Amerika Birleşik Devletleri’nin Houston eyaletinde düzenlenen ve dünyanın dört bir yanından gelen 600 takımın yarıştığı FRC (First Robotics Competition) Dünya Şampiyonası’nda katıldılar. Depremzede öğrenciler, yarışmada başarı göstererek jüri özel ödülü olan Judges Award’ı almaya hak kazandılar. Tüm olumsuzluklara rağmen birincilik elde eden öğrenciler, başarılarıyla bölge halkına umut oldular. Depremin ardından yaşanan süreçte konteynerde ve çadırda çalışmalarını yürüttüklerini belirten Payas Stem Koordinatörü Cem Kağar, ”2016 yılında Payas Belediyesi Başkanımız Bekir Altan’ın ve Milli Eğitim Müdürlüğümüzün desteğiyle şu an içerisinde bulunduğumuz stem merkezini kurduk. Buradaki çalışmalarımıza devam etmekteyiz. 2017 yılından beri FIRST Robotics Competition FRC turnuvalarına ve yarışmalarına sparc 5665 takımı olarak katılıyoruz. Geçen yıl New York’ta aldığımız Impact Award ödülü sayesinde bu sene dünya şampiyonasına katılma hakkı elde etmiştik. Tabii ki şimdi burada bir çırpıda anlatıyoruz, ama bu süreç öyle basit ve kolay bir süreç değil, uzun yılların getirmiş olduğu birikimle, öğrencilerimize burada çok ciddi eğitimler veriyoruz. Biz Payas Stem yapay zeka Merkezi öğrencilerimizle beraber Sparc 5665 takımı olarak bölgemizde özellikle deprem sürecinde çok yoğun stem çalışmaları yürüttük. Daha sonra bunların tamamını toplanıp birlikte Amerika’daki dünya şampiyonasına katıldık, tabii ki dünya şampiyonası muhteşem bir deneyim. Dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinden takımlar var ve 600 üzerinde takımla orada yarışıyorsunuz çok kısıtlı ödül var takım olarak yaptığımız bu özellikle stem alanındaki çalışmalardan dolayı orada jüri özel ödülünü almaya hak kazandık” İfadelerini kullandı. Payas Stem Öğrencisi Beyza Kurt (15), ilk kez yurt dışına çıktığını ve böyle bir deneyim yaşadığını belirterek “Yarışmada 49 ülkeden insanlar katılmıştı, çok farklı kültürler gördük ve takımca hani bir çaba halindeydik jüri birincilik ödülünde kazanmış olduk. İlk defa Amerika’ya gidiyorum hatta ilk defa yurt dışına çıkıyorum. Amerika çok farklı bir yerdi özellikle bizim bulunduğumuz yarışmada da çok farklı insanlar vardı. Çok farklı ülkelerden insanlar vardı ama herkes çok güler yüzlüydü, herkes çok tatlıydı yani hiç yabancılık çekmemiştim” İfadelerine yer verdi. Bölgesel olarak düzenlenen yarışmada ödül alarak Amerika’da düzenlenen yarışmaya katılmaya hak kazındıklarını belirten Payas Stem Öğrencisi Buğrahan Kutlu (17), “Bu şampiyonaya her takım istediği gibi giremiyor bu yarışmadan önceki Regional yani bölgesel yarışmalarda prestijli bir ödül almanız gerekiyor. İlk önce bu yarışmaya girmek için, biz de sparc 5665 takımı olarak 2023 bu ödülümüzü alarak 2024 Houston’da yarışmaya hak kazandık” ifadelerini kullandı. Amerika’da düzenlenen yarışmaya katılmanın kendisi için hayal olduğunu belirten Payas Stem Öğrencisi Ceylin Naz Yalçınkaya (16), “Amerika birkaç yıl önce sadece benim için bir hayaldi stem merkezimiz sayesinde Amerika’ya gidip müthiş bir dünya şampiyonasına katılma şansı bulduk. Şampiyonanın ortamını solumak o ortamda bulunmak ortamda yarışmak bile bizim için büyük bir perspektif değişikliği oldu. Cem hocamıza, Teslime hocamıza ve Birol hocamıza çok teşekkür ediyorum” İfadelerini kullandı. Çalışmalarıyla birinciliği hak ettiklerini belirten Payas Stem Öğrencisi Kayhan Övünç Uysal (17), “Elimizden geleni yaptık ve takımca çalışmamız, birlik ve beraberliğimizle jüri özel ödülünü kazandığımızı düşünüyorum. Her yerden insanlar vardı kültüre de etkileşim çok iyiydi, çok güzel bir deneyim oldu. Müdürümüz Cem Kağar’a, Teslime Kağar hocamıza, Belediye Başkanımız Bekir Altan ’ada çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.