KÜLTÜR SANAT - 05 Ekim 2017 Perşembe 15:19

Trakya, Türkiye birincisi oldu

A
A
A
Trakya, Türkiye birincisi oldu

Trakya Kalkınma Ajansı, Yaşayan Şehirler Platformu tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen ’Şehir Ödülleri Türkiye’de, ’Trakya Tanıtım Filmi’ ile ’Destinasyon Tanıtım Filmi’ dalında birinci oldu.

Trakya Kalkınma Ajansı, Yaşayan Şehirler Platformu tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen ’Şehir Ödülleri Türkiye’de, ’Trakya Tanıtım Filmi’ ile ’Destinasyon Tanıtım Filmi’ dalında birinci oldu.


Kültür Turizm ve Kalkınma Bakanlıklarının desteklediği Yaşayan Şehirler Platformu ve Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen “Şehir Ödülleri Türkiye” Dokuz Eylül Üniversitesi Sabancı Kültür Sarayı’nda gerçekleşti. Trakya Kalkınma Ajansı’nın, gönderdiği ‘Trakya Tanıtım Filmi’, “Destinasyon Tanıtım Filmi” dalında birinci oldu. Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya Kalkınma Ajansı toplantı salonunda basın açıklaması gerçekleştirdi.



"Birçok şeyi içine alacak şekilde bir film hazırlandı"


Trakya Kalkınma Ajansının aldığı ödül hakkında bilgi veren Genel Sekreteri Mahmut Şahin, "Özelikle tanıtım noktasında turizm ve tarih ağırlıklı olmak üzere sosyal dokusunu, yaşantısını, yemesini, içmesini yani bütün gastronomiden tutun turizme kadar oradan tarihe kadar farklı alanlarda birçok şeyi içine alacak şekilde bir film hazırlandı. İnsan Trakya’ya gelmeden önce ben nereye gidiyorum ve ne bulacağım noktasında bütün sorularına burada kimler yaşıyor, nasıl yaşıyor, ne yeyip ne içtiklerinin cevabını ve ben nereye gitmeliyim nerede ne yapmalıyım, neyi varmış? Denizimiz var ormanımız var, tarihi camilerimiz var, hanlar hamamlarımız var yani insanların durumu nasıl bütün bunları alabilecek bir film hazırlattık. 1 dakikalık teaserler hazırladık, 4 dakika 10 saniyelik yayına verdik çünkü en çok izlenecek rakam 4 dakika 10 saniye, biz genel her yere gittiğimizde sunabileceğimiz öyle bir film hazırlattık bir de 14 dakikalık bir uzun belgesel var" dedi.



“Yaklaşık 48 ülkeye filmimizi gönderdik”


Tanıtım filminin yaklaşık 48 ülkede yayınlayacağını aktaran Şahin, "Her şeyin birebir anlatıldığı sesli anlatıldığı bir film yaptık. Bunu da Türkçe, Almanca, İngilizce, Rusça ve İspanyolcaya çevirisini yaptırdık. Oradaki İngiltere, Japonya, İspanya, Rusya gibi bizim bakanlarımızın bulunduğu bütün ülkelere ve yaklaşık 48 ülkeye filmimizi gönderdik. Geçtiğimiz günlerde İzmir’de bir yarışma oldu. 9 Eylül Üniversitesi ile Yaşayan Şehirler Platformunun beraber yürüttüğü ama Kültür Bakanlığının ve bizim bakanlığımızın da destek verdiği bir yarışma vardı. O yarışmada farklı konseptler ve alanlar vardı. Onlardan bir tanesi de Destinasyon Tanıtımı noktasında idi. Bizde o destinasyon tanıtımına kendi filmimizi koyduk ve gönderdik. Orada Türkiye’de birinci oldu. Bizim bu yaptığımız filme benzer birçok kalkınma ajansı, kamu kuruluşu ve bakanlıkların yaptığı bir sürü tanıtım filmi var” açıklamasını yaptı.



"Trakya kendini içtenlikle tanıttı"


Yarışmadan sonra, yetkililerin kendisine filmin içtenlik içinde olduğunu ve Trakya halkının doğallığından dolayı birinci seçildiğini söylediğini aktaran Şahin, "Bunların arasından en iyisi Trakya Kalkınma Ajansının yaptığı bu film seçildi. Orada ifade edilen bana, biz çok film izledik gönderilen filmlerin arasında da birçok film vardı. Ama sizin filmin özelliği doğal olması, içten olması her şey profesyonel çekilmiş ama olayı tam anlamı ile gerçekten yansıtan bir film olmasından dolayı çok beğendik, orada bir doğallık var, onlar kendi insanları kendi bölgesini doğallıkla ve içtenlik ile anlatmışlar. Tabi ki bu şekilde Trakya’nın takdir edilmesi de bir tanıtımda olmuş oldu aynı şekilde, orada bütün Türkiye görmüş oldu. Trakya’nın böyle özellikleri de var diye, filmini de izlettik insanlara orada böyle bir güzellik yaşanmış oldu. Böyle bir yarışma vesile ile de bunun tescillenmiş ve takdir ediliyor olması bizim içinde bölgemiz içinde bir gurur vesilesidir" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Menengiç kahvesi her mevsim beğeni topluyor Gaziantep’teki Tarihi Tahmis Kahvesi’nde hazırlanan Gaziantep’in tescilli içeceği menengiç kahvesi her mevsim yerli ve yabancı turistlerin beğenisini topluyor. Türkiye’nin güneydoğusunda yer alan ve tarihi dokusuyla ön plana çıkan Gaziantep’te, yaklaşık 400 yıllık bir geçmişe sahip olan tarihi tahmis kahvesi, her mevsim yaptığı menengiç kahvesiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Menengiç kahvesi kendine has aroması, lezzeti, rengi ve kokusuyla dikkat çekiyor. Diğer yandan içerisinde kafein bulunmaması kahve tiryakilerinin yanı sıra kafeinsiz içecek tercih edenlerin de ilgisini çekiyor. Gaziantep’e farklı bölgelerden ve dünyanın çeşitli şehirlerinden gelen turistler, şehrin tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfetmenin yanı sıra bu eşsiz kahve lezzetini tatma fırsatını buluyorlar. Gaziantep’in turizm potansiyelini artıran bu tarihi içecek, şehrin gastronomi ve kültür turizmine olan katkısını da gözler önüne seriyor. “Menengiç kahvesinin 400 yıllık hatırası var” Tarihi Tahmis Kahvesinin geçmişini anlatan, Gaziantep’te tarihi ve lezzet yönünden en uğrak noktalarından biri olduğunu belirten işletme sahibi Mehmet Hilmi Bağcı, “Tarihi Tahmis kahvesi yaklaşık 400 yıllık geçmişe sahip bir mekan ve Osmanlı’nın ilk kahvelerinden biri diyebiliriz. Tahmis kahvesi, vazgeçilmez lezzetlerden olan menengiç kahvesi ile insanların dinlenme noktası. İnsanların gelip kahvelerini içtiği, sohbet ettiği tarihi bir yer. Menengiç kahvesi ise özel bir kahve, Gaziantep’e gelen misafirler muhakkak buraya gelerek kentimizin kültürel ve vazgeçilmez olan menengiç kahvesini içerler. Bir kahvenin 40 yıllık hatırı varsa burada yaptığımız menengiç kahvesinin 400 yıllık hatırası var” dedi. “Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisi var” Turistlerin yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Bağcı, menengiç kahvesinin sağlıklı olduğunu ifade etti. Bağcı, “Gaziantep’e gelen yerli ve yabancı turistler kentin çeşitli turistik yerlerini gezdikten sonra muhakkak buraya gelirler. Bizlerde onlara elimizden geldiğince güzel bir şekilde hizmet etmeye çalışıyoruz. Bizim hem fiyatımız uygun hem de sağlıklı bir ürün. Çocukların ve hanımların içmesinde hiçbir problem yok. Doğal bir malzemelerle ve yerli üretim kahvemizi yerli sunumlarla müşterilerimize sunuyoruz” ifadelerini kullandı. “Ben buraya ön yargılı bir şekilde gelmiştim” İstanbul’dan Gaziantep’e gezmeye gelen ve menengiç kahvesine ön yargılı bir şekilde yaklaştığını söyleyen Elif Borluk kahveyi içtikten sonra çok beğendiğini ve fikrinin değiştiğini söyledi. Borluk, “Bence menengiç kahvesi çok güzel. Ben buraya ön yargılı bir şekilde gelmiştim. Sade Türk kahvesi sevdiğim için içemem diye düşündüm ama bayağı güzeldi. Sütlü Türk kahvesine benziyor. İnternetten, sosyal medyalardan duyarak görerek geldik. Kuzenimle birlikte İstanbul’dan günübirlik bu lezzeti tatmak için geldik. Herkesin bu lezzeti tatması gerekiyor. herkese tavsiye ediyorum” diye konuştu.