- 16 Nisan 2018 Pazartesi 16:18

Kelebek hastası genç kız, kendini hayata kapatmış ’kelebeklerin’ sesi olmak istiyor

A
A
A
Kelebek hastası genç kız, kendini hayata kapatmış ’kelebeklerin’ sesi olmak istiyor

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde ikamet eden kelebek hastası Nebahat Tanrıkulu, kendisini gibi kelebek hastalığına yakalanmış ve kendini hayata kapatmış kelebek hastası kişilerin sesi olmaya çalışıyor.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde ikamet eden kelebek hastası Nebahat Tanrıkulu, kendisini gibi kelebek hastalığına yakalanmış ve kendini hayata kapatmış kelebek hastası kişilerin sesi olmaya çalışıyor.


Hastalığının tıptaki adının ’Epidermolizis Bülloza’ halk arasındaki isminin ise kelebek hastalığı olduğunu belirten Nebahat Tanrıkulu (25) bu hastalığın genetik bir hastalık olduğunu ve tedavisinin bulunmadığını kaydetti.


"Kelebek kanadı kadar hassas bir cilde sahip olduğumuz için halk arasında kelebek hastalığı deniyor" diyen Tanrıkulu, "Sürekli su kabarcıkları oluşuyor vücudumuzda. Derin yaralara neden oluyor bu da ağrılar ve sızılar oluşturuyor. Hastalık halk arasında çok bilinmiyor, bilinmediği tanınmadığı için de topluma çıkamıyoruz. Çok dışlanıyoruz. Sosyal hayatımız yok. Hayatımız sürekli bir oda içerisinde geçiyor. Bu hastalık çok zor bir hastalık hem bakım gerektiriyor hem de empati gerektiriyor. Psikoloji açısından çok destek alınması gerekiyor ve hekimler tarafından da çok bilgilendirilmesi gerekiyor. Halktan çok hekimler zorluk çekiyor” dedi.


Kelebek hastaları olarak toplumdan çok uzak kaldıklarını kaydeden Nebahat Tanrıkulu, "Sağ olsun devletimiz çok yardımcı oluyor ama henüz sesimizi duyuramıyoruz. O yüzden hem hekim hem de toplum arasında çok uzağız. Ben 25 yaşındayım. Birçok zorluk çektim, çekiyorum da daha doğrusu. Bu hastalık çok iyi bakım gerektiriyor. Bu iyi bakım da maddiyat gerektiriyor. Çünkü yara örtüleri lazım. Kremler lazım. Bunları herkes kendisi karşılayamaz. O yüzden devletin el atmasını istiyoruz. Gelecek kelebeklerimiz için ses olmak istiyorum. Gelecek kelebeklerin ve şu an kendini hayata kapatmış kelebeklerin sesi olmak istiyorum onları hayata bağlamak istiyorum. Artık bizim de bir hayatımız olmalı, dışlanmamalıyız” diye konuştu.


Tedavisi olmayan bu hastalıkta hastaların ne kadar yaşadığı konusunda da bilgi veren Tanrıkulu, "Eğer çok iyi bakım yapılırsa, toplum arasında dışlanmazsa, psikolojik açıdan çok rahat olursa çok ileriye gidebilir. 30’lu yaşlara, 60’lı yaşlara kadar yaşayanlar var. Bu da çok iyi bakım yapılırsa. Maddi gücün yetmesi lazım. Halk arasında da dışlanmaması lazım. Birçok arkadaşım hastaneye gitmeye korkuyor. Çünkü sürekli gözler onların üzerinde" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Minik öğrenciler doğada tasarruf için çalışarak herkese örnek oldular Bilecik’te minik öğrenciler doğada tasarruf için çalışmalar yaparak herkese örnek oldular. Bilecik Eğitimde Nitelik ve Vizyon Programında öğrencilerin doğayı tanıma etkinliklerine yer verildi. Bu çerçevede Kozabirlik İlkokulu öğrencileri ‘Tasarruf Müfettişleri Etkinlikleri’ kapsamında Kent Ormanı’nda çevre temizliğine önem vererek, ormandaki canlılar için su kaplarına su koydu. Çocukların gelişimi için birçok güzel etkinliği hayata geçiren Kozabirlik İlkokulu yöneticileri ve öğretmenleri, çocukların yerinde gözlem yaparak doğayı tanıyıp keşfetmesine ve eğlenerek öğrenmesine yardımcı oldu. Okul idaresinin desteği ile etkinlikleri koordine eden Songül Yılmaz liderliğinde örnek bir sosyal sorumluluk etkinlikleri gerçekleştirilmeye devam ediyor. Etkinlikler kapsamında; çöp toplama etkinliği, kuş gözlemi, yaprak gözlemi ve doğa yürüyüşü yapılıyor. Öğrencilerin yerinde gözlem ve tasarrufun önemi hakkında bilgilendirildiği etkinlik veliler tarafından da takdirle karşılanıyor. Minik öğrenciler hem bilgilendiriliyor hem de tertemiz doğanın keyfini yaşıyorlar. İlkokul öğrencileri, aynı zamanda yavru TEMA olarak ağaçları ve doğayı korumanın önemi hakkında yerinde incelemelerde bulunurken, ormandaki canlılar için su kaplarına su koymayı da ihmal etmiyorlar, suyun canlılar için öneminin ve tasarruf etmenin farkındalığını yaşıyorlar. BİLEN kapsamında bu güzel çalışmaları tebrik eden İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Sami Akyol okul idaresine ve öğretmenlere teşekkür etti.
Kütahya Meslek liseli öğrenciler ortaokul öğrencileri için askılık üretti Kütahya’nın Gediz ilçesinde, yaptıkları çalışmalarla kamuoyunun takdirini kazanan Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri bu defa 1 Eylül İmam Hatip Ortaokulu için askılık üreterek teslim ettiler. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde Gediz Kaymakamlığı koltuğuna oturan 1 Eylül İmam Hatip Ortaokulu Öğrencisi Gül Eysa Mamak’ın talebi ile harekete geçen Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi İnşaat Teknolojileri bölüm öğretmen ve öğrencileri Gediz Fen Lisesi’nin sponsorluğunda askı üretimine başladı. 1 Eylül İmam Hatip Ortaokulunun sınıflarında ihtiyaç olan askılıkları tamamlayan öğrenciler, askılıkları 1 Eylül İmam Hatip Ortaokuluna teslim ettiler. Konuyla ilgili konuşan Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Gökhan Said Mamak, “İnşaat Bölümü öğretmen ve öğrencilerimiz 1 Eylül İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinin talebine kayıtsız kalmayarak o günden bu ya askılık üretimi gerçekleştirdiler. Üretilen askılıklar 1 Eylül İmam Hatip Ortaokuluna teslim edildi. Kurumlar arası dayanışmayı destekleyen Gediz Fen Lisesine, okulumuz öğretmen ve öğrencilerine teşekkür ediyorum” dedi. Mamak ayrıca, “Gediz Vergi Dairesi kurumundaki bilgisayarların yenilenmesi nedeniyle kullanılabilir ve okulumuzda ihtiyacımızı karşılayacak durumdaki 15 adet bilgisayarı kurumumuza hibe ettiler. Kurumlar arası paylaşım konusunda desteklerinden dolayı Gediz Vergi Dairesi Müdürü Abdülbaki Aydın’a teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.