GENEL - 02 Mart 2019 Cumartesi 15:34

Balaban Müzesi Nazım Hikmet şiirleri ile buluştu

A
A
A
Balaban Müzesi Nazım Hikmet şiirleri ile buluştu

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi tarafından açılan Ressam İbrahim Balaban Müzesi anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi tarafından açılan Ressam İbrahim Balaban Müzesi anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Vatan Şairi Nazım Hikmet şiirleri, yoldaşı Balaban’ın resimleri arasında dinleyicilerle buluştu.


Süleymanpaşa Belediyesi tarafından 2018 yılı içinde hizmete açılan ve Vatan Şairi Nazım Hikmet Ran’ın cezaevi yıllarında yoldaşlığını yapan Ressam İbrahim Balaban’ın hayatı boyunca ürettiği eserlerini içeren Ressam İbrahim Balaban Müzesi, anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.


Nazım Hikmet’in şiirlerinden oyunlaştırılan ve Tekirdağlı tiyatro sanatçısı Murat Başyazgan tarafından sahnelenen oyun, Ressam İbrahim Balaban Müzesi’nde Tekirdağ Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin beğenisine sunuldu.



Tek kişilik özel gösteri büyük beğeni aldı


Ben İçeri Girdiğimden Beri, Vatan Haini, Tahir ile Zühre Meselesi ve Ceviz Ağacı gibi ünlü Nazım Hikmet şiirlerinin canlandırıldığı tek kişilik performans, Nazım Hikmet’in Balaban’ın en ünlü eserlerinden biri olan Bahar isimli tablosu için yazdığı şiirle sona ererken, genç izleyicilerin büyük beğenisini kazandı. Öğrencilerin ilgiyle izlediği özel gösteri, yaklaşık bir saat sürdü. Performansın ardından öğrenciler Ressam İbrahim Balaban Müzesi’ni gezerek eserleri inceledi.


Başarılı bir performansa imza atan Başyazgan, gösteri sonrası Balaban Müzesi gibi kültür varlıkları oluşturan ve bu tarz sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapan Süleymanpaşa Belediyesine teşekkür etti. Genç sanatçı adaylarının etkinliğe büyük ilgi göstermesi ve müzede etkinlik için ayrılan alanın sınırlı olması nedeniyle gösterinin ilerleyen günlerde yeniden sahneleneceği ifade edildi.



"Müzelerle vatandaşlarımızı bir araya getiren etkinlikler artacak"


Konuyla ilgili açıklamada bulunan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, “Süleymanpaşa’nın ana vizyonlarından biri de bir kültür kenti olmaktır. Bu amaçla kentimizin en eski mahallelerinden biri olan Ertuğrul Mahallesi’nde müzeler sokağı oluşturuyoruz. Bu müzelerden biri Nazım Hikmet’in cezaevi yoldaşı Ressam İbrahim Balaban Müzesi. Müze açmak önemli ama tek başına yeterli değil. Müzelerin vatandaşlarla buluşması lazım. Bu buluşmalar sayesinde kültür kenti olma yolunda başarı elde edebiliriz. Avrupa’nın birçok kentinde müzeler farklı etkinliklere de ev sahipliği yapar. Tekirdağ’ın yetiştirdiği sanatçıların müzelerimizde şiir dinletileri gibi etkinliklerle vatandaşlarımıza ulaşmasından mutluluk duyuyorum. Bu tarz sanatsal çalışmalarımız artarak devam edecek" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bulgaristan’da ‘Yedi Tepeler Bulgar-Türk Dostluk Sergisi’ sanatseverlerle buluştu Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosluğu, Filibe Belediye Başkanlığı, Filibe Ressamlar Derneği ve Nöbet Tepe Kültür Sanat ve Edebiyat Kulübü iş birliğiyle düzenlenen ‘Yedi Tepeler Bulgar-Türk Dostluk Sergisi’, Bulgaristan’ın kültür başkenti Plovdiv’de sanatseverlerle buluştu. Plovdiv Belediye Sanat Galerisi’nde gerçekleştirilen serginin açılışı, yoğun katılım ve güçlü diplomatik temsil ile görkemli bir atmosferde gerçekleşti. Açılışa Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosu Emre Manav başta olmak üzere diplomatik temsilciler, yerel yöneticiler, sanatçılar ve çok sayıda sanatsever katıldı. Küratörlüğünü Aynur Mahmudova Kaplan’ın üstlendiği sergide, 30 Türk ve 30 Bulgar sanatçının 120 eseri yer aldı. Resim, özgün teknikler ve çağdaş yorumlarla zenginleşen eserler; iki ülke arasındaki ortak kültürel hafızayı, tarihsel bağları ve sanat yoluyla kurulan dostluğu görünür kıldı. Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosu Emre Manav yaptığı konuşmasında, iki ülkenin gerek coğrafi gerek kültürel benzerliklerinden bahsederek, bu tür etkinliklerin daha da artmasını diledi. Organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Grafik Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Birsen Çeken ve ekibine de teşekkür belgesi sunuldu. ‘Yedi Tepeler Bulgar-Türk Dostluk Sergisi’, 15 Ocak 2026 tarihine kadar Plovdiv Galerisi’nde ziyaret edilebilecek.
Aydın Aydınlı sağlık ekibi birinciliği bırakmadı Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım ekibi, çocuk yoğun bakım alanında yürüttükleri bilimsel çalışmalarla üst üste dört yıldır ödül almayı başarırken, bu yıl da birincilik ödülüne layık görüldü. Geçtiğimiz ay Antalya’da düzenlenen Uluslararası Katılımlı 21. Ulusal Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Kongresi ile 17. Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Hemşireliği Kongresi’nde, Türkiye’nin saygın üniversiteleri ve eğitim araştırma hastanelerinin yer aldığı kategoride, Aydınlı ekibin çalışması birincilik ödülü aldı. Birincilik ödülüne layık görülen çalışma, kongrede ekip adına Selma Albayrak tarafından sunulan "Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde; Hemşire Odaklı Bispektral İndeks (BIS) İzlemiyle Uygulanan Sedasyon Protokolünün Klinik Sonuçlara Etkisi: Prospektif, Randomize Kontrollü Çalışma" başlığını taşıyor. Sağlık ekibi geliştirdikleri yeni protokol sayesinde, solunum cihazına bağlı çocuklarda kullanılan anestezik ilaçların miktarını belirgin şekilde azaltmayı başardı. Çocuk Yoğun Bakım ekibinin sorumlusu Doç. Dr. Ekin Soydan, başarıya ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: "Bu kongrelerde Türkiye’nin en saygın hastaneleri yer alıyor. Bildiğimiz kadarıyla dört yıl üst üste ödül alan başka bir merkez bulunmuyor. Bu nedenle elde edilen başarı bizim için ayrı bir mutluluk ve gurur kaynağı. Ekip arkadaşımız Selma Albayrak, yıl boyunca araştırmamızın bulgularını titizlikle derleyerek kongrede son derece başarılı bir sunum gerçekleştirdi. 1.lik ödülünü tekrar kazanmamızı sağladı. Yaklaşık 3,5 yıldır Aydın’da görev yapan bir hekim olarak, hasta bakımında son derece özverili, insani ve mesleki açıdan güçlü bir yoğun bakım ekibiyle çalışıyorum. Bu başarının arkasındaki en önemli güç, ekip arkadaşlarımdır. Önceki yıllarda birincilik ödülü alan çalışmalarımızın yurt dışında saygın dergilerde yayımlanacak olması bizi ayrıca mutlu etti. Çalışmalarımızda ve mesleki eğitim sürecimde büyük katkıları bulunan, İzmir Behçet Uz Çocuk Hastanesi’nden Prof. Dr. Hasan Ağın hocama da buradan özellikle teşekkürlerimi iletmek isterim’
Ankara Karahantepe, Archaeology Magazıne tarafından 2025’in ilk 10 keşfi arasında gösterildi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Karahantepe’nin Archaeology Magazıne tarafından 2025’in ilk 10 keşfi arasında gösterildiğini duyurdu. Şanlıurfa’da yürütülen Taş Tepeler Projesi’nin parçası olan Karahantepe, Archaeology Magazine tarafından 2025 yılının ilk 10 keşfi arasında gösterilerek derginin kapağına taşındı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Taş Tepeler Projesi kapsamında yürütülen bilimsel çalışmaların insanlık tarihine dair mevcut kabulleri yeniden şekillendirdiğini vurguladı. "Anadolu’nun 12 bin yıllık hikayesini, kültürel mirasımızı koruyarak dünyaya anlatmaya devam edeceğiz" Bakan Ersoy, yürütülen çalışmaların insanlık tarihine dair bilinenleri yeniden şekillendirdiğini aktararak, "26 Kasım’da 5. yılını kutladığımız Taş Tepeler Projesinin önemli bir parçası olan Karahantepe dünyanın saygın yayınlarından Archaeology Magazine tarafından 2025 yılının ilk 10 keşfi arasında gösterildi ve derginin kapağında yer aldı. Bu topraklarda yürüttüğümüz bilimsel çalışmalar, insanlık tarihine dair bildiklerimizi yeniden şekillendiriyor. İnanıyorum ki mikro analizlerden arkeometriye, sembolik buluntulardan koruma faaliyetlerine uzanan bu kapsamlı süreç, Taş Tepeler’i dünyanın Neolitik başkenti olarak tescilleyecek. Anadolu’nun 12 bin yıllık hikayesini, bilimle gün yüzüne çıkarmaya; kültürel mirasımızı koruyarak dünyaya anlatmaya kararlılıkla devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.