GENEL - 15 Ekim 2020 Perşembe 09:31

TRAKYAKA desteği ile meslek liselerinin atölyeleri yenilendi

A
A
A
TRAKYAKA desteği ile meslek liselerinin atölyeleri yenilendi

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından 2019 yılı Mesleki ve Teknik Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında desteklenen Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin hazırladığı ‘Kariyerim Mesleki Yeterlilik’ projesi ile Mehmet Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin hazırladığı ‘İmalat Sanayinde Yenilikçi Çözümler’ isimli projelerin kapanış toplantıları gerçekleştirildi.

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından 2019 yılı Mesleki ve Teknik Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında desteklenen Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin hazırladığı ‘Kariyerim Mesleki Yeterlilik’ projesi ile Mehmet Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin hazırladığı ‘İmalat Sanayinde Yenilikçi Çözümler’ isimli projelerin kapanış toplantıları gerçekleştirildi.


Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirilen toplantıya Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İzzet Volkan, Çorlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, okul müdürleri, davetliler ve basın mensupları katıldı. Kapanış toplantısında bir konuşma yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin konuşmasında şunları söyledi:


"Türkiye’nin uzun yıllardır problemi olan mesleki eğitimde ara eleman meselesine Trakya Bölgesi’nin kamu kurumları olarak bizler bir nebze de olsa çözümler üretebilir miyiz diye düşündük. Bunu yaparken de paydaşlarımızla işbirliği yaptık. Sağ olsunlar desteklerini esirgemediler. Malumunuz mesleki eğitim hem Bölgemiz hem de ülkemizin geleceği açısından çok önemli. Çünkü yetişmiş mesleki ve teknik insan gücü kalkınmanın itici gücünü oluşturuyor. Ajans olarak nitelikli ara eleman ihtiyacı ile ilgili durumu tespit edebilmek ve bu konuda yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini özel sektör temsilcilerinden dinlemek üzere Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde meslek liseleri, İl Milli Eğitim Müdürlükleri ve Meslek Yüksek Okullarının da katılımıyla arama toplantıları düzenledik. Ardından milli eğitim müdürlüğü, meslek lisesi, Meslek Yüksekokulu ve ajans olarak ihtiyaca yönelik finansmanı sağlayabilmek amacıyla bir araya geldik. Çünkü iş insanlarımız ve okullarımızla bir araya gelip hareket edersek daha başarılı olacağımıza inandık. Ve öyle de oldu. Önceliğimiz firmalarımızın nasıl bir ara elamana ihtiyacı olduğunu ve ne gibi sorunlarla karşılaştığını anlamaktı. Bunun için firma temsilcileri ve okul temsilcilerimizin bir araya geldiği toplantılarda firmalarımızın ara elaman konusunda yaşadığı sorunları ve ihtiyaçlarını tespit ettik. Bu toplantılardan elde edilen bilgiler ışığında Ajans politikalarına ve mali destek programlarında mesleki eğitimin geliştirilmesine yönelik Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın öncülüğünde destek programına çıktık. Böylece 2019 yılında Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında toplam 5 milyon TL’lik kaynağı Bölgemize aktardık. Program kapsamında sizlerden 18 başvuru aldık. İl bazında baktığımızda ise sadece Tekirdağ iline 3.417.097 TL’lik kaynak aktardık. Bu kapsamda destek alan okullarımız arasında Mehmet Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yer aldı. Teknik altyapının geliştirilmesi ve yenilenmesi amacıyla bu okullarımıza toplam 486 bin 358 TL hibe desteği verdik. Okullarımız ihtiyaç duyduğu ekipmanları proje kapsamında temin ettiler. Projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyor, projenin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum."


Toplantı ‘Kariyer Koçluğu’ eğitimini başarıyla tamamlayan öğretmenlere sertifikalarının verilmesi ile sona erdi. Ardından Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan “Kariyerim Mesleki Yeterlilik” projesi kapsamında oluşturulan Kariyer Planlama Biriminin açılışı yapıldı ve yenilenen Motorlu Araçlar Teknolojileri atölyesi gezildi.


Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafında hazırlanan, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortak olduğu ‘Kariyerim Mesleki Yeterlilik’ projesi kapsamında başvuru sahibi Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde eğitim verilen Elektrik Elektronik, Endüstriyel Otomasyon ve Motorlu Araçlar Teknolojileri atölyelerine ihtiyaç duyulan ekipmanlar alınarak okul Mesleki Yeterlilik Belgesi hazırlık kurslarına hazır hale getirildi.


Bunun yanı sıra okulda bir Kariyer Planlama Birimi oluşturuldu ve birimin iç düzenlenmesi yapıldı. Bu birimde okulda görev yapan 10 öğretmen ve proje ortağı olan Çorlu Ticaret Sanayi Odasından 2 personele kariyer planlama eğitimi verildi. Bu birimde 12. Sınıf öğrencilerine kariyer planlama eğitimlerinin yanı sıra girişimcilik eğitimleri de verildi.


Toplam bütçesi 274 bin 371 TL olan bu projenin 244 bin 450’si Trakya Kalkınma Ajansı tarafından karşılandı.



Bilgisayar laboratuvarı kuruldu


Mehmet Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan proje kapsamında ise, imalat sanayinde CAD/CAM (Bilgisayar Destekli Tasarım / Bilgisayar Destekli Üretim) Sistemi konusunda nitelikli personel ihtiyacının karşılanması için 21 adet iş istasyonlu bilgisayar laboratuvarı kuruldu.


Toplam bütçesi 268 bin 787 TL olan projenin 241 bin 908 TL’si TRAKYAKA tarafından karşılandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun ’Polen alerjisi’ uyarısı: Sabah ve öğlen saatlerine dikkat Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aziz Uluışık, polen alerjisinin özellikle bahar aylarında havaların ısınmasıyla ortaya çıkan polenlerin tetiklediği mevsimsel bir alerji türü olduğunu belirterek, “Özellikle sabah erken ve öğlen saatlerinde dışarıya çıkmayalım. Spor ve yürüyüş faaliyetlerinde mümkünse kapalı alanları tercih edelim” dedi. Büyük Anadolu Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aziz Uluışık, polen alerjisi ve korunma yolları hakkında bilgi verdi. Uzm. Dr. Uluışık, "Polen alerjisi, özellikle bahar aylarında havaların ısınmasıyla ortaya çıkan polenlerin tetiklediği mevsimsel bir alerji türüdür. Polenler en sık görülen ev dışı alerjenlerdir. Polen alerjisi, vücudun bağışıklık sisteminin polenlere aşırı tepki vermesi sonucu ortaya çıkar. Bu tepki sonucunda kişilerde öksürük, burunda kaşıntı ve akıntı, gözlerde sulanma ve kaşıntı şikayetlerinde artış görülmektedir. Bunun sebebi bu mevsimlerde ağaçlardan, çimenlerden ve yabani otlardan salınan polenlerdir” diye konuştu. Bunlara dikkat Dikkat edilecek hususlarla ilgili bilgi veren Uluışık, “Polenler havada kilometrelerce asılı kalabilirler. Polenlerin en yoğun olduğu saatler sabah erken ve öğle saatleridir. Dışarıda bir aktevite planladığımızda bu saatleri göz önünde bulundurarak planlama yapılmasını öneriyoruz. Özellikle sabah erken saatlerde ve öğlen saatlerinde dışarıya çıkmayalım. Spor ve yürüyüş faaliyetlerinde mümkünse kapalı alanlar tercih edelim. Mutlaka dışarı çıkılması gerekiyorsa çeşitli koruyucu önlemler alınması gerekir. Gözlük kullanılabilir, şapka takılabilir. Uzun kollu ve bacaklı giysiler tercih edilebilir. Eve geldiğimizde üzerimizdeki kıyafetler değiştirilir ve duş alınması önerilir. Polenlerden korunmak için gerekli önlemleri alıp eğer şikayetlerinizde azalma yoksa hekiminize başvurarak anti alerji ilaçları kullanılarak şikayetlerinizi kontrol altına alabilirsiniz" şeklinde konuştu.
Yozgat ’Mantar ana’ iş başında: Evinin geçimini bahçesine kurduğu çadırda ürettiği mantarları satarak sağlıyor Sorgun Belediyesi’nin malzeme ve tohum desteğiyle istiridye mantarı üretimine başlayan 53 yaşındaki ev kadını Hatice Çetin, evinin geçimini bahçesine kurduğu çadırda ürettiği mantarları satarak sağlıyor. Yozgat’ın Sorgun ilçesi Güzelyurt Mahallesinde ikamet eden 53 yaşındaki Hatice Çetin, Balıkesirli bir arkadaşından istiridye mantarı yetiştiriciliğini öğrendi. Evinin bahçesinde mantar yetiştirmeye karar veren Çetin, bu talebini Sorgun Belediye Başkanı Mustafa Erkut Ekinci’ye iletti. Ekinci’den çadır, malzeme ve tohum desteği alan kadın girişimci Çetin, evinin bahçesine kurduğu 5 metrekarelik alanda 4 ay önce istiridye mantarı üretimine başladı. Kompost adı verilen 80 adet mantar üretim torbasıyla işe başlayan Çetin, ilk üretim de 100-150 kilogram arasında mantar elde etmeyi beklediğini söyledi. Bu işi severek yaptığını belirten Çetin, çadır ve tohum desteği verildiği takdirde alanını büyüterek mantar üretimini artırmak istediğini de ifade etti. Mahallesinde “mantar ana” olarak bilinen Çetin, bahçesinde ürettiği istiridye mantarıyla komşularının mantar ihtiyacını karşılarken sattığı mantarlardan elde ettiği gelirler ile de aile ekonomisine destek oluyor. “İlk etapta 100 kilogramın üzerinde mantar üretimi bekliyorum” İstiridye mantarı üretimine 4 ay önce başladığını söyleyen Hatice Çetin, “Bir senedir bu işi araştırıyordum, istiridye mantarı yetiştiriciliğine de ilgim de vardı. Sorgun Belediye Başkanımızdan gidip çadır istedim, o da bana çadır ve tohum desteğinde bulundu. Evimin bahçesinde 5 metrekare alanda mantar üretmeye başladım. Destek verildiği takdir de bu alanı büyütmek ve üretimi artırmak istiyorum. Bu işe yeni başladım 4 ay oldu, evimin geçimini buradan sağlamaya çalışacağım. Burada 80 torbaya yakın mantar üretim torbası var, ilk etapta buradan 100 kilogramın üzerinde üretim yapmayı düşünüyorum” dedi. “Mantarların bebek gibi bakımlarını yapıyorum” Mantar üretimini severek ve büyük bir titizlikle yaptığını da belirten Çetin, “Mantarın samanlarını dezenfekte ediyoruz, bir gün suyunu süzdürüyoruz. İkinci gün ekimini yapıyoruz. 25 gün kuluçka dönemi oluyor daha sonra hasada başlıyoruz ve aynı poşetten 3-4 kez verim elde ediyoruz. Bu mantarların bebek gibi bakımlarını yapıyorum. Ancak maliyetlerimiz kurtarmıyor, bu işi de imkansızlıklardan dolayı yapıyorum. İşimi severek yapıyorum, evde oturmaktansa bir şeyler üretmeyi seviyorum. Sorgun Belediye Başkanımız Erkut Ekinci’nin destekleriyle kurduk burayı onun sayesinde bu işe başladık, yoksa başlayamazdık. Kendisine de çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.