GENEL - 20 Eylül 2017 Çarşamba 11:08

Tokat’ta 18 sofralık üzüm çeşidi denemesi yapılıyor

A
A
A
Tokat’ta 18 sofralık üzüm çeşidi denemesi yapılıyor

Ziraat Yüksek Mühendisi Dr.

Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Duran Kılıç, 18 sofralık üzüm çeşidi denemeye alındığını ifade ederek,"Farklı zamanlarda olgunlaşan üzüm çeşitlerinin belirlenmesiyle ve bu belirlenen çeşitlerle yeni bağ alanlarının tesis edilmesi bölgede daha uzun periyotta üzüm satışı imkanı sağlayacaktır" dedi.


Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Merkezi’nde (OKTAM) ’Bağ Bozumu’ programı düzenlendi. OKTAM tarafından 2010 yılında sofralık üzüm yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amacıyla iç ve dış piyasada ekonomik öneme sahip, farklı zamanlarda olgunlaşan sofralık üzüm çeşitlerinin Tokat’taki performanslarının araştırıldığı proje çalışmaları kapsamında hasadı yapılan üzümler düzenlenen program ile tanıtıldı. Tokat Valisi Ömer Toraman ile İl Genel Meclis Başkanı Adem Dizer’e OKTAM görevlisi Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Duran Kılıç, yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi. 18 sofralık üzüm çeşidi denemeye alınmış olduğunu ifade eden Kılıç,"Tokat için Prime ve Trakyailkeren çeşitleri erkenci, cardinal, victoria gibi çeşitler narince üzüm çeşidine göre 1.5 ay önce hasat olgunluğuna ulaşmışlardır. Farklı zamanlarda olgunlaşan üzüm çeşitlerinin belirlenmesiyle ve bu belirlenen çeşitlerle yeni bağ alanlarının tesis edilmesi bölgede daha uzun periyotta üzüm satışı imkanı sağlayacaktır. Sofralık üzüm yetiştiriciliğinde alan ve üretim miktarında artışların sağlanması ile de yeni işletmelerin ve tesislerin kurulmasını beraberinde getirecektir. Diğer bir çalışmada ise Tokat bağ alanlarının yüzde 95’inde üretimi yapılan narince üzüm çeşidine ait üstün özellikli klonların seçilmesi amaçlanmıştır. Bundan sonra aşılı asma fidanı üretiminde belirlenen klonlardan elde edilen fidanlarla kurulacak yeni tesislerde verim ve kalite artışı sağlanacak olup üreticiye daha fazla gelir sağlayacaktır" dedi.


Kılıç, çalışmaların çıktılarını uygulamaya aktarmak Tokat bağcılığını geliştirilmesini sağlamak amacıyla 2015 yılında Tokat İl Özel İdaresi desteği ile 300 bin kapasiteli aşılı asma fidanı üretim tesisi, 150 metreküp kapasiteli soğuk hava deposu ve asma anaçlığı kurulduğunu sözlerine ekledi.


Programda Vali Toraman ve beraberindekiler üzüm yetiştirilen alanları gezerek incelemelerde bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.