GENEL - 04 Eylül 2018 Salı 11:40

Tokat’ın meşhur kırmızı biber tarhanası

A
A
A
Tokat’ın meşhur kırmızı biber tarhanası

Kendine has koku ve lezzetiyle Tokat’ta sofraların vazgeçilmezi olan kırmızı biber tarhanası için kentteki hanımlar çalışmaya başladı.

Kendine has koku ve lezzetiyle Tokat’ta sofraların vazgeçilmezi olan kırmızı biber tarhanası için kentteki hanımlar çalışmaya başladı.


Özellikle kış aylarının vazgeçilmez şifa kaynağı olan tarhana çorbası, Tokat’ın kırmızı biberinden yapılan çeşidiyle sofraları süslüyor. Kırmızı biberin hasat edilmesinden sonra kışa hazırlık için kolları sıvayan hanımlar, tarhana hazırlıklarına başladı. Evinde yaptığı tarhananın kavanozunu 25 liradan satarak aile ekonomisine katkı sağlamaya çalışan 34 yaşındaki 3 çocuk annesi Sevda Gürler, tarhananın lezzetini Tokat’ın kırmızı biberinden aldığına dikkat çekti.


Tarhananın yapılış tarifini veren Gürler, "Tarhanamızı lezzetini aldığı Tokat’a has kırmızı biberimizden yapıyorum. Evvela kaynatıyoruz biberimizi haşlayarak. Kulak memesi kıvamına gelene kadar. Yumuşak bir şekilde olması şart. Daha sonra rendeden geçiriyoruz. Soğanımızı, domatesimizi, hamurumuzu ki ekşi maya diyoruz ona, tuzumuzu, yoğurdumuzu ilave ediyoruz, unumuzla birlikte hepsini karıştırıyoruz. Kulak memesi kıvamına geldikten sonra yemek kaşığı ile kalın sofrasına birer kaşık şeklinde yayarak kurutmaya bırakıyorum. Kuruduktan sonra toz haline gelene kadar çekiyoruz. Toz haline geldikten sonra ilistir yardımıyla un haline geline kadar eliyoruz. Eledikten sonra da bir haftalığına kurumaya bırakıyoruz" şeklinde konuştu.


Tarhananın hazırlığı kadar yapılışının da önemli olduğunu söyleyen Gürler, lezzetli çorba pişirmek isteyen hanımlara soğuk su kullanmalarını tavsiye ederek, "Tarhanamız kuruduktan sonra 7 kaşık tarhana, 1 mama kaşığı salçasını ilave ediyorum, nanesini ilave ediyoruz bir yemek kaşığı. Yapını ve tuzunu ilave ettikten sonra tarhanamızı soğuk su ile özellikle kaynayana kadar karıştırıyoruz" diye konuştu.


Kırmızı biber tarhanasının çocuklara, annelere ve yaşlılara has özel bir çorba olduğunu söyleyen Gürler, çorbanın gribe, enfeksiyona, astım ve bronşit gibi 7 derde deva olduğunu dile getirdi.


Yılın ilk kırmızı biber tarhanasının tadına bakan Cemal Özkılıç da, "Sıcak sıcak çok güzel oluyor. Ben bunu severim, yeter ki güzel yapılsın. Hakikaten de çok güzel olmuş" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.