EKONOMİ - 08 Kasım 2018 Perşembe 15:24

Tokat’a et kombinası ve parçalama tesisi kazandırıldı

A
A
A
Tokat’a et kombinası ve parçalama tesisi kazandırıldı

Tokat’ta 24 milyon liraya mal olan bölgenin en büyük et kombinası ve parçalama tesisinin bölgedeki hayvan ve et üretimine katkı yapması bekleniyor.

Tokat’ta 24 milyon liraya mal olan bölgenin en büyük et kombinası ve parçalama tesisinin bölgedeki hayvan ve et üretimine katkı yapması bekleniyor.


Tokat Belediyesi öncülüğünde, Turhal Belediyesi, Pazar Belediyesi, Tokat İl Özel İdaresi ve Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifi tarafından Turhal ilçesi Arzupınar köyünde 150 dönümlük arazi üstüne kurulan et entegre tesisi hizmet vermeye başladı. Günlük 250 büyükbaş ve bin küçükbaş kesim kapasitede olan tesisin bölgedeki hayvan ve et üretimine büyük katkı yapması beklenen tesis, basın mensuplarına düzenlenen programla tanıtıldı. Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, şehir merkezine yaklaşık 38 kilometre uzaklıktaki tesise belediye başkan yardımcısı ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve basın mensupları ile birlikte belediyeye ait yolcu otobüsüne binerek gitti.


Tesiste kesim haneyi heyetle birlikte gezen Başkan Eroğlu yaptığı açıklamada Tokat’ın hayvancılıkta önemli yeri olan illerden birisi olduğuna dikkat çekti. Bu anlamda örnek olacak şehre değer katacak bir tesisin Tokat’a kazandırıldığını belirten Başkan Eroğlu, "Kesimlere başlayan tesisimiz Kırşehir’den Samsun’a, Amasya’dan Çorum’a kadar birçok ilden sipariş alınan tesis haline geldi. Ülkemizde böyle bir tesis bir elin parmakları kadar ancak var. Karadeniz’de yok doğuda ise birkaç yerde vardır. Bu anlamda tesisin Tokat’ın hayvancılığına, bölgenin hayvancılığına destek vereceğine canı yürekten inanıyorum" diye konuştu.


Tesisin halkın ucuz et yemesini sağlayacağını ifade eden Başkan Eroğlu, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ’halkımız ucuz et yemeli’ diye ifade etmişlerdi. Bizimde bu çalışmamız tüketici ile üreticiyi buluşturan, aracıyı aradan çıkartan ve son derece hijyenik koşullarda kesilen halkımızın bir anlamda ucuz et yemesini sağlayacak bir tesis olması anlamında Cumhurbaşkanımızın söylemiş olduğu o fikre düşünceye uymakta" şeklinde konuştu.



Et ve Balık Kurumu ile anlaşma yapıldı


Turhal Belediye Başkanı Yılmaz Bekler ise et ve balık kurumu ile anlaşma yapılarak kesimlerin başladığına dikkat çekerek, "Hayvancılıkta önemli bir yere sahip olan Tokat’a büyük tüccarlar büyük bir kesimhane olmadığı için gelmiyordu. Biz bu boşluğu doldurmuş olduk. Artık büyük şehirlerden tüccarlar bölgemize gelip buradan hayvan satın alıp bu tesiste kesimini gerçekleştirerek, tesisin soğuk hava depolarında bekletip istediği zamanda etini alabilecek. Bu tesis bu özellikleri barındırıyor. Hayvan borsamızın da 2019 yılında inşaatına başlayacağız" diye konuştu.


Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Yalçın Bekler de tesisi günlük 400 büyükbaş, bin 500 küçükbaş kesim kapasitesine çıkabileceklerini ifade ederek,"Tesisin birinci aşaması gerçekleşti. İkinci aşamasında enerji maliyetleri düşürmek için biyogaz projesi yapılacak. Üçüncü aşama Hayvan Borsası, hayvan pazarı, dördüncüsü ise et işleme tesisi olacak. Tamamlandığında Tokat’ın hayvancılığına büyük katkı sağlayacak" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Başkan Sadıkoğlu: “Rezerv Alan uygulaması belirsizliği artırıyor” Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, son günlerde mülk sahibi vatandaşı ve işyeri sahibi esnafı rahatsız eden Rezerv Alan uygulamasına tepki gösterdi. MTSO Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısında konuşan Başkan Sadıkoğlu, Rezerv Alanlar belirlenirken istişareden uzak hareket edilmesini eleştirdi. Başkan Sadıkoğlu, “Deprem sonrasında ilan edilen rezerv alanlar, sürecin yönetimi ve vatandaşlarla olan kopuk iletişim nedeniyle geniş çaplı sorunlar doğuruyor. Mülkiyet haklarının yok edildiği düşüncesi, sağlam ve az hasarlı yapıların yıkımı, evini, iş yerini kaybeden veya kaybedecek vatandaşların sorularının yanıtsız kalması büyük kaosa neden olmaktadır. Sürecin öncesi ve sonrasının nasıl işleyeceğine dair açık ve anlaşılır bilgilerin eksikliği kaygıları artırmaktadır” dedi. Yeniden yapılanmanın sadece fiziksel bir inşa süreciyle değil, adil, planlı ve depremzede vatandaşı önceleyen çalışmalarla olması gerektiğinin altını çizen Başkan Sadıkoğlu, “İçinde bulunduğumuz zorlu dönemde, şeffaf bir iletişim kurulması ve mağduriyetlerin önüne geçilmesi için gerekli sorumluluğun alınmasını bekliyoruz. Özellikle Yeni Sanayi Sitesi’nde, az ve orta hasarlı işyerine yıkım kararı çıkan esnafımız nereye gideceği, ürünlerini, teçhizatını nereye koyacağı ve nerede işini sürdüreceği konusunda çaresiz bırakılmış durumda. Yetkililer biran evvel vatandaşın ve esnafın kafasındaki sorulara cevap vermelidir” diye konuştu. Mülkiyet hakları yok edilmek istenen sağlam ya da hafif hasarlı bina sahiplerinin sorularına yanıt bulamadıkları gibi kendilerini doğru bilgilendirecek bir yetkiliye de ulaşamadığının altını çizen Başkan Sadıkoğlu, "Sağlam binam yıkılacak mı? Dükkanım veya evim aynı yerde mi verilecek? Bağımsız yerimi yeniden yaparken, metrekaresi düşük gerekçesi ile bizi başkaları ile ortak mı yapacaklar? Yeni bina yapılınca bana herhangi bir borç çıkarılacak mı? gibi sorulara ivedi bir şekilde cevap verilmeli” dedi.
Van Kar suları eridi ovanın büyük bölümü sular altına kaldı Van’da Çaldıran ilçesinde karın erimesiyle Çaldıran Ovası’ndaki arazilerin büyük bir bölümü su altında kaldı. Meteoroloji genel Müdürlüğü’nün verilerine göre Bahçesaray ilçesinden sonra bu kış en çok kar yağışı alan Çaldıran ilçesinde ilkbaharın gelişiyle karlar erimeye başladı. İlçede havanın ısınmasıyla eriyen kar ve etkili olan sağanak, dere ve kanalların taşmasına yol açtı. Kanal ve derelerin Yukarı Kuyucak ve Hanköy mahallesinin arazilerinin birçoğu sular altına kaldı. Konuyla ilgili bilgi veren Van YYÜ Su Ürünleri Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre bu yıl Bahçesaray ilçesinden sonra bu kış en çok kar yağışı alan bölge Bendimahi Çayı’nın stoklama havzası olan yukarı kesimlerde yer alan Çaldıran ilçesi bulunuyor. Çaldıran ilçesinin kar yağışı alması özellikle çok çok büyük öneme sahip. Çünkü Bendimahi Çayı Çaldıran ilçesi ve Tendürek Dağı’na doğru yağan karla besleniyor. Yaz mevsiminde buradaki yavaşça eriyen kar, Bendimahi Çayı’nı besliyor. Üremek için Van Gölü’nden Bendimahi Çayı’na giren inci kefalleri için adeta bir hayat kaynağı oluyor. Ekolojide temel bir kural vardır. Su bir kendine ait olanı mutlaka geri alır. Eğer bizler bir bölgeye baktığımızda uzun yıllar kurak olmasına karşı göl tabanı ise, orası sulak alan ise bunu çok iyi bilmemiz lazım bir gün kendisine ait olan yerleri geri alacak. Dolayısıyla sulak alanlara ev yapmayalım” dedi.
İstanbul Esenyurt’ta bir garip "kapan" hikayesi Esenyurt’ta ters yöne girişi engellemek için sokağa konulan kapan, sürücüleri durduramadı. Kapan engelini aşmak için dakikalarca uğraşan ve paspas yardımıyla geçen gençler kameraya yansıdı. Bölgede çalışan Ali Gürsoy, "Sürücülerin ısrarını anlamıyoruz. Bu sokağın sonunda ne var biz de merak ediyoruz" diyerek duruma tepki gösterdi. Akçaburgaz Mahallesi’nde sürekli kazaların yaşandığı 1566 Sokak’ta ters yön ihlalini engellemek için belediye ekiplerince kapan konuldu. Ancak kapanlı önlem, kural tanımaz sürücüleri durduramadı. Sokakta kapan olduğunu bilen birçok sürücü, çeşitli yöntemlerle engelleri aşarak yolunda devam etmeye çalıştı. 100 metre ilerideki dönüşü kullanmak yerine dakikalarca uğraşarak paspas yöntemi ile kapanı aşan gençler kameraya yansıdı. Kazaların devam ettiği sokakta bazı sürücülerin ise dikkatsizce kapana girerek lastiklerini patlattığı görüldü. Kapana giren bir sürücü ise, şans eseri lastiği patlamadan yoluna devam etti. "Bu sokağın sonunda ne var biz de merak ediyoruz" Bölgede çalışan Ali Gürsoy, "Burası meşhur sokağımız. Sürekli kaza oluyordu. Belediye ekiplerince kapan konuldu. Bu kez de kaldırımdan geçmeye çalışan, paspas koyanlar oluyor. Sokağın sonunda ne var biz de merak ediyoruz. Kaldırımdan geçmeye çalışan, paspas koyanlar var. Kapan da çözüm olmadı. Bilinçli olarak ihlal ediliyor. Kapanı gördükleri halde geçmeye çalışıyorlar. Yüz metre ileride dönüş yok. Yüz metre dolanmaktansa dakikalarca uğraşıp kapanı geçmeye çalışıyorlar" dedi. Sokakta birçok trafik kazasının yaşandığını anlatan Gürsoy, bazı sürücülerin ise dikkatsizce kapandan geçerek lastiklerini patlattığını söyledi.