EKONOMİ - 11 Kasım 2018 Pazar 11:51

Parasını yatırıma dönüştürecek girişimciler yetiştiriliyor

A
A
A
Parasını yatırıma dönüştürecek girişimciler yetiştiriliyor

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası tarafından açılan uygulamalı girişimcilik kurslarıyla birikimlerini yatırıma çevirecek yeni müteşebbisler yetiştiriliyor.

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası tarafından açılan uygulamalı girişimcilik kurslarıyla birikimlerini yatırıma çevirecek yeni müteşebbisler yetiştiriliyor.


Tokat Ticaret ve Sanayi Odası ile KOSGEB işbirliğinde düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik Kursunda yaklaşık 30 vatandaş profesyonel yatırım yapma hususlarında eğitim alıyor. Eğitimci Serdar Sakın tarafından verilen kursu başarı ile tamamladıktan sonra sertifika alacak girişimciler, bu belgelerle çeşitli KOSGEB desteklerinden de faydalanabiliyor. 150 bin liraya kadar kuruluş desteği alabilme şansına sahip girişimciler bu tutarın 100 bin lirası geri ödemeli olmak üzere 50 bin liraya kadar olan kısmını da hibe desteği olarak alabiliyor.


Uygulamalı girişimcilik kurslarını çok önemsediklerini ve ülke genelindeki mevcut ekonomik duruma katkı sağlayabileceğine inandığı yeni girişimcileri bu doğrultuda eğitmeye başladıklarını söyleyen Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Çelik, “Bir şehrin gelişmesi ve kalkınması için inançlı insanlara, sağlam insan dokusuna ve girişimci insanlara ihtiyaç var. Bu olmadan siz hiçbir şey yapamazsınız. Çarşıda sokakta herkes bize soruyor, ne olacak memleketin hali, kriz var filan diye. Biz de diyoruz ki çalışacağız. Bizim görevimiz, bizim işimiz; üretmek, çalışmak, kazanmak. Sonrası bizim işimiz değil. Yani biz başkalarına bağımlı yaşamayacağız. Kendi geleceğimizi ve kendi hayatımızı kendimiz oluşturmaya çalışacağız. Bir takım bakir olan sektörlerle alakalı bir takım yatırımlar yapacağız. Şehrimizdeki ekonomiyi büyütmeye çalışacağız. Daha çok üretim, daha çok satım, daha çok ihracat yapıp, bu şehre daha çok girdi sağlayıp, bunun da toplum tarafından paylaşılması sağlayacağız ve şehri bu şekilde geliştirmeye çalışacağız. Yani yapmamız gereken şey aslında; işin temeli olan Girişimcilik Kursları. Bunu çok çok önemsiyoruz. Biliyorsunuz Tokat, daha önceki dönemlerde girişimcilik eğitimleri konusunda dördüncü olduğu dönemler filan da oldu” şeklinde konuştu.


Eğitim alan ve yeni iş yerleri açmayı hedefleyen girişimci adayları, yaptıkları işlerle yaşadıkları şehirde tanınmak istediği gibi, kurdukları işletmeleri kendilerinden sonraki aile fertlerine miras olarak bırakmayı düşünüyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Üniversite sanayi sektör buluşmaları etkinliğine öğrencilerden yoğun ilgi Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili, TİM Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Kileci Üniversite-Sanayi Sektör Buluşmaları etkinliğinde, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) öğrencileri ile bir araya geldi. GAÜN Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen etkinlikte Ahmet Fikret Kileci, sektöre ve iş yaşamına dair tecrübelerini aktardı. Doku-Kumaş Tasarım Yarışması’na tüm öğrencileri, genç tasarımcıları davet eden Kileci, bu yıl dördüncüsü düzenlenen ödüllü Doku-Kumaş Tasarım Yarışması hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Dünyada çok hızlı bir değişim ve farklılaşma olduğunu belirten Kileci, “Bu farklılaşma öyle bir noktaya gidiyor ki yeni doğruların, dinamiklerin çok farklı olduğu ve akılcı hareket edilmesi gereken bir döneme giriyoruz. Öğrencilere, genç kardeşlerimize bu sistemin dışında kalmamalarını, eğitimlerini nasıl tamamlamaları gerektiğini bu tür etkinliklerle anlatmaya çalışıyoruz” dedi. “Sürdürülebilirliği birinci planda tutacağız” Tekstilin hızlı bir şekilde değişiklik gösterdiğini aktaran Kileci, “Sürdürülebilirliğin, geri dönüşümün en önemli kuralı işi kaynağında araştırmaktır. İşin kaynağında birbirine uymayan malzemeleri bir araya getirip sırf tasarım, moda uğruna yaptığınızda kabul edilmiyor. Malzeme tasarımında, ürün tasarımında diğer tüm yapılan işlerde sürdürülebilirliği, insanın geleceğini birinci planda tutacağız. Buna göre ürün tasarlayacağız” şeklinde konuştu. Katma değeri yüksek tekstil ihracatına katkı sağlamak ve sürdürülebilirlik temasını tasarım ekosistemine kazandırmak adına düzenlenen Doku Kumaş Tasarım Yarışması; ‘dokuma, örme ve baskı’ olmak üzere 3 farklı kategoride düzenlenecek. Son başvuru 12 Temmuz 2024 olan yarışmada başarılı olanlara toplam 1 milyon 950 bin TL para ödülü dağıtılacak.
Gaziantep GAÜN’de MEDEK Çalıştayı Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Kalite Geliştirme Koordinatörlüğü tarafından ‘Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MEDEK) Çalıştayı’ düzenlendi. GAÜN Turizm Uygulama Oteli’nde düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan GAÜN Genel Sekreteri Dr. Muhammet Musa Budak, MEDEK Çalıştayı’nın mesleki eğitimin mevcut durumunu değerlendirmek, sorunları tespit etmek ve çözüm önerileri geliştirmek için önemli bir platform olduğunu vurguladı. Dr. Budak, “Akreditasyon kuruluşumuz olan MEDEK’ten aldığımız bilgilere göre bu sene GAÜN olarak başvuruda lider durumdayız. Altı tane meslek yüksekokulumuzdan 13 tane ayrı programımızı bu akreditasyon sürecine dahil ettik. Biz heyecanlıyız ama bu süreçte sadece heyecanlı olmak yetmiyor. Sabır, sebat ve devamlılıkla, hepimiz birlikte dayanışma halinde olursak, el ele verirsek üniversite olarak daha çok başarıya imza atacağız” dedi. GAÜN Kalite Geliştirme Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Derya Özçalışkan ise konuşmasında mesleki eğitimin önemine ve MEDEK’in bu alandaki rolüne vurgu yaparak, GAÜN olarak mesleki eğitimin kalitesini artırmak ve bu alanda uluslararası standartlara ulaşmak için MEDEK ile iş birliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Açılış konuşmalarının ardından çalıştayda; GAÜN Akreditasyon Sorumlusu M. Erkan Toksöz ‘Akreditasyonun Kurumsal Açıdan Önemi’, GAÜN Kalite Geliştirme Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Derya Özçalışkan ‘MEDEK Program Akreditasyonu Genel Ölçütler’ ve ‘MEDEK Program Akreditasyonu Programa Özel Ölçütler’ konularında sunum yaptı. Çalıştayda, GAÜN’deki meslek yüksekokullarının mevcut durumu değerlendirilirken, nitelikli iş gücüne katkı sağlayacak stratejiler ve uygulamalar ele alındı. MEDEK’in misyonuna uygun olarak, meslek yüksekokullarının akreditasyon süreçlerindeki önemi ve bu süreçlerde izlenecek yollar da katılımcılarla paylaşıldı.