GENEL - 12 Ağustos 2019 Pazartesi 11:17

Tokat’ta 20 kurbanda bulaşıcı hastalık tespit edildi

A
A
A
Tokat’ta 20 kurbanda bulaşıcı hastalık tespit edildi

Tokat’ta Kurban Bayramı’nda gelen şikayetleri değerlendiren İl Tarım Müdürlüğü veteriner hekimleri, 20 büyükbaş hayvanda bulaşıcı hastalık tespit etti.

Tokat’ta Kurban Bayramı’nda gelen şikayetleri değerlendiren İl Tarım Müdürlüğü veteriner hekimleri, 20 büyükbaş hayvanda bulaşıcı hastalık tespit etti. Hayvanlar imha edilirken, hayvan sahiplerine tazminat ödemesi için çalışma başlatıldı.


Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli 110 veteriner sağlık personeli ile 102 klinisyen hekim mezbahanelerde, kesim yerlerinde, köylerde Kurban Bayramı öncesinde olduğu gibi kurban kesiminde de denetimlerini sürdürdü. Dini vecibesini yerine getirerek kurbanlarını kesen vatandaşların ihbarı üzerine yapılan incelemede 20 kurbanlıkta hastalık tespit edilerek imha edildi. Tüberkülozlu hayvanların sahiplerine tazminat ödemesi yapılacağı bildirildi.



Uzmanlar, hastalıktan şüphelenilen etlerin tüketilmemesi için uyardı


Hayvandan insana geçebilen hastalıklar (zoonotik) konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirten İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Veteriner Hekimi Necati Ceyhan, vatandaşların kestikleri kurbanlıkların etlerinde hastalık şüphelendiklerinde tüketmemeleri gerektiğini söyledi. Vatandaşların il, ilçe tarım müdürlüklerini arayarak ihbarda bulunmaları halinde denetim yaptıklarını ifade eden Ceyhan, “Gelen ihbarları kısa sürede değerlendirerek muayenesini yaparak vatandaşa etin tüketilmesi veya tüketilmemesi yönünde bilgi veriyoruz. Şu ana kadar il genelinde belli noktalarda ihbar aldık, 20 civarında bir hastalık tespit ettiğimiz hayvanın imhasını yaptık” dedi.



Hastalık tespit edilen kurban sahiplerine tazminat ödemesi yapılıyor


Kesimi yapılan hayvanlarda durumuna göre tazminat ödemesi yapıldığını ifade eden Ceylan, “Sığır tüberkülozu hastalığında devletimiz tarafından yüzde 75 oranında tazminat ödemesi gerçekleştiriliyor. Bu noktada kurban kesen kişiye tazminat ödemesi devletimiz tarafından gerçekleştiriyor. Bu anlamda kurban etinde hastalık olduğunu fark ettiklerinde risk almamaları gerekiyor. Veteriner hekimler bu anlamda görevli, etin tüketilip tüketilemeyeceğini veteriner hekimler söyler. Vatandaşların ‘tüketelim bir şey olmaz’ gibi bir mantıkla yaklaşmamaları şüpheli gördükleri her durumda bizleri haberdar etmeleri önem arz ediyor" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Egeli Kadın Girişimciler 15 Mayıs’ta Kuşadası’nda buluşuyor Ege bölgesinde bulunan kadın girişimciler, Kuşadası Ticaret Odası organizasyonunda 15 Mayıs 2024 tarihinde Kuşadası’nda buluşuyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan, Ege Bölgesinin Kadın Girişimcilerini Kuşadası’nda ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını dile getirdi ve kadınların ekonomik hayatta aktif olmalarını her zaman desteklediklerini belirterek “Odamız Yönetiminde ve Meclisimizde kadın yöneticilerimizle birlikte çalışıyoruz. 15 Mayıs’ta gerçekleştireceğimiz bu organizasyonumuzun da bölgedeki iş kadınlarına fayda sağlayacağını düşünüyorum” Dedi. Akdoğan; aynı zamanda Aslı Şafak ve Adviye Bergemann gibi iki önemli ismin konuşmacı olarak katılacağı programda, sektörel yuvarlak masa görüşmeleri olacağını da söyledi. Turizm, sağlık, yeme-içme sektörü, taşımacılık, emlak, el sanatları gibi pek çok sektörde bir araya gelecek olan kadınların, bölgesel olarak tanışma ve network ağlarını geliştirme fırsatı bulabilecekleri “Egeli Kadın Girişimciler Buluşuyor” konulu etkinliğe, bölgede iş hayatında aktif olan tüm kadınları davet etti. Kuşadası Ticaret Odası organizasyonunda gerçekleşecek olan programda, sektörel toplantılar kısmında katılımcı sayısı sınırlı olduğundan 9 Mayıs 2024 tarihi, mesai bitimine kadar Kuşadası Ticaret Odası ile irtibata geçilmesi gerekiyor.