GENEL - 29 Eylül 2019 Pazar 11:41

Alıçın da turşusunu kurdular

A
A
A
Alıçın da turşusunu kurdular

Tokat’ta 108 çeşit turşu yapan Mehmet Çolak, kış mevsiminin habercisi olan alıç meyvesinden turşu yaptı.

Tokat’ta 108 çeşit turşu yapan Mehmet Çolak, kış mevsiminin habercisi olan alıç meyvesinden turşu yaptı.


Emekli olduktan sonra hobi olarak turşu yapmaya başlayan evli ve 2 çocuk babası Mehmet Çolak (72), bu hobisini iş yeri açarak ticarete dönüştürdü. Yaklaşık 30 yıldır Behzat Bulvarı’ndaki evinin altında açtığı iş yerinde yumurtadan kiraza, alıçtan fasulyeye kadar 108 çeşit turşu yapan Çolak, işin sırrının kendi yaptığı elma sirkesinde olduğunu söyledi. Tokat’ın bereketli ovalarında yetişen sebze ve meyvelerden özel olarak ürettiği sirkelerle turşu kuran Çolak, kalp sağlığı için alıç turşusu veya sirkesini tavsiye etti.


Kış mevsiminin habercisi olan alıç meyvesinden turşu yapan Çolak, alıç turşusunun bağırsakları temizlediğini ifade ederek, "Alıç sirkesi kalp damar için ideal. Bütün ana damarlar, sinir sistemini dengeler. Bundan aç karnına bir çay bardağı içilirse kalpte bir sıkıntı kalmaz. Yaptığımız bu turşu doğal, hiçbir katkı maddesi yok. Sadece alıç ile kendisi arasındaki suyudur. Bu doğal ilaç gibidir, sağlıklı insanın da içmesi lazım. Alıç yeni çıktı, 1 tona yakın alıç turşusu kurdum. Alıç turşusunu kavanozun tabanına nohut üzerine bir bardak sirke ve su, limon tuzu koyarak kuruyoruz. Turşuda tuzu az kullanmak lazım" dedi.


Turşu kurarken sirkesinin önemli olduğunu belirten Çolak, ev yapımı sirke ile turşu yaptığına dikkat çekerek “Öbür sirkeler mayalıdır, o sirkelerle yapılan turşu eriyebilir. Kendi imalatımız olduğu için turşularımız hem berrak hemde dört dörtlük olur. Biz elma sirkesinden turşu yapıyoruz. Elma sirkesinin özelliği hem vücuttaki bakterileri kırıyor, hem de ince damarları açıyor. Turşuda da öyle safı daha net. Çağladan, kirazdan yumurtaya kadar 108 çeşit turşum var. Kış mevsiminde lahana turşusunu tavsiye ediyorum. Vücut direncini artırıyor. Turşuyu her öğünde yemekte fayda var. Ama domatesle lahanayı mutlaka yemek lazım. Denemekte fayda var, herkesin damak zevki başka” dedi.



Turşuda sikke mi limon mu?


Adile Naşit ve Münir Özkul’un turşucu olarak baş rolünü paylaştığı ‘Neşeli Günler’ adlı Türk filminde "en iyi turşu sirkeden mi olur, limondan mır?" sorusuna da nokta koyan Çolak, “En iyi turşu sirkeden olur. Ama bazı tatlı turşular, hanımla aramızdaki muhalefette o ‘limon’ diyor. Ben de diyorum ki tatlılara limon ekşilik verir. Sirke tatlıya, öbürlerine de limon karışım olabilir. Zaten Minür Özkul da bunun kavgasını yapıyordu. Bizde onunla eş değer kurmak için aynı duyguları paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı.



"Turşu içine nohut atın"


Bu yıl turşu yapanın çoğaldığına dikkat çeken Çolak, turşuyu tutturmanın zor olduğunu söyleyerek, “Ben tutturana kadar çok turşu zayi ettim. Ankara Çubuk’tan orası turşunun yatağı olduğu halde nasıl yaptığıma bakmaya geldiler. O nedenle sirke çok önemli, ayrıca tuzu ve mayasına da dikkat etmek gerekiyor. Yoksa tutturamazlar. Turşunun içine nohut atıyorum. Neden nohut koyuyorsun diyorlar, nohutsuz maya olmaz. Bir de ev ekmeğinin içerisinden atarlarsa mayaya dönüşür. Yoksa tutturamazlar turşuyu” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Rize İlhan Palut: “Üzgünüz, çok değerli iki puan bıraktık” Çaykur Rizespor Teknik Direktörü İlhan Palut, MKE Ankaragücü maçının ardından yaptığı açıklamada, “Üzgünüz, çok değerli iki puan bıraktık” dedi. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Çaykur Rizsepor, sahasında MKE Ankaragücü ile 2-2 berabere kaldı. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Çaykur Rizespor Teknik Direktörü İlhan Palut açıklamalarda bulundu. İlk yarısını 2-0 önde tamamladıkları maçtan 2-2’lik beraberlikle ayrıldıkları için üzgün olduklarını ifade eden Palut, "İlk yarıda 2 gol bulduk. İlk yarıda telafisi zor bir farkla içeri girebilirdik. İkinci yarı ise rakibimizin değişikliklerini gördük. Riskler karşısında sağlam durmalıydık. Kazandığımız toplar ile maçı kendimize iyice yaklaştırabilirdik ama kazandığımız toplarda bir ciddiyetsizlik vardı. Zor top kazandık, kolay top kaybettik. Maalesef kötü bir gol yedik. Futbolda bunlar var. Bir golün biri takımı bu kadar panikletmesi düşündürücü, topu ayağımızda saniyelerce bile tutmadık, oyunu rakibe teslim ettik. Çok geri geldiğimiz için çıkış oyununda oyuncu bulmakta zorlandık. Ankaragücü’nün temposu 75. dakikaya kadar sürdü. Kötü bir ikinci yarı ama maçı bu şekilde bitirelim derken ters bir top, maçın son topunda golü yedik. Üzgünüz, çok değerli iki puan bıraktık. İlk yarıdaki oyunumuz ile 3 puanı hak ederken,, ikinci yarıdaki oyunumuz bizi mağlubiyete bile götürebilirdi” ifadelerini kullandı.
Rize Emre Belözoğlu: “2-0’dan 2-2’ye gelmek önemli ve değerli” MKE Ankaragücü Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, Çaykur Rizespor maçının ardından yaptığı açıklamada “2-0’dan 2-2’ye gelmek önemli ve değerli. Hele ki Rizespor gibi iyi bir takıma, iyi bir organizasyonu olan bir takıma karşı” dedi. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Çaykur Rizespor ile deplasmanda 2-2’lik skorla berabere kalan MKE Ankaragücü’nde Teknik Direktör Emre Belözoğlu maçın ardından yaptığı basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Belözoğlu, “Baktığımızda Rizespor’u zaten biliyorduk. Rizespor, Galatasaray ve Fenerbahçe’den sonra bu ligde kendi sahasında en çok puan toplayan takım. Çok önemli geçici hücumları yapabilen ve bunu da sonlandırmada çok maharetli bir takım. İlk gol de aynen bu şekilde oldu. İkinci gol de duran top. Burada bizim çok istemediğimiz bir görüntü var. Bunu kendi adımıza değerlendirmemiz gerekiyor. Duran topta bu kadar basit gol yenmemesi gerekiyor. Bunu bir eleştiri olarak kendime söyleyebilirim. İkinci yarıda ilk yarının sonlarıyla beraber net bir galibiyeti hak eden bir oyun vardı. Sadece topa sahip olma değil, bence pozisyon üretmede de yüksek bir oyun vardı. Sonucu gelmedi. 2-0’dan 2-2’ye gelmek önemli ve değerli. Hele ki Rizespor gibi iyi bir takıma, iyi bir organizasyonu olan bir takıma karşı. Biz de son dönemde gerçekten yüksek işler yapmaya çalışıyoruz. Karşılığını ne yazık ki alamadık. Beraberliklerimiz çok fazla. Bu beraberliklerin yüzde 80’i yüzde 90’nında aslında kazanmaya yakın taraf hep bizdik. Bugünkü ikinci yarıyı da buna dahil edebilirim. Rizesporlu oyuncuları tebrik ederim. Kendi oyuncularımı tebrik ederim. Oyuna giren arkadaşları oyuncuları tebrik ederim. İlhan Hoca’ya da başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.