ÇEVRE - 01 Temmuz 2020 Çarşamba 10:13

10 dönüm alana dikildi, görenleri büyülüyor

A
A
A
10 dönüm alana dikildi, görenleri büyülüyor

Tokat’ın Turhal ilçesinde sosyal sorumluluk için 10 dönümlük alana dikilen lavanta doğal manzarası ile görenleri büyülüyor.

Tokat’ın Turhal ilçesinde sosyal sorumluluk için 10 dönümlük alana dikilen lavanta doğal manzarası ile görenleri büyülüyor.


Turhal ilçesine bağlı Ayranpınar köyünde “Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretimini Geliştirme Projesi” kapsamında yaklaşık 5 yıl önce lavanta dikimi yapıldı. Yaklaşık 10 dönümlük tarım arazisine dikilen lavantalar görselliği ile doğaseverlerin ilgi odağı oluyor. Fotoğraf çektirmek isteyenler için doğal bir stüdyoya dönüşen tarla aynı zamanda köylülere de örnek oluyor. İş adamı Cengiz Öz, amaçlarının tarım vasfını yitirmiş arazilerin değerlendirilmesi olduğuna dikkat çekti. Lavanta bitkisinin fazla bir bakıma ihtiyacı olmadığını dile getiren Öz, “Lavanta dikimi yapılalı 5 yıl oldu. Lavanta bitkisi gübre, su istemiyor. Yabani hayvan tarlaya girmiyor, güzel bir ürün. Yani alternatif anlamda gerekli ürünlerden birisi. Bu anlamda köylülerimize bu bitkiyi dikmelerini öneriyoruz” dedi.



Tarla doğal fotoğraf stüdyosuna dönüştü



Doğal bir fotoğraf stüdyosuna dönen tarlanın dikkat çektiğini ifade eden Öz, “İnsanlar gelip burada fotoğraf çekiniyor. Düğün, nişan fotoğrafları çekinenler var. O da işin ayrı bir güzelliği. Daha önce burası buğday ektiğimiz bir tarla idi. Normalde tarım vasfını yitirmiş yerde yapmamız gerekiyordu. Ama tarlamız yolun kenarında olduğu için insanlar görsün etkilensin de birkaç kişi daha bu işi yapsın istedik. Hem ticari hemde görsel olarak bir değer kazandık. Köylülerimize bu bitkiyi dikmeleri tavsiye ediyoruz” diye konuştu.



Lavanta’nın yağını çıkarmayı hedefliyorlar


Öz, bir diğer amaçlarının da çiçeğini sattıkları lavantanın yağ fabrikası kurarak işlemek olduğunu belirterek, “Bu ürün köyümüzde çoğaldığı zaman yağ fabrikası kurmayı istiyoruz. Bu şekilde işlenmiş olarak daha değerli değerlerde satmayı planlıyoruz. Şimdilik böyle, çoğaldıkça daha iyi olacak. Ayrıca her bölgeye ait bitki oluşturalım diye başladık. Pilot bölge olarak da Ayranpınar Köyü seçtik. İyi ki de yapmışız. Hem görselliğini kullanıyoruz hemde çiçeğini satarak buğdayın kat kat üstünde gelir elde ediyoruz” şeklinde konuştu.



Köy muhtarı Muharrem Asarkaya ise köylerinin geleceğinin lavanta bitkisi olduğunu ifade ederek, "Bu bitkinin ilaç, mazot, gübre masrafı yok. Bir çapası ile biçmesi var. Bunu da köylümüzün katlanması gerekiyor. Ben kendi bahçeme de köylümüze örnek olmak için lavanta dikeceğim. Lavantanın köyümüzde yaygınlaşmasını canı gönülden istiyorum. Buğday da, arpa da lavantadan elde edilen gelir kadar gelir yok” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir’de pedallar bağımlılıktan uzak nesiller için çevrildi Yeşilay’ın, bağımlılıklardan uzak sağlıklı bir yaşam hedefiyle sürdürdüğü çalışmalardan biri olan Bisiklet Turu’nun 11’incisini Türkiye’nin ve dünyanın birçok noktasında aynı gün gerçekleştirdi. İzmir’deki etkinliğe yaklaşık 250 kişi katılım sağladı. Yeşilay’ın, bağımlılıklardan uzak sağlıklı bir yaşam hedefiyle sürdürdüğü çalışmalardan biri olan Bisiklet Turu’nun 11’incisi Türkiye’nin ve dünyanın birçok noktasında aynı gün gerçekleştirilirken, sabah saatlerinde düzenlenen İzmir’deki programa yaklaşık 250 kişi katıldı. Spor gibi sağlıklı yaşama yönelik faaliyetlerin bağımlılıktan uzak bir yaşama büyük katkı sağladığını belirten İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Dilek Takımcı şunları ifade etti: “Yeşilay olarak; beş bağımlılık alanında yüz yılı aşkın süredir aralıksız mücadele ediyor, her bireyin iyi ve sağlıklı yaşaması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm insanlarımızın bağımlılıklardan uzak sağlıklı bir yaşam konusunda farkındalık sağlamasını amaçlıyoruz. Bu konuda spor etkinlikleri düzenlemeye de büyük önem veriyor; artık geleneksel hale gelen Yeşilay Bisiklet Turu ile her yıl hep birlikte pedal çevirmekten mutluluk duyuyoruz. Bu faydalı amaç için büyük bir heyecanla gerçekleştirdiğimiz etkinliğimize katılan tüm hemşerilerimize teşekkür ediyoruz.”
Samsun Büyükşehir standına yoğun ilgi Samsun’da bu yıl 8’incisi gerçekleştirilen Yapı, İnşaat Malzemeleri, Asansör, Tesisat, Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Doğalgaz ve Teknolojileri Fuarı’nda yer alan Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin standı yoğun ilgi gördü. 2 - 5 Mayıs 2024 tarihleri arasında TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde 8. kez düzenlenen Yapı, İnşaat Malzemeleri, Asansör, Tesisat, Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Doğalgaz ve Teknolojileri Fuarı’nda Samsun Büyükşehir Belediyesi de kurduğu stantla yer aldı. Gürcistan, Azerbaycan, Rusya, Ukrayna, Orta Doğu ve Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere birçok ülkeden ziyaretçinin de ağırlandığı fuarda Büyükşehir Belediyesi’nin standı ilgi gördü. Büyükşehir Belediyesi’nin Doğaltaş Elemanları Üretim Fabrikası’nda üretilen ürünleri oldukça dikkat çekti. Fuarda yer alan ürünlerle ilgili bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediyesi Doğal Taş Elemanları Üretim Tesisi Şube Müdürü Emre Şirin, "TÜYAP’ta standımızda granitten ürettiğimiz kent mobilyaları, yer döşemeleri, hayrat çeşmeleri, peyzaj ürünleri şeklindeki ürünlerimiz ile yer aldık. Büyükşehir Belediyesi olarak kendi maden sahamızda kendi işçilerimiz ile Doğaltaş Elemanları Üretim Tesisimizde 2 boyutlu olarak ürettiğimiz ürünleri burada sergiledik. Çok geniş bir ürün gamımız var. Yaklaşık 40 çeşit ürün üretiyoruz. Fuarı ziyaret eden vatandaşlarımızın standımıza çok güzel bir ilgisi oldu” diye konuştu.