EKONOMİ - 06 Temmuz 2020 Pazartesi 13:57

Sera domatesi, üreticisini üzdü

A
A
A
Sera domatesi, üreticisini üzdü

Tokat’ta örtü altı tarımında domates hasadı yapan çiftçiler, fiyatların beklediklerinin altında olmasının üzüntüsünü yaşıyor.

Tokat’ta örtü altı tarımında domates hasadı yapan çiftçiler, fiyatların beklediklerinin altında olmasının üzüntüsünü yaşıyor.


Türkiye’deki domates üretiminin yaklaşık yüzde 5’ini gerçekleştiren Tokat’tan yılda yıllık ortalama 80 bin dekar alanda 250 bin ton domates üretimi yapılıyor. Yaş meyve ve sebze üretiminde verimli arazilere sahip olan Tokat’ta örtü altı tarımında domates hasadı başladı. Kazova bölgesinde 1.50-2 lira arasında tarladan hale giden domates marketlerde 3 lira ile 4.5 lira arasında cinsine göre satışa sunuluyor. Ulaş köyünde örtü altı tarımı yapan Ahmet Yılmaz, Tokat domatesinin verim ve kalite olarak ön plana çıktığını söyledi. Serada beklentilerinin altında sezonu açtıklarını belirten Yılmaz, “Domateste 3-3.50 lira beklerken, 1.50-2 lira arasında gitmekte. Bu da maliyetlerimizi karşılamıyor” dedi.



Umduklarını bulamadılar


Çiftçi Metin Polat ise örtü altı tarımında umduklarını bulamadıkların ifade ederek, “Emeğimizin karşılığını şu an alma imkanımız yok. Beklentilerimizin çok altındayız. Kalite ve verim için gecemizi gündüzümüze katıp çalışıyoruz. İnanın emeğimizin karşılığı değil. Fiyatlar sabit bir oranda durmuyor. Şuan için her gün zarardayız, köylü zor durumda. İlaç, gübre, işçilik parası nedeni ile masrafımızı karşılayamıyoruz” dedi.


Polat, belli bir fiyat politikasının olmaması nedeni ile sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “Bizler çiftçiler olarak belirli bir fiyat olsun istiyoruz. Yani fazlasını da istemiyoruz, azını da istemiyoruz. Emeğimizin karşılığını alalım, önemli olan bu. Şu anki rakamlar fidenin fiyatı değil, emeğimizin karşılığını alamıyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Dere ıslahı çalışmasında bin 183 yaşındaki porsuk ağacını kökünden kestiler Zonguldak’ta yüklenici firmanın dere ıslah çalışması sırasında bin 183 yaşındaki porsuk ağacını kökünden kestiğini fark eden mahalle sakininin tepkisi üzerine çalışmalar durduruldu. Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, kesimle ilgili zabıt tuttu. Zonguldak-Ankara karayolunun 6’ncı kilometresinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü; dere ıslah çalışmasını bir yüklenici firmaya ihale etti. Gökgöl Vadisi olarak bilinen alanda yapılan çalışmalar sırasında bin 183 yaşındaki porsuk ağacı kökünden kesildi. Makine sesini duyunca olay yerine gelen mahalle sakini Engin Zaman, bölgenin korunması için dilekçelerinin olduğunu ancak ağacın kesildiğini fark edince çalışmaları durdurduğunu anlattı. “Porsuk ağaçlarının yer aldığı denize en yakın seviyedeki yer dünyada tek bu vadi” İş makinesinin operatörünü bölgeden uzaklaştırdığını ardından da Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine haber verdiğini ifade eden Zaman şöyle dedi: “Ağacı kestiklerini görünce kepçeciyi kovdum. Sonra yetkilileri arama çalıştım. Bir kısmına ulaştım, bir kısmına ulaşamadım. Ben burayı anlatmak istiyorum. Burası Gökgöl Vadisi. Bu vadinin özelliği şu. Bütün dünyada Porsuk ağaçları 750 ila 1000 rakım arasında yaşar. Dünyada bir tek Gökgöl Vadisi’nde denize en yakın seviyede olan yer bu vadidir. Buranın korunması için dilekçelerim var. Burası dünyaya mirasımız bir yer. Kestikleri ağaç bin 183 yaşında olacaktı" diye konuştu. Ekipler gelene kadar ağacın başında nöbet tuttu İhbar üzerine olay yerine gelen Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri söz konusu ağacın kesilmesiyle ilgili zabıt tuttu. Bölgeye tersip bendi yapılacağını öğrendiğini anlatan Zaman, “Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri olay yerine gelip zabıt tuttu. Yapacakları bir şey yok. Kepçeciyi kovdum. ’Bu dereye giremezsiniz’ dedim. Kepçeciden öğrendiğim buraya tersip bendi yapacaklarmış. Tersip bendi yapacaksınız da burada ne işiniz var sizin" dedi. Tutanağın tutulmasının ardından ekipler ve mahalle sakini Engin Zaman kesilen ağaçtan hatıra amacıyla bir parça alarak olay yerinden ayrıldı. Ağacın kesildiği ve çalışmaların yapıldığı bölge dron ile havadan görüntülendi.