POLİTİKA - 29 Haziran 2021 Salı 14:29

TBMM Başkanı Şentop: "Türkiye artık anayasa tartışmasında ilkesel bazda tartışmalar dönemini kapatmalı"

A
A
A
TBMM Başkanı Şentop: "Türkiye artık anayasa tartışmasında ilkesel bazda tartışmalar dönemini kapatmalı"

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Türkiye artık anayasa tartışmasında ilkesel bazda tartışmalar dönemini kapatmalı" dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Türkiye artık anayasa tartışmasında ilkesel bazda tartışmalar dönemini kapatmalı" dedi.


Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Yerleşkesi 15 Temmuz Konferans salonunda II. Uluslararası Uygulamalı İstatistik Kongresi açılış törenine katıldı. Kongrede konuşma yapan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, günümüzde çevre bilimlerinden ekonomiye, birçok alanda istatistik verilerin önemine değindi. Başkan Şentop, hükümetlerin karar mekanizmalarında da istatistik verilerin önemli olduğunu ve istatistik biliminin hayatımızı şekillendiren bir dal olduğunu ifade etti. Osmanlı arşivlerinde geniş istatistik belgeler bulunduğunu söyleyen TBMM Başkanı Mustafa Şentop, iktisadi, idari, hukuki ve askeri verilerin bu anlamda öneminden bahsederek karar aşamasında bu verilerin önemli olduğuna değinerek, istatistik verilerin insanların güven duygusunu pekiştirdiğini vurguladı.



"Türkiye artık anayasa tartışmasında ilkesel bazda tartışmalar dönemini kapatmalı"


Kongrenin ardından Tokat Valisi Ozan Balcı’yı makamında ziyaret eden TBMM Başkanı Şentop, basın mensuplarının sorularını cevapladı. 4. Yargı paketinin mecliste komisyondan geçtiğini belirten Şentop, bu hafta Makine Kimya Kurumu ile ilgili düzenlemenin görüşüleceği söyledi. TBMM Başkanı Şentop, sivil anayasa ile ilgili sorulara, “Türkiye uzun zamandır adı konulmamış bir anayasa tartışması yaşıyor. Bu niçin söylüyorum bazı siyasetçiler, bazı siyasi partiler bir hükümet sistemi değişikliği öneriyorlar. Bazı siyasi partilerin güçlendirilmiş iyileştirilmiş parlamenter sistem önerisi var. Bu ancak anayasa değişikliği ile mümkün olabilecek bir şey. Dolayısı ille parlamenter sistem başkanlık sistemi tartışması varsa bu bir anayasa tartışmasıdır. Dolayısı ile Sayın Cumhurbaşkanımızın önerisi ile gelin o zaman yeni bir anayasa yapalım demek. Anayasayı kısmen tartışacağına gelin hep beraber anayasayı yeni bir anayasa olarak, darbe, 12 Eylül anayasasını değiştirerek yeniden sivil vatandaşlarımızın oyları ile belirlenen bir parlamentonun yapacağı Anayasa olsun demiştik. Bu konu da çalışmalar var. Benim beklentim ilkeler bazında, perspektifler bazında değil madde madde herkesin somut önerisini ortaya koyması. Çünkü 2011 seçimlerinden sonra da yeni Anayasa tartışması vardı. 2011 sonlarında bir uzlaşma komisyonu kurulmuştu. Bende o komisyonda AK Partiyi temsilen görev yapanlardan birisi idim. Orada siyasi partilerin somut önerileri ortaya çıktı. Mesela ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ dediğimizde genel olarak herkes kendisine göre bir şey anlıyor. Parlamentonun daha güçlendirildiği bir sistem gibi anlıyorlar. Aslında öyle değil tam tersi, güçlendirilmiş parlamenter sistem literatürde var. Yürütmenin güçlendirildiği bir sistem, parlamentonun değil. Nasıl güçlendiriliyor? Hükümetin kuruluşu kolaylaştırılıyor. Salt çoğunlukla değil alelade çoğunlukla kuruluyor. Düşmesi zorlaştırılıyor, düşürmek için gen soruda oy sayısı artırtılıyor. Onun dışında bir alternatif bulduğunuzda hükümeti düşürüyorsunuz. Bunlar güçlendirilmiş parlamenter sistemin özellikleri. Mesela kanunların çıkması kolaylaştırılıyor. Güçlendirilmiş parlamenter sistem parlamentonun değil hükümetin güçlendirildiği parlamenter sistemdir. Ama böyle isimler üzerinden konuştuğumuzda herkes için doldurabiliyor. Öyle değil. Türkiye artık ilkesel bazda tartışmalar dönemini kapatmalı anayasa tartışmasında. Bunu yerine somut, madde madde nasıl bir hükümet sistemi öngörülüyor. Cumhurbaşkanın konumu ne olacak, hükümet nasıl kurulacak? Tüm bunları içeriden temennilerden ibaret değil somut metinlerin ortaya çıkması lazım. Bunun üzerinden siyasi partiler önerilerini ortaya koyduktan sonra bunlar uzlaştırılabilir mi? Uzlaştırılamaz mı? Bakmak lazım. Önerileri görmek lazım. Henüz öyle öneriler yok. Çok afaki ilke düzeyinde soyut önerilerle konuşuyoruz. Devam ediyoruz" diye konuştu.


Başkan Şentop, basın açıklanmasının ardından Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu’nu makamında ziyaret etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara AJet’in Ankara-Erzincan seferi yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara’ya geri döndü AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara Esenboğa Havalimanına geri döndü. Edinilen bilgilere göre AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan Boeing 737 tipi uçakta bomba ihbarı yapıldı. Ankara Esenboğa Havalimanından saat 23.55’te kalkan uçak, ihbar nedeniyle yaklaşık 40 dakika sonra Ankara Esenboğa Havalimanına döndü. Yolcuları tahliye edilerek güvenli bölgeye alınan uçakta güvenlik güçleri tarafından arama yapıldı. Yarım saat süren incelemenin ardından ihbarın asılsız olduğu öğrenildi. Uçakta bulunan yolculardan Murat Bozdelen ise o anları, “AJet firmasından Erzincan için biletimizi aldık. Saat 23.55’te bindik. Biz 40 dakikada indiğimizi sandık. Bize bilgilendirme yapılmadı. İndikten sonra sadece, kadınlar ve çocuklar çıksın, dediler. Biz de internete girip öğrendik ki bomba ihbarı varmış. Sonra buraya geldik, mağdur olduk. Bana kalsa ben biletin parasını isterim ama öyle bir şey yapmıyorlar. 7 gün bekletiyorlarmış” şeklinde anlattı. Uçakta bulunan başka bir yolcu Ayhan Akkaya ise “Saat 12’ye beş kala bindik. Uçak Ankara’ya geri indi. Bize hiçbir şey söylenmedi. 2 saat uçağın içerisinde bekledik. Yetkililerden cevap alamadık. Biz neden beklediğimizi sorduk. Pilot bey bilgi verecek, dediler ama bilgi veren olmadı. Güvenlik güçleri silahları ile gelince biz tedirgin olduk zaten. İlk önce bayanları aldılar. Sonra bizi aldılar. Buraya getirdiler bizi ama burada da yetkili bulamıyoruz” dedi.
Bayburt Bayburt’ta basit yaralama suçunda taraflar TSK’ya bağış yapma şartıyla uzlaştılar Bayburt’ta ’Basit Yaralama’ suçunda taraflar Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) 10 bin lira bağış yapılması noktasında anlaştılar, dosya mahkemeye intikal etmeden çözülerek kapatıldı. K.A ve B.N.K isimli iki arkadaş dışarıda vakit geçirdikleri sırada araçla yanlarına gelen H.A ve R.A isimli şahıslar tarafından darp edildiler. Darp edildikleri iddiasıyla emniyete başvuran iki arkadaş H.A ve R.A’dan şikayetçi oldular. Mağdurların şikayeti üzerine şüpheliler H.A ve R.A hakkında ’Basit Yaralama’ suçundan soruşturma başlatıldı. Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda dosyadaki suçun uzlaştırmaya uygun bir suç olduğu belirlendi, dosya Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosuna gönderildi. Uzlaştırma bürosu ekipleri, mağdur taraflarla uzlaşma şartlarını görüşmek için bir araya geldiler. Mağdur K.A ve B.N.K, TSK’ya bağış yapılması şartıyla şüphelilerle uzlaşacağını uzlaştırma bürosu ekiplerine bildirdiler. K.A’nın ve B.N’K’nın uzlaşma talebini kabul eden şüpheliler, TSK’ya 10 bin lira bağışta bulundular. Uzlaştırma Bürosu görevlilerinin titizlikle yürüttüğü çalışmalar sonucunda dosya mahkemeye intikal etmeden, çözüme kavuşturularak kapatıldı. Bununla birlikte, Uzlaştırma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Asya Büşra Alim, taraflarla görüşme sağlayan uzlaştırmacılara titiz çalışmalarından ötürü teşekkür ederek, kişi onarıcı adalet anlayışına hizmet etme gayreti içerisinde olduklarını, kamuya yararlı edimleri Uzlaştırma Bürosu ekipleriyle birlikte gerçekleştirdiklerini ve çalışmaların özenle yürütüldüğünü vurguladı.
Bayburt Uzlaştırma Büro ekiplerince bir dosya daha çözüme kavuşturuldu Bayburt’ta özel bir diş kliniğine tedavi olmak için başvuran H.H.O isimli hasta, kendisine yanlış tedavi uygulandığı gerekçesiyle B.S.G isimli doktordan şikayetçi oldu. Mağdur H.H.O, şikayetçi olduğu doktorla Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’na (TEMA) bağış yapma şartıyla uzlaşmaya vardı. Anlaşma sağlanan dosya ise Uzlaştırma Bürosu ekiplerinin çalışmaları sonucunda kapatıldı. H.H.O isimli bir vatandaş, tedavi olmak için gittiği özel diş kliniğinde diş hekimi B.S.G’nin kendisine yanlış tedavi uyguladığı iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu, B.S.G, hakkında ’Taksirle Bir Kişinin Yaralamasına Neden Olma’ suçundan soruşturma başlatıldı. Dosyanın Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığına intikal etmesi sonucunda dosya incelendi, suçun uzlaştırmaya tabi olduğu belirlendi. Devreye giren Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu ekipleri, mağdur H.H.O ile görüşme sağladılar. Mağdur H.H.O, şüpheli B.S.G’den TEMA Vakfı’na 150 fidan bağışta bulunmasını istedi. Daha sonra şüpheli B.S.G ile bir araya gelen uzlaştırma bürosu ekipleri, H.H.O’nun talebini B.S.G’ye ilettiler. H.H.O’nun isteğini kabul eden doktor ise, 150 fidan karşılığında TEMA Vakfı’na 12 bin 800 lira bağışta bulundu. Mahkemelerin iş yükünün azaltılması amacıyla yapılan uzlaşma görüşmeleri sonucunda, taraflar edimli olarak uzlaşmayı kabul etmiş oldular. Uzlaştırma Bürosu ekiplerinin özverili çalışmalarıyla bir dosya daha sonuca vardırılarak, kapatıldı. Öte yandan, Uzlaştırma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Asya Büşra Alim, kamu yararı gözeten çalışmaların özenle devam ettiğini bildirerek, Uzlaştırma Bürosu ekiplerine çalışmalarından ötürü teşekkürlerini iletti. Önceliklerinin kamu yararı olduğunun altını çizen Savcı Alim, Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu olarak çalışmaları özenle ve önemle yürüttüklerini söyledi.