GENEL - 08 Haziran 2019 Cumartesi 14:29

Tokat ile Sivas arasında kebap tartışması

A
A
A
Tokat ile Sivas arasında kebap tartışması

Sivas Valiliğinin sosyal medyada paylaştığı Sivas kebabı fotoğrafı, Tokat’ta kebap bizimdir tartışmalarına neden oldu.

Sivas Valiliğinin sosyal medyada paylaştığı Sivas kebabı fotoğrafı, Tokat’ta kebap bizimdir tartışmalarına neden oldu.


Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tescillenen Tokat Kebabının ’Sivas kebabı’ olarak paylaşılması sosyal medyada tepki topladı. Kebap tartışmalarına karşı açıklamalarda bulunan lokanta sahiplerinden Mücahit Yılmaz ise Tokat’ın olmazsa olmaz en özel yemeği Tokat kebabının tescilli coğrafi işareti bulunan bir yemek olduğunu kaydetti. Tokat Kebabının Tokat’ın olduğuna vurgu yapan Yılmaz, “Sivaslılarda bunu kabul etmiştir. Ama bazen Sivas’ta şehrini tanıtmak, ön plana çıkartmak için kebaba sahip çıkmaya çalışıyorlar. Biz bunu duyunca üzülüyoruz. Çünkü bu bizler için özel bir yemektir. Hassas noktamızdır. Antep için nasıl bir baklava nasılsa, Urfa için lahmacun nasıl özgü bir yemekse, Sivas için köfte nasıl özel bir yemekse saygı duyuyorsak Tokat kebabı da Tokat için özeldir. Saygı duyulmasını istiyoruz. Bu Tokat’ın özgü bir yemeğidir. Komşu ille aramızda olan bu muhabbetten dolayı Tokat kebabının patenti alındı. Bu şuanda patentli Tokat kebabıdır. Biz Türkiye’nin neresinden olursa olsun işletme fark etmeksizin Tokat kebabı yemeye davet ediyoruz. Bir kere tattıktan sonra başka yemek tercih etmezler” diye konuştu.


Süleyman Üzümcü ise Tokat kebabının Sivas kebabı olarak tanıtılıyor olmasının üzücü olduğunu ifade ederek, “Tokat’ta doğan büyüyen Sivas Kangallarına Tokat kangalı demiyoruz. Tokat’ta yoğrulan köfteye Tokat köftesi demiyoruz, Sivas köftesi diyoruz Aynı hassasiyeti bizlerde Sivaslı hemşerilerimiz, Sivas Valiliğinden, Sivas Belediyesinden bekliyoruz" ifadelerini kullandı.


Tokat Ticaret ve Sanayi Odasından yapılan yazılı açıklamada; "Coğrafi işaret tescili yapılmış Tokat Kebabı’nın Sivas Kebabı olarak tanıtımının yapılıyor olmasına derin bir üzüntü ile şahitlik etmiş bulunmaktayız. Tokat TSO olarak sehven yapıldığını düşündüğümüz bu talihsiz paylaşımların kaldırılmasına vesile olanlara teşekkür ediyoruz. Konuyu hassasiyet ile yakından takip etmekte olduğumuzu ve gereken adımları atacağımızı kamuoyuna saygı ile bildiririz" şeklindeki sözlere yer verildi.



Tokat kebabında patates var, Sivas kebabında yok


Tokat Kebabı özel kebap ocaklarında yapılması nedeniyle tadı hiçbir kebap türüne benzemeyen bir lezzet olarak gösteriliyor. Şişin en üzerine kuyruk yağı, kuzu etki, patlıcan takılarak özel ocaklarda iki ilde aynı yönetmelerle yapılan kebabı birbirinden ayıran tek özellik patates. Sivas sebzeli kebabı tabir edilen kebapta patates kullanılmıyor.



2015 yılında tescillendi


İstanbul ’da 2012 yılında düzenlenen ’Sivas günleri’ adlı etkinlikte Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp’ün yöresel yemekler arasında tanıttığı Sivas Kebabının kendilerine ait olan ’Sebzeli Tokat Kebabı’ olduğunu ileri sürmesi sonucu iki il arasında kebap tartışması yaşanmıştı. Tokat Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2013 yılında yapılan başvuru ile 3 asırlık lezzet Tokat kebabı tescillendi. Tokat yöresinde yapılan “Tokat Kebabı”, adını yıllardır Tokat ilinde kendine has üretim yöntemiyle yapılmasından dolayı almaktadır. Tokat ve çevresinde ticari bir ürün haline gelmeden önce bağ evlerinde özel günlerde yapılan Tokat Kebabı, malzemelerini oluşturan gıda ürünlerinin kendine has üretim yöntemine göre bir araya getirilip, şekillendirilmesi ve kendine özgü Tokat kebabı ocağında pişirilmesiyle elde edilen kebap olarak tanımlanıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yerlikaya: "’MAHZEN-38’ operasyonlarında 10 şüpheli yakalandı" İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul’da düzenlenen ’MAHZEN-38’ operasyonlarında organize suç örgütü üyesi 10 şüphelinin yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Yerlikaya, İstanbul’un Kağıthane, Esenler ve Başakşehir ilçelerinde düzenlenen ’MAHZEN-38’ operasyonlarında; kasten öldürme, kasten öldürmeye teşebbüs, kasten yaralama, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, mala zarar verme, iş yeri baskını, 6136 sayılı kanuna muhalefet ve tehdit suçlarına karıştığı tespit edilen organize suç örgütü üyesi 10 şüphelinin yakalandığını kaydetti. Bakan Yerlikaya sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: "Aziz milletimizin bilmesini isterim ki; suçta kibirlenenlere, halkımızın huzurunu kaçıranlara, organize suç örgütlerine ve çetelere göz açtırmayacağız. Hangi büyüklükte olursa olsun organize suç örgütlerini çökertip adalete teslim edeceğiz. Sokaklarda size yer yok. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde; İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce gerçekleştirilen operasyonlarda yakalanan şüphelilerin; Kağıthane ilçesinde 13.04.2024 tarihinde D.E. isimli şahsa yönelik silahla öldürme eylemini ve C.Ö., D.A., M.K., ve S.A. isimli şahıslara yönelik silahla yaralama eylemlerini gerçekleştirdikleri, Esenler ilçesinde 29.04.2024 tarihinde iş yeri baskını ve 01.05.2024 tarihinde ikamet kurşunlanması eylemlerini gerçekleştirdikleri ve Başakşehir ilçesinde 01.05.2024 tarihinde iş yeri baskını eylemini yaptıkları tespit edildi." Bakan Yerlikaya, operasyonlar sonucu 5 adet ruhsatsız tabanca ile çok sayıda uyuşturucu hap ve fişeğe el konulduğunu kaydetti.
Aydın Aydın’da Şap hastalığına karşı aşı çağrısı Aydın’da 2024 yılı ilkbahar dönemi şap aşılama programı İl Tarım Müdürü İbrahim Altıntaş tarafından uygulandı. Şap hastalığına karşı aşılamada vatandaşlardan hassasiyet göstermelerini isteyen Müdür Altıntaş: “Tüm üreticilerimiz şap hastalığına karşı hassasiyet göstermelidir” dedi. 2024 yılında 3 kez uygulanacak olan Şap Aşılama Programının ikincisi olan ve ülke genelinde 1 Mayıs-30 Haziran 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek olan İlkbahar Dönemi Şap Aşılama Programı İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş tarafından yapılan ilk uygulama ile başlatıldı. “Tüm üreticilerimiz şap hastalığına karşı hassasiyet göstermelidir” Türkiye’de görülen şap hastalığının hayvan ve hayvansal üretimini, ihracatını engelleyen ve dolaylı olarak ciddi ekonomik kayıplara sebep olan bir hastalık olduğunu belirten İl Müdürü Altıntaş: “Şap Hastalığına karşı her yıl rutin olarak 2 doz uygulanan aşı sayısının bu yıl ilk kez Tarım ve Orman Bakanlığımızca 3’e çıkarıldı. Bu, hastalıkla mücadele kapsamında atılan çok önemli bir adım. İlk aşı dozunu Baskın Aşılama Programı kapsamında ilimizde 29 Ocak-14 Nisan 2024 tarihleri arasında uyguladık ve 461 bin büyükbaş hayvanı aşıladık. İkinci aşı dozu olan İlkbahar Dönemi Şap Aşılama Programı ise ilimizde 01 Mayıs-30 Haziran 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda 17 ilçemizdeki yaklaşık 498 bin büyükbaş hayvanın tamamının aşılanmasını hedefliyoruz. Karpuzlu ilçesi Ektirli Mahallesi’nde yaptığımız aşılama ile ilimizde İlkbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası’nı başlattık. Hastalıkla mücadele doğrultusunda üçüncü aşı dozunu Bakanımız İbrahim Yumaklı’nın açıklamaları doğrultusunda Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Programı olarak 16 Eylül-17 Kasım 2024 tarihleri arasında yapılmasını planlıyoruz. Yapılacak olan bu aşılamalarla ülkemizde ve ilimizde şap hastalığı ile ilgili etkin bir mücadele yürütülecek. Tüm üreticilerimizin şap hastalığına karşı hassasiyet göstermelerini ve aşılama programlarına katılmaları gerekliğini bir kez daha önemle duyuruyoruz” dedi.