GENEL - 22 Kasım 2015 Pazar 09:06

Karadeniz'de Hamsi Bereketi Yaşanırken Palamut Kayboldu

A
A
A
Karadeniz'de Hamsi Bereketi Yaşanırken Palamut Kayboldu

Hamsi avında bu sezon son 5-6 yılın en bereketli sezonu yaşanırken, palamut yok denecek kadar az avlandı.
Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın, hamsi avında bugünlerde geçen yılın rakamlarına ulaşıldığını ifade ederek hamsinin en lezzetli dönemini yaşadığını söyledi.
Bugünlerde yoğun hamsi avı yaşandığına dikkat çeken Müdür Aydın, “Hamsi Eylül 15 itibariyle küçük sürüler halinde avlandı. Ekim ayı ortaları itibariyle yoğun bir avcılık oldu. Özellikle Sinop civarında başladı Trabzon-Rize açıklarında devam etti. Havaların yavaş yavaş soğumasıyla birlikte hamsi kıyıya doğru geldi. Artık bu bölgede avlanıyor. Sadece Doğu Karadeniz Bölgesi’nde büyük tekneler değil, Batı Karadeniz, Marmara’daki yaklaşık 200 civarında tekne avcılığı sürdürüyor. Gerek taze tüketimi için gerekse sanayi üretimi için yoğun bir avcılık yapılmakta. Özellikle bu günlerde hamside geçen yılın rakamlarına ulaştığımızı düşünüyoruz. Tahminlerimiz o yönde. Sezonun bir müddet daha böyle süreceğini düşünüyoruz. Hamsi şu anda lezzetli durumda. Bizim gözlemlerimizde çok verimli bir yıl geçiyor. Özellikle boy itibariyle 9 santimin üzerinde bir avcılık söz konusu. Popilasyon da zaten bu şekilde. Oldukça iyi bir sezon geçiriyoruz diyebilirim” dedi.
Hamside son 5-6 yılın en verimli sezonu yaşandığını kaydeden Müdür Aydın, “Son 5-6 yılın en iyi yılını yaşıyoruz. Ekosistem bize böyle bir ışık verdi. Yazın yaptığımız saha çalışmasında Karadeniz’in bu sezon bol hamsi vereceği işaretini bize göstermişti. Çok fazla hamsi yumurtası vardı. Sürüler dağınık şekilde ve bolca vardı. Bu işaret bize bu yılın verimli geçeceğini ifade ediyordu. Türkiye olarak hamsinin çoğunu biz avlıyoruz. Av gücümüz buna müsait. Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan’da fazla avcılık yok. Dolayısıyla hamsinin yönetimiyle ilgili bizim ön planda olmamız gerekiyor. Bununla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çok ciddi destekler sağladı ve projeler üretti. Bu projenin devamını sağlamak üzere bakanlığımız bize görev verdi. Bu görevi yerine getiriyoruz. Hamsiyi sürekli izleyeceğiz. Alt yapıyı oluşturduk. Avcılık verilerini takip ederek hem ülke ekonomisine nasıl kaynak sağlarız hem de ekolojik anlamda sürdürülebilir kaynağımızı nasıl muhafaza edebiliriz bunun çalışmasını yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
PALAMUTTA EN BÜYÜK PAY TÜRKİYE’NİN
Ege Denizi ve Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler arasında palamut avında en fazla payı Türkiye’nin aldığını ifade eden Müdür Aydın, “Denizler arası göç etme özelliğine sahip olan palamut, avının büyük bölümünü su sıcaklığı ve besin miktarına bağlı olarak Eylül-Kasım ayları arasında Karadeniz de vermektedir. Ege Denizi ve Karadeniz’e kıyı ülkelere baktığımızda palamuttan en büyük payı Türkiye almaktadır. Karadeniz’e komşu ülkelerin avcılık istatistikleri hemen hemen sıfıra yakındır. Yunanistan ise Ege Denizi ve İyon Denizi’nden maksimum 3-5 bin ton palamut avcılığı yapmaktadır. Ülkemizin palamut av miktarı ise yıllara göre değişim göstermekle birlikte 70 bin tonlara kadar çıkabilmektedir. Palamudun 1928 den günümüze kadar yakalanma istatistiklerine bakıldığında her 7-8 senede pik noktaya ulaştığı sonra tekrar düşüş ve yükselme eğiliminde olduğu görülmektedir. Bu döngünün uzun süreli olarak izlenmesinden görülebilmektedir” diye konuştu.
Enstitü olarak 2005 yılından beri palamudun biyolojik özelliklerinin belirlenmesi ve avcılık çabasının ortaya koyulabilmesi için çalışmalar yapıldığını belirten Müdür Aydın, “Ülkemiz karasularından elde edilen palamudun yaklaşık yüzde 85’lik bir kısmı gırgır ağları ile geriye kalan kısmı ise uzatma ağları ve dalyanlar ile yakalanmaktadır. Denizler arası göç yaptığından bu tür çalışmalar uluslararası düzeyde yapılmalıdır. Enstitümüz 2005 yılından beri palamudun biyolojik özelliklerinin belirlenmesi ve avcılık çabasının ortaya koyulabilmesi için çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalarda balığın büyüme özelliklerinden mide muhteviyatına, avlanma yeri ve zamanından av verimine kadar birçok parametre toplanmakta ve rapor halinde GTHB’na düzenli olarak sunulmaktadır. Palamutta yasal avlanma boyu 25 cm’dir” şeklinde konuştu.
Öte yandan 2013 yılında 35-40 bin ton, 2014 yılında 10-15 bin ton civarında palamut avı gerçekleşirken, bu sezon bu rakam ancak 2 bin 500 ton civarında olduğu kaydedildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Sungurlu’da vektörel mücadele çalışmaları hızlandı Sungurlu Belediyesi, karasinek ve sivrisineğin en büyük üreme kaynakları olan hayvan gübrelik alanlarında ve dere yataklarında mücadele çalışmalarına yoğun şekilde devam ediyor. Belediye ekiplerince Şubat ayından itibaren devam eden genel ilaçlama çalışmaları kapsamında rögar ve sulak bölgelerde yapılan larva mücadelesinin ardından akşam ve sabah saatlerinde uçkun mücadelesi yapılıyor. Bunlara ek olarak mesire alanı gibi piknik alanları ile birlikte parklar, çocuk oyun alanları ve yeşil alanlarda da zehirli kenelere karşı ilaçlama yapılıyor. Ekipler, vatandaşlardan gelen istek ve şikayetlere de anında müdahale ediyor. ’Derelerde sivrisinekle mücadele’ Belediye ekipleri, sivrisineklerin ürediği su birikintisi olan yerlerde ve derelerde tablet uygulaması ile sivrisinekle mücadele çalışması yapıyor. Sivrisineklerin özellikle durgun su birikintilerinden kaynaklandığını ifade eden yetkililer “Vatandaşlarımız sivrisineklerin oluşmaması için bahçelerinde ve çevrelerinde durgun su birikintilerinin oluşmasını engellemelidirler. Bahçede ve balkonda saksı altlarında kalan su birikintileri sinek oluşumunu tetiklemektedir. Hemşerilerimizden bu konuda daha hassas olmalarını rica ediyoruz” ifadelerini kullandı. ’Vatandaşın desteği önemli’ Kaçak döküm yapılan gübrelik alanlar ve küçük su birikintilerinde binlerce larvanın üreyebileceğine dikkat çeken belediye ekipleri, “Vektörel mücadelede vatandaşlarımızın desteği bizim için çok önemli. Yaptığımız çalışmalarla vatandaşlarımızın aldığı tedbirler birleşince daha etkili ve daha güzel sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Hemşerilerimiz evsel katı atıklarını çöp poşetlerinin ağzını kapatarak çöp konteynırına bırakıp konteynır kapaklarını da kapalı tutmaları gerekmektedir. Alınacak bu önlemler vektörel mücadelemize çok önemli katkılar sağlayacaktır" denildi.
Antalya Trendyol Süper Lig: Alanyaspor: 3 - İstanbulspor: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Alanyaspor, sahasında İstanbulspor ile karşılaşıyor. Mücadelenin ilk yarısını ev sahibi ekibin 3-0 üstünlüğü ile tamamladı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 2. dakikada sol kanattan gelişen atakta Balkovec’in ortasında savunmadan seken topa Oğuz Aydın’ın sert vuruşunda meşin yuvarlak ağlara gitti. 1-0 8. dakikada Hadergjonaj’ın pasıyla hareketlenen Janvier’in ceza saha dışından yerden şutunda top filelerle buluştu. 2-0 28. dakikada ceza sahası içinde Janvier’in şutunda savunmaya da çarpan top kaleci Arda’nın üzerinden ağlara gitti. 3-0 34. dakikada Jackson’ın şutu direkten oyun alanına geri döndü. Hakemler: Muhammet Ali Metoğlu, Hüseyin Aylak, Anıl Usta Alanyaspor: Ertuğrul, Hadergjonaj, Furkan, Aliti, Balkovec, Richard, Janvier, Oğuz Aydın, Efecan Karaca, Yusuf Özdemir, Ahmed Hassan Yedekler: Yusuf Karagöz, Lima, Fer, Novais, Sisto, Fatih Aksoy, Augusto, Eduardo, Anderson, Yunus Bahadır Teknik Direktör: Fatih Tekke İstanbulspor: Alp Arda, Sambissa, Mehmet Yeşil, Deli, Okan Erdoğan, Ali Yaşar, Mamadou, Vefa Temel, Duhaney, Jachson, Emir Kaan Gültekin Yedekler: Murat Eser, Mücahit Serbest, Emir Vuruşaner, Özcan Şahan, Yasin Polat, Tunahan Şamdanlı, Demir Mermerci, Baran Vardar, Traore, Eren Arda Şan Teknik Direktör: Osman Zeki Korkmaz Goller: Oğuz Aydın (dk. 2), Janvier (dk. 8 ve 28) (Alanyaspor) Sarı kart: Furkan Bayır (Alanyaspor)
İstanbul Trendyol Süper Lig: Pendikspor: 1 - Kayserispor:1 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Pendikspor, Kayserispor’u konuk ediyor. Mücadelenin ilk yarısı 1-1 berabere sona erdi. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 7. dakikada pasla kullanılan serbest vuruşta Musamba’nın ceza sahası içine yaptığı ortada Thiam’ın kafa vuruşunu sonrasında Murat Akça’nın indirdiği topu altıpas çizgisinin sağ tarafında alan N’diaye’nin vuruşunda meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 1-0 20. dakikada N’diaye’nin kaptırdığı topta ceza yayı sağ tarafından topla birlikte ceza sahasına giren Nazon’nın sağ çaprazdan yaptığı vuruşta meşin yuvarlak yandan dışarı gitti. 31. dakikada sağ kanattan Erdem Özgenç’in ortasında altıpas çizgisi üzerinde Umut Nayir’in yaptığı kafa vuruşunda meşin yuvarlak kalenin üzerinden dışarı çıktı. 45+2. dakikada sağ taraftan Cardoso’nun kullandığı kornerde arka direkte iyi yükselen Boa Morte’nin kafa vuruşunda meşin yuvarlak ağlara gitti. 1-1 Hakemler: Zorbay Küçük, Mehmet Kısal, Mehmet Akıncık Pendikspor: Burak Öğür, Erdem Özgenç, Alpaslan Öztürk, Murat Akça, Sequeira, Gökcan Kaya, N’diaye, Lusamba, Halil Akbunar, Thiam, Umut Nayir Yedekler: Muhammed Hakan Tavukçu, Emre Taşdemir, Kappel, Çekiçi, Rassoul, Diaby, Welinton, Efe Sayhan, Eze, Erencan Yardımcı Teknik Direktör: İbrahim Üzülmez Kayserispor: Bilal Bayazit, Gökhan Sazdağı, Kolovetsios, Arif Kocaman, Hasan Ali Kaldırım, Bourabia, Shukurov, Cardoso, Boa Morte, Ramazan Civelek, Nazon Yedekler: Onurcan Piri, Attamah, Kartal Yılmaz, Bahoken, Muhammed Arıkan, Mehmet Eray Özbek, Mane, Baran Gezek, Ackah, Talha Sarıarslan Teknik Direktör: Burak Yılmaz Goller: N’diaye (dk. 7) (Pendikspor), Boa Morte (dk. 45+2) (Kayserispor) Sarı kart: Bourabia (Kayserispor)