GENEL - 09 Ekim 2017 Pazartesi 13:04

Karadeniz’de beklenen balık avı olmayınca tekneler Moritanya’ya yöneldi

A
A
A
Karadeniz’de beklenen balık avı olmayınca tekneler Moritanya’ya yöneldi

Karadeniz’de avlanan yaklaşık 20 tekne yeni sezonda umduklarını bulamayınca rotayı Atlas Okyanusu kıyısındaki Afrika ülkesi Moritanya’ya çevirdi.

Karadeniz’de avlanan yaklaşık 20 tekne yeni sezonda umduklarını bulamayınca rotayı Atlas Okyanusu kıyısındaki Afrika ülkesi Moritanya’ya çevirdi.


Özellikle palamut avcılığında şu ana kadar istenilen avlanmayı yapamadıklarından yakınan balıkçılar, son yıllarda bu sezon ki kadar kısır bir dönem yaşamadıklarını söylediler.


Yaklaşık 150 yıldır balıkçılık mesleğini sürdüren Denizer Ailesi’ne sahibi olduğu Denizer Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Recep Denizer, özellikle palumut avının geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 95 oranında azaldığını belirterek şu ana kadar sezonun tatmin edici olmadığını söyledi. Denizer, “Sezon şu ana kadar hiç tatmin etmedi. Olmamasının nedenleri var. Geçen yıla oranla bir değerlendirme yapacak olursak aynı döneme göre yüzde 5 oranında ancak avlanma yapabildik. Geçen sezon palamutçuluk çok iyi idi. Bu sezon tahmin ettiğimizin çok daha kötüsünü yaşıyoruz. Ümidimizi kesmedik, bazı yerlerden güzel haberler geliyor. Bu sezon 40. güne girdik. 40 günde esaslı olarak 4 gün avcılık yapabildik" dedi.


"Ekim ayının sonuna kadar balıktaki umudumuzu koruyacağız" diyen Denizer "Şu anda tekneler masraflarını zor karşılıyor, para kazanmak için uğraş vermiyor. Çok uzun süreden beri balıkçılık yapıyoruz. Bu yılki gibi hiç görmedik. Bugün sezonun 40 günü hala 200 gramlık palamutlar tutuyoruz. Ne olduğunu bir türlü anlayamadık. Bu seneki palamut bütün bilgilerimizi alt üst etti. Kötü gitmesinin nedenleri arasında; deniz suyu sıcaklığı, yumurtasını geç döktü, denizde yem bulamıyor, büyümediği gibi nedenleri söylenebilir. Bunların hepsi bir etken ancak balıkçılıkta her geçen yıl sıkıntı var” şeklinde konuştu.



Karadeniz av vermeyince umutlar Moritanya’ya taşındı


Karadeniz’de şu ana kadar yeterinde avlanma yapamayan 70 kadar tekneden 20’sinin Atlas Okyanusu kıyısındaki Afrika ülkesi Moritanya’ya gittiğini belirten Denizer, “Karadeniz’de 70 kadar tekne vardı, bunlardan 20’ye yakını oraya gitti. Dünyanın bütün balık çeşitlerinin orada olması çok ilginç. Orası da artık ilk yıllardaki gibi değil, her geçen yıl zorluk çıkartılmaya başlandı. Teknelerin boylarına göre 1, 2, 3 bölge diye değerlendirmeye başladılar. Oradaki balık unu fabrikalarnın 30’a yakını Çinliler’in elindeydi. Bunlar çok ilkel usullerle çalışıp ilkel usullere göre çok az işleniyordu. Büyük balıkçı teknelerimiz orada günde 400-500 ton gibi çok büyük miktarda balıklar getirmeye başlayınca onlar da şaşırdılar. Şu an orada çalışamayan fabrikalar var. Karadeniz’deki kazancının onlara az geldiğini kabul ederek oralara gittiler. Örneğin, Fas, Cezayir, Tunus gibi ülkelere gidecek olan teknelerimiz var. Bu yıl palamutta sıkıntı çekildi. Hamside neler yaşayacağımızı bilmiyoruz. Bu tekneler çok büyük masraflar yapılarak denize çıkılıyor. İnşallah Allah herkesin yüzünü güldürür diyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.