KÜLTÜR SANAT - 14 Ağustos 2018 Salı 09:31

Yunanlılar, Fransızlar derken şimdi de Japonlar’dan gelen siparişleri yetiştirmeye çalışıyor

A
A
A
Yunanlılar, Fransızlar derken şimdi de Japonlar’dan gelen siparişleri yetiştirmeye çalışıyor

Trabzon’un Sürmene ilçesinde yaklaşık 60 yıldır elleri ile bugüne kadar 15 bine yakın kemençe yapan kemençe ustası Hasan Sancak’ın kemençelerine yurt dışından yoğun talep geliyor.

Trabzon’un Sürmene ilçesinde yaklaşık 60 yıldır elleri ile bugüne kadar 15 bine yakın kemençe yapan kemençe ustası Hasan Sancak’ın kemençelerine yurt dışından yoğun talep geliyor.


Sancak’ın kemençelerine Yunanlılar, Fransızlar derken şimdi de Japonlar büyük ilgi gösteriyor.


Sancak, 60 yıl önce kemençeyi nasıl yapıyorsa şimdi de aynı yöntemle yaptığını ancak her bir yıl kendini geliştirdiğini belirterek el emeği eserlerinin yapımının uzun zaman aldığını söyledi. Kemençede ilk dört telliyi kendisinin geliştirdiğini ifade eden Sancak, şu sıralar Japonya’dan gelen siparişleri yetiştirmeye çalıştığını belirtti. Yaklaşık 60 yıldır kemençe yaptığını kaydeden Sancak, “60 yıldır kemençe yapıyorum. Şu ana kadar yaptığım kemençeleri üç aşama düşünecek olursak, ilk 20 sene siyah beyaz televizyon, ikinci 20 sene renkli televizyon, şimdi ise yaptıklarım plazma. Yani aralarında o kadar farkı var. Günümüzde eskiye oranla kemençeye rağbet çok arttı. Yıllar önce Sürmene’de hiç bir yerde kemençe yapılıp satılmazken, ilk yapan tek bendim. O zamanlar çok az satardım. Şimdi ne hikmet ise yok satıyorum. Yurt dışına da kemençe yapıp satıyorum. Mesela Yunanistan’a, Fransa’ya kemençe yapıp sattım. Japonya’dan bile daha yeni yeni sipariş almaya başladım. Geçtiğimiz günlerde Japon turist dükkanıma geldi, 15 dakika kemençe dinledikten sonra kemençeyi eline alıp çaldı. Ben 60 yıldır kemençe yapıyorum onun kadar çalamıyorum. Kendisi Japonya’da müzik öğretmeniymiş. Öğretmenliğin verdiği yetenek mi? yoksa kendileri hep böyle yetenekli mi bilemiyorum. O Japonya’ya döndükten sonra Japonlar’dan da sipariş gelmeye başladı. 3-4 ay sonraya gün atıyorum. Çünkü ben seri imalat yapmıyorum. İlkel aletlerle yaptığım için kaliteli yapıyorum" dedi.



Yunanlılar kemençeye sahip çıkmaya çalıştı


Yunanlıların kemençeye sahip çıkmaya çalıştığını ancak bunun bir Türk çalgısı olduğunu kaydeden Sancak, “Yunanlılar buna sahip çıkmaya çalışıyor, bu bir Türk çalgısıdır. Koman Türkleri kemençeyi ilk icat eden kişilerdir. İlk icat edildiği zaman iki telli idi, çok uzun yıllar böyle kullandılar. Daha sonra üç tellisini yaptılar. Ben de kemanın dört telli olması, kemençenin de iki telli iken üç telli oluşundan yola çıkarak ilk dört telli kemençeyi geliştirerek yaptım” diye konuştu.



Yaptığı kemençeleri çalamıyor


Yaklaşık 60 yıllık meslek hayatına 15 bin kadar kemençeyi sığdırdığını kaydeden Sancak, “Şu ana kadar 15 bine yakın kemençe yaptım. Senede üç gün gezerim, iki gün kurban Bayramı, bir gün de Ramazan Bayramı’nda gezerim. Onun dışında çalışmadan duramam. Kalın sesli kemençeyi yapabilmek için 10 yıl deney yaptım. Öğretilen bir yeri yok ki gidip sorayım. Yani öğretmeni de bileni yok” ifadelerini kullandı.


Öte yandan kemençe çalmayı Hollanda’da kuzeninden öğrenen 14 yaşındaki Adem Günçiçek, Sancak’ın imalathanesinde yapılan kemençeleri çalarak test ediyor. Kemençeyi hobi olarak çaldığını belirten Günçiçek, “Kemençe çalmayı Hollanda’daki kuzenimden öğrendim. Zaman zaman buraya gelip kemençeleri çalarak test ediyorum çünkü Hasan amca kemençe yapmasına rağmen çalmasını bilmiyor" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.