- 23 Şubat 2021 Salı 10:06

45 Yıllık arzuhalci, zamana meydan okuyor

A
A
A
45 Yıllık arzuhalci, zamana meydan okuyor

Trabzon’un Ortahisar ilçesinde bir dönem sayıları 20’yi bulan arzuhalcilerin çoğu, gelişen teknolojiye yenik düşerek mesleğini bırakmak zorunda kalırken 61 yaşındaki Miraç Öksüz, zor şartlar altında mesleğini sürdürmeye çalışıyor.

Trabzon’un Ortahisar ilçesinde bir dönem sayıları 20’yi bulan arzuhalcilerin çoğu, gelişen teknolojiye yenik düşerek mesleğini bırakmak zorunda kalırken 61 yaşındaki Miraç Öksüz, zor şartlar altında mesleğini sürdürmeye çalışıyor.


Trabzon’da, ofislerin dışında Kahramanmaraş Caddesi PTT binası önündeki açık alanda yaklaşık 45 yıldır arzuhalcilik yapan Miraç Öksüz, bir zamanlar ailesinden 5 kişinin bu mesleği yaptığını şimdilerde ise tek başına kaldığını söylüyor.


Eskiden her türlü dilekçeyi yazarak vatandaşın işini kolaylaştırdıklarını belirten Öksüz, eski işlerinden artık eser kalmadığını ifade ederek teknolojinin işlerini bitirdiğini söylüyor. Öksüz, “Meslek yaşantım yaklaşık 45 yılı buldu. Eskiden ağırlıklı olarak dilekçe yazardık bunun yanı sıra kartpostal, tebrik kartları satıyorduk. O dönemler işlerimiz iyi idi. Şimdi artık dilekçe yazma işi pek olmuyor. Bilgisayarlar, akıllı telefonlar çıkınca her şey bitti. Daktiloda dilekçe yazma işi pek olmuyor. Eskiden her türlü dilekçeyi yazıyorduk. O zamanlar daha güzeldi. Çeşit çeşit dilekçeler yazıyorduk. İnternet ortamı bizi çok etkiledi bizi bitirdi. Şuanda zarf kağıdı satıyoruz, bunun yanı sıra yurt dışından emekli olup gelenlerin muhtara doldurulduğu formları biz de iadeli taahhütlü yaparak ilgili yere gönderilmek üzere vatandaşa veriyoruz. 45 yıl önce burada amcam, amcamın oğlu dahil aileden 5 kişi çalışıyorduk. O dönemler dönüşümlü çalışıyorduk. Şimdi tek ben kaldım. Benim gibi dışarda çalışan pek yok ancak bürodan çalışanlar var. Eskiden sayımız 20 yakın vardı. Şimdi bir tek ben kaldım. Yeni nesil bu işlere pek düşkün değil. İşlerimiz iyice azalınca ekonomik olarak zor durumda kaldık" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır AK Partili Raşit Ocak: "İşçilere yapılan baskı ve hukuksuzluklara karşı gerekli adımları atacağız" AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Raşit Ocak, seçimden sonra DEM’li belediyelerin bazılarının işçi çıkarmasına tepki göstererek, "İşçilere yapılan baskı ve hukuksuzluklara karşı gerekli adımları atacağız" dedi. AK Parti İl Başkanı Mehmet Raşit Ocak, seçimin ardından DEM’li belediyelerin ilk icraatının işten çıkarmalar ve emekçileri işlevsiz ve verimsiz hale getiren mobbing uygulamaları olduğunu ileri sürdü. Ocak, "Belediyelerde işçi kıyımı devam ederken, şimdi de eski çalışan emekçi kardeşlerimizin bir kısmı, kadrolarına bakılmadan temizlik işleri müdürlüğü emrinde görevlendirilmeye başlandı. Özetle DEM’li belediyelerde çalışma hayatını düzenleyici, işçi ve işveren ilişkilerinde çalışma barışının sağlanmasını kolaylaştırıcı adımlar yerine; yasa, kanunlar ve evrensel insan hakları çiğnenerek zulüm dönemi başlamıştır. Söz konusu DEM’li belediyelerde emekçi kardeşlerimize yapılan baskı ve hukuksuzluklara karşı gerekli adımları atacağız. İşten çıkartma, iş yeri değiştirme, mobbing, onur kırıcı davranışlar, ayrımcılık ve ötekileştirme çabalarına karşı; emekçi kardeşlerimizle hukuki mücadele başlatacağız. İlimizde mağdur ve mazlum olmuş bütün belediye çalışanlarının ve emekçilerinin yanında duracağız. İşçilerimize emekçilerimize yönelik baskı, tehdit, işten çıkarmalar son bulana kadar haklı mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Muğla Datça’da 2 bin 500 yıllık hayal, temsili olarak gerçeğe dönüştürüldü Ege ile Akdeniz’in birleşme noktası olan Muğla’nın Datça ilçesinde su testilerine doldurulan ve Akdeniz’den Ege’ye sembolik olarak taşınan deniz suyu, düzenlenen törenle Ege Denizi’ne döküldü. Antik çağda Muğla’nın Datça ilçesinde yaşayan Knidosluların, Akdeniz ile Ege Denizi suyunun birleşmesini sağlamak amacıyla kanal açmaya çalıştıkları bilinirken, başarısızlıkla sonuçlanan çalışma yaklaşık 2 bin 500 yıl sonra gerçek oldu. Bu yıl 23.’sü düzenlenen Akdeniz’den Ege’ye Dostluk ve Doğa Yürüyüşü kapsamında Akdeniz’den alınan ve testilerle taşınan deniz suyu, bu yıl 23. kez Ege Denizi ile buluşturuldu. Datça Çevre ve Turizm Derneği’nin (DAÇEV) girişimi, Datça Kaymakamlığı ve Datça Belediyesi’nin katkıları ile her yıl düzenlenen geleneksel yürüyüş sabah saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’nda başladı. Ege Denizi’ne götürülmek üzere Çatalmağara önünden Datça testilerine doldurulan Akdeniz suyu, belirlenen güzergah üzerinden Gökova körfezi kıyısındaki Gereme koyunda bulunan Katıyalı mevkiine ulaştırmak üzere davul zurna eşliğinde yola çıkarıldı. Yaklaşık 4 saat süren yürüyüşün ardından testilerle birlikte Katıyalı mevkiine ulaşan ekip, Akdeniz’den alınan deniz suyunu Ege Denizi’ne döktü. Datça Kaymakamı Murat Atıcı, Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt ve DAÇEV kurucusu ve Düzenleme Komitesi Başkanı Hüseyin Tüzün tarafından testilere doldurulan sular, Ege Denizi’ne döküldü. 2 bin 500 yıllık hayalin temsili olarak gerçeğe dönüştürüldüğü etkinliğin ardından, vatandaşlara keşkek ikram edildi. Piknik havasında geçen etkinlikte, katılımcılar doyasıya eğlenirken, davul zurna eşliğinde gerçekleştirilen kutlamalarda renkli görüntüler ortaya çıktı.