SAĞLIK - 05 Nisan 2021 Pazartesi 12:25

İl Sağlık Müdürü Usta: "Trabzon pandemide Aralık ayındaki 2. dalgadan bu yana en yüksek rakamlara ulaştı"

A
A
A
İl Sağlık Müdürü Usta: "Trabzon pandemide Aralık ayındaki 2. dalgadan bu yana en yüksek rakamlara ulaştı"

Türkiye’deki Korona virüs vaka sayılarındaki artışa paralel Trabzon’da da vaka sayılarındaki artış sürerken, Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, Trabzon’un Aralık ayındaki 2.

Türkiye’deki Korona virüs vaka sayılarındaki artışa paralel Trabzon’da da vaka sayılarındaki artış sürerken, Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, Trabzon’un Aralık ayındaki 2. dalgadan bu yana en yüksek vaka rakamlarına ulaştığını söyledi.


Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, aşı sırası gelenlerin mutlaka aşısını yaptırmalarını isteyerek "Vakalardaki artışlar ile yoğun bakım ve entübe süreçleri yine eskisi gibi artmaya başladı. Aşı sırası gelenler mutlaka aşısını yaptırmalı" dedi.


İl genelinde 209 bin 500 kişinin aşı yaptırması gerektiğini ancak bu rakamın 129 bin 500 civarlarında seyrettiğine dikkat çeken Usta, bu konuda daha hızlı hareket edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.


Usta “Aşı konusunda son zamanlarda biraz yavaşlama var. Aşı anlamında biraz daha hızlı hareket edilmesi arzumuzdur. Şehrimizde potansiyelimiz olarak baktığımızda 209 bin 500 kişiyi aşı yaptırmamız gerekiyor. Ancak şu ana kadar aşı yapılan kişi sayısı 129 bin 500 civarında. Bugünkü rakamlarla biraz daha artacaktır tabi ki. İnsanımız birazcık bu konularda daha hızlı hareket ederse bu rakamları daha hızlı oluşturabilirsek 209 bin kişiyi daha hızlı aşılayabilirsek virüsle savaşımızda o kadar etkin yol almış olacağız" dedi.


Vatandaşın aşı tercihi konusunda değerlendirmede bulunan Usta, “Bu konuda bilim kurulları, bilim insanları gerçekten çok ciddi açıklamalar yaptılar. Biz sadece şunu söyleyebiliriz; Her iki aşı da elimizde var. Kişinin kendi tercihi ile ilgili aşıları yapılmakta, önemli olan hangi aşıyı istiyorsa hangisine ikna olmuşsa onu bir an önce yaptırması. Aşı ile ilgili bir sıkıntımız olmadığı için bir an önce yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.



"Yoğun bakımlar dolmaya başladı"


Aralık ayındaki ikinci dalgadan sonra Trabzon’da en yüksek rakamlara ulaşıldığını belirten Usta, “Bizim Aralık’taki ikinci dalgadan sonra yaşadığımız rakamlar o anlamda yüksek. Tüm Türkiye’nin bir çok ilinde bu yükseklik 60 ilin daha fazlasında artık kırmızılık ortaya çıkmış durumda. Bizim artış oranımızda Türkiye’ye paralel olarak aynı şekilde devam etmekte. Şu aşamada yoğun bakıma yansımalar başladı asıl korkutan sıkıntıya sokan orası. Yoğun bakım ve entübe süreçleri yine eskisi gibi artmaya başladı. Ondan da tedirgin oluyoruz. O nedenle vatandaşımızın maske mesafe ve yanında aşı ile birlikte koruma tedbirlerini oluşturmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.



"Ramazanda tüm toplu faaliyetlerden uzak duralım"


Yaklaşan Ramazan ayı münasebetiyle özellikle toplu iftarlarda bulaşların artıracağına dikkat çeken Usta, şu uyarılarda bulundu:


“Toplu olan her şeyden kaçınılması gerekiyor. Restoranların, kafelerin açılamamasının veya daha uzun süre kapalı olmasının gerekçesi de zaten o tür mekânlarda maskesiz yakın temasın fazla olmasından dolayı idi. Şimdi biz bunu ev içlerinde zaten ev ziyaretlerini yasaklayalım, ev ziyaretlerinden kaçınalım dediğimiz noktada şimdi buna yemekle iftarla birlikte aynı masa etrafında toplanmayı da eklersek ciddi sıkıntılar yaşama ihtimalimiz oluşacaktır. Dolayısıyla sadece iftar sahur olarak değil tüm toplu eylemlerden uzak durmakta yarar var.”



"Kurallara uyarsak 1 ay sonra mavi rengi konuşuruz"


Hedeflerinin mavi renge bir an önce ulaşmak olduğunu bunun da kurallara uymadan geçtiğini kaydeden Usta, “Bizim 65 yaş üstü aşılama oranımız yüzde 80 üzerine çıktı. Bu çok önemli bir parametre. Diğer aşı sırası gelen vatandaşların da aşısını olmayla birlikte ve diğer kalan kesimde özellikle maske, mesafe kurallarına uyması durumunda biz bunu 1 ay sonra çok rahat daha konuşur duruma gelebileceğiz inşallah” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep 11. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Tıbbi Onkolog Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, 11. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi’nde “Testis Kanserinde High Mobility Group Box-1 Ekspresyonu ve Tedavi Hedefi Olarak Rolü” konusunda yaptığı sunumla Türk Tıbbi Onkoloji Derneği tarafından geçen yıl olduğu gibi bu yıl da “En İyi Çalışma Ödülü”nü aldı. KKTC’nin Girne kentinde 24-28 Nisan 2024 tarihleri arasında düzenlenen kongrede ödül alan Prof. Dr. Yıldırım, “Ülkemizde ilaç tasarımı ve ilaç Ar-Ge’si konusunda çalışmaların teşvik edilmesi açısından bu ödülün değeri çok büyük” dedi. “Ben ve ekibim, yaklaşık üç yıldır onkolojide ilaç tasarımı ve ilaç Ar-Ge’si konusunda çalışmalar yapıyoruz. Yaptığımız çalışmaların ürünlerini Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi’nde sunduk” diyen Prof. Dr. Yıldırım, şöyle devam etti: “Geçen yıl 10. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi’nde sunmuş olduğumuz ilaç çalışması ile yine en iyi çalışma ödülünü almıştık. Bu yıl da farklı bir kanser türünde gerçekleştirdiğimiz ilaç çalışmamız en iyi çalışma ödülüne değer görüldü. Ülkemizde ilaç tasarımı ve ilaç Ar-Ge’si konusunda çalışmaların teşvik edilmesi açısından bu ödülün değerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kendimize ait, ekonomik ve inavasyon değeri yüksek ürünler elde edebilmek için bu alandaki çalışmaların daha fazla desteklenerek artırılması gerekiyor.”
Hatay Eşini yormamak için otomobiliyle ot taşıyan yaşlı adam yürekleri ısıttı Hatay’da büyükbaş hayvanları için ot biçen yaşlı adam, eşini yormamak için otları aracıyla taşıdı. Otla kaplanan otomobil ortaya ilginç bir görüntü çıkarırken, Nihat Gülen’in “Hanımımı yormamak için biçtiğimiz otları bu şekilde arabanın üzerine atıp getiriyoruz” sözleri yürekleri ısıttı. Defne ilçesi Tavla Mahallesi’nde yaşayan 64 yaşındaki Nihat ve 63 yaşındaki Vecihe Gülen çifti, evlerinin yan tarafında bulunan ahırlarında inek ve iki yavrusunu besliyorlar. Emekli olan aileye ekonomik destek sağlayan inek ve yavruları, baharın gelmesiyle birlikte yeşeren otlarla besleniyorlar. Yaşlı çift, gündüz yaylıma çıkan hayvanların akşam yemi için de ot biçiyor. Biçilen otları yaklaşık 150 metre mesafedeki tarladan ahıra getirmek için traktörü olmayan Nihat Gülen, otları eşini yormamak için otomobiliyle taşıyor. Otlarla kaplanan otomobil ilginç bir görüntü oluştururken, Nihat Gülen’in “Hanımımı yormamak için biçtiğimiz otları bu şekilde arabanın üzerine atıp getiriyoruz” sözleri yürekleri ısıttı. Trafiği tehlikeye sokmadan ve aracına zarar vermeden 150 metre mesafedeki tarlasından otomobiliyle ahırına ot getirdiğini ifade eden Nihat Gülen, “Aracımla tarladan 150 metre mesafedeki evimize ot taşıyoruz. Bu işlem yılda birkaç sefer gerçekleşiyor. Hanımımı yormamak için bu şekilde arabanın üzerine atıp getiriyoruz. Arabaya ve trafiğe zarar vermeden yavaş yavaş getiriyoruz. Bir ineğimiz ve iki yavrusu var. Onlara ot getirdik, hanımım ve ablam biçti. Eşim düşer dedi ama ben yavaş yavaş giderim dedim” ifadelerini kullandı. Hayvanları için tarladan ot taşıdıklarını belirten Vecihe Gülen, “Üç tane hayvanımız var. Bir ineğimiz ve iki yavrusu var. Tarladan onlara ot getiriyoruz” dedi.