SAĞLIK - 22 Eylül 2021 Çarşamba 10:56

Havalar serinledi, kene sezonu sona erdi

A
A
A
Havalar serinledi, kene sezonu sona erdi

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı vakaları bugünlerde havaların serinlemesiyle birlikte yok denecek kadar azaldı.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı vakaları bugünlerde havaların serinlemesiyle birlikte yok denecek kadar azaldı.


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kaya, özellikle Temmuz ve Ağustos ayında KKKA hastalığı vaka sayında artış yaşandığını belirterek bu aylarda 20-40 arasında hasta takibi yaptıklarını söyledi.


KKKA hastalığı sonucu ülkemizde de ölümlerin yaşandığına dikkat çeken Kaya, havaların serinlemesi ve kırsal bölgelerdeki insan sayısının azalmasıyla birlikte vakaların neredeyse ortadan kalktığını ifade ederek, “Kene vakaları Mayıs ayı ortalarından itibaren artmaya başlıyor biz de Haziran ayı özellikle de Temmuz, Ağustos dönemlerinde oldukça yoğun vaka gördük. İçerisinde bulunduğumuz Eylül ayında havaların serinlemesi ve kırsal alanlara kaçışların azalmasıyla birlikte kenelerin de hareketliliği azalarak vakalar yavaş yavaş ortadan kalktı. Dolayısıyla bu tarihten itibaren KKKA ana gündemimizden geçici olarak çıkmış gibi oldu” dedi.



"Ülkemizde ölüm oranı diğer ülkelere göre daha az"


“Dünya genelinde literatürde KKKA hastalığı vakaları bildirilen ölüm oranları yüzde 30’larda iken ülkemizde bu oran yüzde 5’lerin altında” diyen Kaya, "Bu sezon da hastalık nedeniyle maalesef yine can kayıpları yaşadık. Buna rağmen KKKA’nın neden olduğu can kayıp oranı bakımından ülke olarak diğer bir çok ülkeye göre iyi bir konumdayız diyebilirim. Dünya genelinde literatürde bildirilen yüksek ölüm oranları yüzde 30’larda iken ülkemiz genelinde yüzde 5’lerin altında” şeklinde konuştu.


Kene vakalarının daha çok kırsal alanı daha çok olan Gümüşhane, Bayburt gibi yüksek rakımlı illerden geldiğini ifade eden Kaya, “Tedavi konusunda daha ziyade artan deneyimlerimizi sahaya yansıtarak yüz güldürücü sonuçlar alabiliyoruz. Kene yoluyla bulaşan hastalıklar son yıllarda yeniden önem kazanan enfeksiyon hastalıkları arasında yer alıyor. Önümüzdeki senede bundan sonraki süreçte de bu ve benzeri hastalıkları göreceğimizi tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bostan Gülistan Hobi Bahçesi’nde ilk fideler toprağa ekildi Arnavutköy Belediyesi tarafından kurulan Bostan Gülistan Hobi Bahçesi’nde ilk fideler toprağa ekildi. Arnavutköy Belediyesi, şehir yaşamının gürültüsünden uzaklaşmak ve doğayla iç içe olmak isteyen vatandaşlar için özel bir hizmet sunuyor. Belediye tarafından 68 dönüm arazi üzerine kurulan Bostan Gülistan Hobi Bahçesi, vatandaşlara doğal ortamda organik tarım yapma, toprağa temas etme ve doğayla bağ kurma imkanı sunuyor. Hobi Bahçesinde ilk fideler toprağa ekildi Atalık tohumların kullanıldığı Hobi Bahçesi’nde ilk fideler toprağa dikildi. Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu da Hobi Bahçesi’ni ziyaret ederek, fide ekti. Candaroğlu, Hobi Bahçesi’nde atalık tohum yetiştirildiğini, ekilen fidelerin atalık tohum olduğunu ve vatandaşlara destek verildiğini vurguladı. Arnavutköy Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu, "Burada kullanılan tohumlar atalık tohumlardır. Buraya gelip ekim yapan vatandaşlarımıza da atalık tohum desteği sağlıyoruz. Buradaki amacımız şehir yaşamından uzaklaşmak isteyen vatandaşlarımıza organik tarım imkanı sağlarken, atalık tohumlarımızın da devamlılığını sağlıyoruz" şeklinde konuştu. “Hobi Bahçesi sayısını 3-4 katına çıkaracağız” Başkan Mustafa Candaroğlu ayrıca, “Burada şu an 200 adet Hobi Bahçesi bulunuyor. Vatandaşlarımızdan da yoğun istek ve talep var. İnşallah önümüzdeki süreçte, daha fazla vatandaşımızın organik tarım yapmasını sağlamak için hobi bahçesi sayımızı artırarak 3-4 katına çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.