KÜLTÜR SANAT - 13 Mayıs 2022 Cuma 11:42

Tarihi Akçakale Kalesi’ndeki kazılarda sona gelindi

A
A
A
Tarihi Akçakale Kalesi’ndeki kazılarda sona gelindi

Trabzon’un Akçaabat ilçesindeki Akçakale Kalesi’ndeki kazılarda sona gelindi.

Trabzon’un Akçaabat ilçesindeki Akçakale Kalesi’ndeki kazılarda sona gelindi.


Akçakale Mahallesi’nde bulunan Akçakale Kalesi Akçakale Kentsel Yenileme Projesi kapsamında bir düzenlemeye tabii tutuldu. Bu projenin birinci kısmı kalenin rölöve-restitüsyon çalışmaları yaptırıldı. Akçakale Kalesi’nin Akçaabat turizmine kazandırılması için yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Büyük bölümü yıkılmasına rağmen ana gövdesi günümüze kadar ulaşan kalenin tahsisi Akçaabat Belediyesince alındı. Yaklaşık 750 yıllık tarihi geçmişe sahip olan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olduğu bilinen Akçakale’nin iç alanında 2007 yılında, Trabzon Müze Müdürlüğü tarafından ilk kazılar gerçekleştirilmiştir. Kalenin kuzey alanında gerçekleşen bu çalışmalarda çok sayıda top güllesi bulunmuştur. 2017 yılında ise Akçaabat Belediyesi’nin maddi desteği ile Trabzon Müze bölümünde gerçekleşen bu çalışmalarda demir bir Osmanlı topu, kule içinde pithoslar ve avluda tek nefli bir kilise ile çeşitli mezarlar ortaya çıkarılmıştır. Kalede 2021 yılı sonunda başlayan 3. Dönem kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce tahsis edilen kazı ödeneği ile başlatılan ve devamında Akçaabat Belediyesince sürdürülen kazı çalışmaları Trabzon Müze Müdürlüğü ile Akçaabat Belediyesi işbirliğinde, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sanat Tarihi bölümü üyesi Dr. Öğr. Üyesi İlker Mete Mimiroğlu’nun bilimsel danışmanlığında yürütülmektedir. Haziran ayı içerisinde tamamlanması planlanan kazılarda burçlar ve kale içinde yer alan mekânların temizlenmesi ile kale iç alanının orijinal kot seviyesine indirilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Günümüze kadar aralıksız bir şekilde devam eden kazılarda kalenin kuzey bölümü, burçlar ve bir doğal su kaynağı temizlenerek, orijinal kot seviyesine indirilmiştir” dedi.


Yapılan kazı çalışmalarında bulunun tarihi eserlerden de kısaca bahseden Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Kalede Akçaabat Belediyesi’nin bünyesinde 8 kişilik profesyonel bir ekip arkeolojik kazılar yapıyor. Kazı çalışmalarında Genç Antik, Osmanlı ve Bizans dönemine ait 70 sikke,15 sapan, 4 top güllesi, 10 bronz obje, 1 taş oluk, 2 asker üniforma düğmesi, 6 pipo, 2 ok ucu, 2 tılsım kolye, 1 gümüş yüzük, mezarlar iskeletler ve 19. yüzyıla ait bir top ve kilise temeli bulundu. Akçakale Kalesi’nde Trabzon Müze Müdürlüğü denetiminde belediyemiz tarafından kazı çalışmaları yapılmaktadır. Kazı çalışmalarının Haziran ayının içinde tamamlanmasını hedefliyoruz. Kazı çalışmalarının tamamlanması akabinde elde edilecek veriler doğrultusunda imar planında rekreasyon alanı olarak gösterilen kale alanında, restorasyon projesi hazırlanacak. Gerekli onayların tamamlanmasının ardından uygulamanın yapılması için ihale sürecine başlanılacak. Yapım sürecinin kısa sürede tamamlanmasıyla birlikte kale alanı ilçemiz turizmine kazandırılacaktır” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Okul çevresinde yapılan denetimlerde 29 bin 100 adet gümrük kaçağı sigara ele geçirildi Antalya Emniyet Müdürlüğü’nün okul çevrelerindeki iş yerlerinde kaçakçılık faaliyetlerine yönelik yaptığı denetimde 30 bin 750 adet boş makaron/sigara sarma kağıdı, 29 bin 100 adet gümrük kaçağı/doldurulmuş sigara 135 adet puro ele geçirildi. İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında imzalanan “Çocukların Eğitim Süreçlerinin Güvenliğine İlişkin Koruyucu ve Önleyici Hizmet ve Tedbirlerin Artırılmasına Yönelik İş Birliği Protokolü” kapsamında çalışmalar devam ediyor. Bu çerçevede Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü koordinesinde, Çocuk Şube Müdürlüğü katılımıyla Muratpaşa ilçesindeki okul çevrelerinde bulunan tekel bayi, market, tütüncü gibi faaliyet gösteren işyerlerinde; elektronik sigara, sarmalık kıyılmış tütün, sarma sigara, pipo, nargile tütünü, ısıtılarak ya da yakılarak tüketilen tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü elektronik mamulün ele geçirilebilmesi amacıyla denetim yapıldı. Yapılan denetimlerde; 30 bin 750 adet boş makaron/sigara sarma kağıdı, 29 bin 100 adet gümrük kaçağı/doldurulmuş sigara 135 adet puro, 65 adet elektronik sigara/likiti, 7 kilogram nargile tütünü, 1 adet tabanca, 2 adet şarjör, 60 adet fişek ele geçirildi. Yapılan aramalar neticesinde suç unsuru tespit edilen işyerlerinin sahipleri/işletmecileri hakkında “5607 Sayılı Kanun’a Muhalefet Etmek”, “6136 Sayılı Kanun’a Muhalefet Etmek” ve “Sağlık İçin Tehlikeli Madde Temini (TCK md.194)” suçlarından adli işlem yapıldı.
Eskişehir Üreticilere ilaçlama uyarısı Tepebaşı Belediyesi’nin üreticiler için hayata geçirdiği Tarımsal Üretimde Tahmin ve Erken Uyarı Sistemleri Projesi, Eskişehirli üreticileri zirai hastalık ve zararlılara karşı uyarıyor. Eskişehir’de ilk defa uygulanan ve 5 farklı noktaya kurulan Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları oluşan herhangi bir hastalık ya da meteorolojik olaylara karşı üreticiye önceden uyarı vererek önlem almalarını sağlıyor. Bu kapsamda 29 Nisan Pazartesi günü istasyonlardan alınan verilere göre bölge genelinde elma karaleke hastalığı enfeksiyonunun oluştuğunun tespit edilmesi üzerine üreticilere bilgi verildi. Üreticilere, en kısa zamanda elma, armut ve ayvada ilaçlı mücadele yapılması yönünde öneride bulunan yetkililer, “Elma küllemesinin de sorun olduğu bahçelerde her iki hastalığa da etkili olan bitki koruma ürünleri tercih edilmelidir” şeklinde uyarıda bulundu. Tepebaşı’nda tarımsal faaliyet gösterilen 477 bin 769 dekar alanı kapsayacak şekilde 5 mahallede istasyonlar kuruldu. Ayrı iklimsel özelliklere sahip Beyazaltın, Cumhuriyet, Kavacık, Yusuflar ve Takmak mahallelerinde kurulan Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları, tüm Tepebaşı kırsalına hizmet veriyor. Kurulan Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları ve enfeksiyonla ilgili detaylı bilgi almak isteyenler 0 (222) 211 40 00/3214/3219 numaralı telefondan ve Tepebaşı Belediyesi’nin https://www.tepebasi.bel.tr/ adresinden yetkililere ulaşabiliyor.