YEREL HABERLER - 25 Ocak 2012 Çarşamba 11:52

TEMEL FIKRALARINDAN SONRA ŞİMDİ DE LAZ ATASÖZLERİ FENOMEN OLDU

A
A
A
TEMEL FIKRALARINDAN SONRA ŞİMDİ DE LAZ ATASÖZLERİ FENOMEN OLDU

Karadenizliler’i artık sadece Temel fıkraları anlatmıyor. Karadenizliler’in günlük yaşamdaki konuşma tarzları, internetteki sosyal paylaşım sitelerinde fenomen haline geldi. Facebook ve twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde herkes birbiriyle Karadenizliler’in komik anlarını paylaşıyor.
Daha çok paylaşım sitelerinde paylaşılan ve “bir laz atasözü derk ki” cümlesiyle başlayan sözler yöresel şive ile yazılınca okuyanları gülmekten kırıp geçiriyor.
İşte paylaşım sitelerinde en çok paylaşılan sözlerin bazıları:
“Eğer bi karadenuz kızina kafa tutaysan, ya yağlu yedun dilun gayayi, ya da mermuden hızli goşaysun.
Adami yapan da karidur, yikanda karidur.
Habu yalan dünyada ölecesun ölenlan, sevdaluk eyi şeydur edecesun bilenlan.
Araba gazsiz, müzik bassiz, ortam ‘laz’siz olmaz.
Susaysan sus susmaysan afgur.
Sevduğuni alamaysan, alduğuni sevecesun.
Baktun olmayi, bakmayacasun.
Lafun tutulursa hakimsun, lafun tutulmazsa sen kimsun.
Pişecek gardol çuvalda durmaz,
Laz deyip gecma oda 3 harflidur carbar,
Seviysan ölümüne, sevmiysan düğünüme.
Madem kideyu miras, bende yiyeyum biraz
Türkiye’de kadın olmak zor diyene , Trabzonlu teyzeden cevap; “Ya afgur ahurda 11 siğura evde 5 ökuze ben bakayrum kadin olmak sağami zor geliy”
Trabzon’da anneler oğullarini yolcu ederken ‘kendine dikkat et’ demezler. ‘Kimseye takılma ha,akıllı ol’ derler.
Paylaşım sitelerinde paylaşılan diyaloglar da dikkat çekiyor. Diyaloglardan bazıları ise şöyle:
“Servise arabasını almaya giden sosyetik bir bayan Akçaabat dolmuşuna binmiş. İnmeye hazırlanırken ‘ışıklarda inecek var’ demiş. Şoför hemen ‘Ne oldi abula, karanlıktan mi korkayisin’ demiş.
Trabzonlu bir erkeğin sevgilisiyle diyalogu:
Kız: Ayrılalım mı?
Erkek: Habırdan sağa oyle vururum ki sağ gözunde şimşek cakar.
Trabzon’da sokakta turlayan iki sevgili arasındaki diyalog:
Kız: Ay aşkım kestane ne güzel koktu yaa
Erkek : Çok mu hoşuna gitti ?
Kiz: Evet askım
Erkek: Merak etme aşkum dönüşte bir daha kececeguk ordan.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur Burdur’da yaşlı adamı gasp edip tartaklayan şüpheli tutuklandı Burdur’da sokakta yürüdüğü sırada yaşlı adamın gömleğinin cebinde bulunan cüzdanını ve telefonunu gasp edip tartaklayan şüpheli polis ekipleri tarafından kıskıvrak yakalanarak çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olay sabah saatlerinde Şekerevleri Mahallesi eski gülyağı fabrikası önünde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre dolaşmak için evden çıkıp yolda yürüyüş yapan Halil T.(68) eski gülyağı fabrikası önüne geldiği sırada karşısından gelen M.A.(22) isimli şahıs, gömleğinin cebinde bulunan cüzdanı gasp etmeye çalıştı. Yaşanan arbede sırasında yaşlı adamın kafasına vuran ve yere düşürüp yaralayan M.A. yaşlı adamın cüzdanını ve telefonunu alıp olay yerinden kaçtı. Olayı görenlerin 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Halil T. ambulans ile Burdur Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaşlı adamı darp ederek cüzdanını ve telefonunu çalan M.A. isimli şüpheli ise çok geçmeden yaşanan kovalamacanın ardından Burç Mahallesi Aşıklar Parkı civarında kıskıvrak yakalanarak gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edilen M.A. tutuklanarak cezaevine gönderilirken gasp ettiği Bin 900 TL para ve yaşanan kovalamaca esnasında düşürdüğü yaşlı adama ait cep telefonu sahibine teslim edildi.