SAĞLIK - 19 Kasım 2014 Çarşamba 10:28

Kış Mevsiminde Beslenme Ve Kilo Kontrolü

A
A
A
Kış Mevsiminde Beslenme Ve Kilo Kontrolü

Medical Park Trabzon Hastanesi Beslenme ve Diyet uzmanı Erden Abdüsselam, kış aylarında beslenme hakkında uyarılarda bulunarak havaların soğuması ve günün erken kararması hem psikolojik olarak hareket isteğinin azalmasına sebep olacağını söyledi.
Kış mevsiminde hareketin kısıtlanmasıyla birlikte kilo alımının kolaylaşacağına dikkat çeken Abdüsselam, ”Kış geldi, havalar soğudu ve gün erken bitmeye başladı. Bu değişimler hastalıkların artmasına sebep olmakla birlikte hareketin kısıtlanması ve metabolizmanın yavaşlamasıyla birlikte kilo alımının da hızlanmasına sebep olmaktadır. Bağışıklığı güçlendirmek için hastalık oluşmadan önce C vitamininden zengin portakal, mandalina benzeri turunçgillerle birlikte kivi ve A vitamininden zengin havuç gibi sarı ve turuncu sebze ve meyvenin günlük beslenme alışkanlığına eklenmesinde büyük fayda vardır. Ancak bunları tüketirken ölçüye de dikkate almakta fayda var. Çünkü meyvelerde fazla tüketildiğinde enerji ve meyve şekeri früktozun alımını arttırmış olacağız ve bu durum hareketsizlikle birlikte özellikle karın bölgesinde yağ artışının oluşmasına sebep olacak, karın bölgesinde yağın artması da şeker dengesizliğini arttırıp kilo alımını kolaylaştırarak kısır bir döngüye girmemize sebep olacaktır. Günlük 3-4 porsiyon meyvenin çeşitlendirerek tüketilmesi bağışıklığın güçlenmesine faydası olacaktır. Bağışıklığı güçlendirmek için bitki çaylarını takviye olarak kullanabiliriz ancak bitki çaylarını kullanırken karaciğer ve böbrekleri zorlamamak adına günlük 3-4 fincanı geçmemeye özen gösterelim. Havaların soğuması ve günün erken kararması hem psikolojik olarak hareket isteğinin azalmasına sebep olmakla birlikte metabolizmanın yavaşlamasına neden olacak ve bunun sonucunda kilo alımı beklenen bir sonuç halini alacaktır” dedi.
KAHVALTI ATLANMAMALI
Kilo alımı yaşamamak için dikkat edilmesi gereken konularda uyarılarda bulunan Abdüsselam, şunları söyledi:
”Öğün düzenine dikkat etmemiz gerekiyor özellik kahvaltı öğününü atlamamakta fayda var. Bir gün öncesinde son tüketimini saat on civarında olduğunu varsayarsak kahvaltıyı atladığımızda öğle yemeğine kadar 12-14 saatlik bir açlık süresi oluşacak. Bu açlık süresi içerisinde kan şekeri düşecek ve vücut bu kan şekerini dengelemek için fazla tüketime veya şeker içeriği yüksek besinlere yönlendirecek, en iyi ihtimalle meyve tüketimini arttıracağız. Bu durum özellikle gövde ve basen bölgesinde yağlanmanın artmasına neden olacak. Akşam yemeğinin de çok geçe kalmaması gün içerisinde alınan toplam enerjiyi değiştirmemekle birlikte vücudun harcama şansını arttırır."
Havaların soğuması ile birlikte vücudun ısı dengesini sağlayabilmesi için şeker veya şeker içeriği yüksek besinlere isteğin arttığını vurgulayan Abdüsselam "Şekerli besinlerin tüketilmesiyle birlikte her seferinde daha fazla tüketim isteği olacak. Bu besinler şerbetli tatlılar, sütlü tatlılar, hamur işleri veya en masumu olan meyveler olabilir. Tüketimi kontrol altına alabilmek ve kan şekerinin hızlı yükselmesini engellemek için bu besinlerle birlikte süt, yoğurt veya peynir gibi protein içerikli besinlerin tüketilmesi hem miktarı hem de kan şekerini kontrol altında tutmamıza yardımcı olur" diye konuştu.
KIŞIN UYKU DÜZENİNE DİKKAT
Bu dönemde uyku düzeninin önemli olduğuna işaret eden Abdüsselam, ”Kışın gelmesi ve günün erken bitmesi hareket isteğinin azalmasına sebep olacağından kilo kontrolünü sağlamada güçlük çekilebilir. Mevsimsel olarak da metabolizmadaki yavaşlama da kilo alımını kolaylaştırdığı için risk artmaktadır. Bu dönem içerisinde uyku düzenine, çok geç saatte yatıp geç saatte kalkmamaya dikkat etmemizde metabolizmanın yavaşlamasını engellemek açısından yardımcı olur. Kısa mesafelerde araba ya da dolmuş kullanmamaya, asansör kullanımını olabildiğince azaltmaya, toplu taşıma araçlarında bir iki durak önce inmeye ya da arabayı daha uzağa park ederek hareketi arttırmaya çalışırsak günlük aktiviteyi arttırmış oluruz. Genel fiziksel aktiviteyi arttırmak için ise en az haftada üç gün 45 dakika tempolu yürüyüşler ve yürüyüşten hemen sonra bölgesel hareketler hem kilo kaybını hem de vücut yapısının değişmesine yardımcı olur. Bunu yapamadığımızda günlük evde koridorda, salonda yürüyüş yapabilir veya olduğumuz yerde sayabiliriz, ip atlayabiliriz ya da hiç biri olmadı müzikle birlikte dans edebiliriz oturmaktan çok daha iyi bir sonuç verir” ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir Büyükşehir Belediyesi kaçak yapılaşmaya izin vermiyor İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çeşme’nin Çiftlik Mahallesi’nde ilçe belediyesi tarafından ruhsatsız olduğu tespit edilen Tiny House türü yapıların kaldırılması için harekete geçti. Büyükşehir ekipleri, bölgede bulunan imara aykırı yapıların da yıkımını yaparak molozları temizledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kaçak yapılaşmaya karşı etkin mücadele veriyor. Çeşme’nin Çiftlik Mahallesi Altınkum Pırlanta Sitesi yanında bir arazide Tiny House olarak adlandırılan ruhsatsız evlerin kaldırılmasını sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, alandaki imara aykırı yapıları da yıktı. Yurttaşların şikayeti üzerine harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir kişinin kendi arazisi üzerinde kurduğu ve Çeşme Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü’nce ruhsatsız olduğu tespit edilen ve mühürlenen Tiny House’ların kaldırılması için sahiplerine tebligat yaparak süre verdi. Ayrıca bazı Tiny House’lar arasında betonarme bir yapı oluşturulduğu ve bu yapı üzerine su deposu ile çanak anten konulduğu belirlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce verilen sürenin sonunda Çiftlik Mahallesi’ndeki arazide yer alan Tiny House’lar sahiplerince kaldırıldı. İzmir Büyükşehir Zabıta Dairesi Başkanlığı ile Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ve Çeşme Belediyesi ekipleri, iş makineleri ile yıkım kararı alınan yapıların yanı sıra ahşap teras, müştemilat, sundurma ve betonarme su deposunu yıktı. Alandaki molozlar da ekipler tarafından temizlendi. Bölgede kaçak yapılaşmanın tekrarlanmaması için de ilçe belediyesinin gerekli kontrolleri yapması istendi.
Yalova Genç yetenekler Türkiye Şampiyonası biletini kaptı Yalova, 2023-2024 sezonu Okul Sporları Masa Tenisi Küçük (Erkek-Kız) müsabakalarına ev sahipliği yaparak genç sporcuları ağırladı. Bu heyecan dolu etkinlikte, Türkiye’nin dört bir yanından gelen yetenekli sporcular mücadele etti. Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu ve Özel Yalova Güçlü Ortaokulu ise gösterdikleri performansla dikkatleri üzerlerine çekti. Türkiye Şampiyonası biletini alarak başarılı bir çıkış yakalayan okullar, gelecek müsabakalara umutla bakıyor. 90. Yıl Spor Salonu’nda 26-28 Nisan tarihleri arasında yapılan maçlarda erkeklerde İstanbul’dan Özel Güneşli Final Ortaokulu ve FMV Özel Ispartakule Işık Ortaokulu, Eskişehir’den Özel Yeni Yol Ortaokulu, Sakarya’dan Akyazı İmam Hatip Ortaokulu ve Pınarlıbacı Ortaokulu, Bilecik’ten Orhangazi İmam Hatip Ortaokulu, Bursa’dan Sadettin Türkün Ortaokulu, Düzce’den Hürriyet Ortaokulu, Kütahya’dan Ressam Abdullah Taktak Ortaokulu ile Yalova’dan Özel Yalova Güçlü Ortaokulu mücadele etti. Kızlarda Sakarya’dan Şehit Mahmutbey Ortaokulu, Düzce’den İlhami Reyhan Turan Ortaokulu, Eskişehir’den Namık Kemal Ortaokulu, Kocaeli’nden Körfezkent Emlak Konut Ortaokulu, Kütahya’dan 1 Eylül İmam Hatip Ortaokulu, İstanbul’dan Hacı Mehmet Cingil Ortaokulu ve Şeyhli Ortaokulu’nun yanı sıra ilimizi Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu temsil etti. Organizasyonun ilk gününde teknik toplantı ve kura çekimi gerçekleştirilirken, ikinci gün erkekler ve kızlarda ilk 3 tur müsabakaları yapıldı. Üçüncü günde 4-5 ve 6. maçları oynadıktan sonra dereceye giren okullar ödüllendirildi. Erkeklerde birinciliği Özel Güneşli Final Ortaokulu, ikinciliği FMV Özel Ispartakule Işık Ortaokulu kazanırken üçüncülü kupasının sahibi Özel Yalova Güçlü Ortaokulu oldu. Kızlarda ise Şehit Mahmutbey Ortaokulu şampiyonluğa uzanırken, Mehmet Akif Ortaokulu ikinciliği, üçüncülüğü Namık Kemal Ortaokulu kazandı. Dereceye giren okullara kupa ve madalyalarını Spor Hizmetleri Müdürü Murat Altuntaş, Spor Şube Müdürü Musa Aslan, uluslararası hakem Zeynep Süslü, Masa Tenisi İl Temsilcisi Feridun Toparlak takdim etti.
Adana Adana’da buğday hasadı başladı, verim yüzleri güldürdü Stratejik öneme sahip birçok ürünün hammaddesi olan buğdayın, Adana’da hasadı başladı. Türkiye’nin en önemli hububat üretim merkezlerinden Adana’da buğdayda hasat başladı. Birçok ürünün hammaddesi olan ve savaşlar nedeniyle stratejik öneme sahip buğday için biçerdöverler Çukurova’daki tarlalarda çalışmaya başladı. Türkiye’nin ilk buğday hasadının yapıldığı ve ihtiyacın yaklaşık yüzde 4’ünü karşılayan Adana’da kıyı şeridi dışındaki bölgelerde üretim yapan çiftçiler ise ürünlerinin olgunlaşmasını bekliyor. Bu yıl kent genelinde 1 milyon 330 bin dekar buğday ekildi. Dönüm başına ortalama 500 ile 600 kilogram arasında verim alınan buğdayda toplamda ise 1 milyon tona yakın rekolte bekleniyor. “Verimi iyi bekliyoruz” Hasat sırasında İhlas Haber Ajansı’na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Adana’da ilk turfanda buğday hasadı başladı. 50 dönüm alanda bugün buğday alanı yapılıyor. Kurak bir alanda olmamıza rağmen dönüme 600-650 kilogram verim bekliyoruz. Bundan sonra burada ki hasat ovaya doğru ilerleyecek. Adana’nın tamamında verimi iyi bekliyoruz” dedi. “Çiftçiler buğdayını ucuza satmasın” Çiftçilere buğdayların Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) satılması gerektiğini anlatan Doğan, “Lisanslı depolar bütün çiftçilerin buğdayını alacak. Çiftçiler buğdayını ucuza satmasın. Önümüzdeki günlerde buğday fiyatları açıklanınca lisanslı depolara çiftçi buğdayını döksün. Oradan alacağı elektronik ürün senediyle satışı TMO’ya gerçekleştirebilir. Bizler fiyatları bu sene ton başına 15 bin lira bekliyoruz. Prim desteğinin de ovada 1, kıraç bölgelerde 2 lira olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. Öte yandan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, fiyatların çiftçiyi sevindirmesiyle gelecek sene ekim alanlarının daha da artacağını sözlerine ekledi.