EKONOMİ - 07 Kasım 2025 Cuma 09:21

Denizdeki hamsi bolluğu ihracat rakamlarına yansımadı

A
A
A
Denizdeki hamsi bolluğu ihracat rakamlarına yansımadı

Türkiye’den balık avı sezonunda 19 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 12 milyon 887 bin 842 dolar döviz girdisi elde edildi.


Bu sezon Karadeniz’de son yılların en erken hamsi bolluğu yaşanmasına rağmen bu bolluk ihracat rakamlarına pek fazla yansımadı. Türkiye genelinde Ocak-Ekim 2025 arası 19 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 2 milyon 739 bin 313 kilogram karşılığı toplam 12 milyon 887 bin 842 dolar döviz girdisi sağlandı. Ocak-Ekim 2024 döneminde ise hamsi avı az olmasına rağmen 20 ülkeye yapılan hamsi ihracatından, 2 milyon 288 bin 446 kilogram karşılığı 12 milyon 306 bin dolar döviz girdisi elde edilmişti.


Ocak-Ekim 2025 döneminde en fazla hamsi ihracatında 3 milyon 931 bin 390 dolar ile Belçika ilk sırayı alırken, bu ülkeyi 3 milyon 785 bin 505 dolar ile Fransa, 1 milyon 794 bin 77 dolar ile Almanya izledi. En az hamsi ihracatı ise 414 dolar ile Suriye’ye yapıldı. 19 ülkeye toplam 2 milyon 739 bin 313 kilogram hamsi karşılığı 12 milyon 887 bin 842 dolar döviz girdisi sağlandı. Trabzon’dan bu yılın Ocak-Ekim döneminde, 5 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 96 bin 173 kilogram karşılığı 396 bin 625 dolar döviz geliri elde edildi.


Öte yandan hamsi avının geçtiğimiz yıla göre bol olmasına rağmen mevcut hamsilerin boyutlarının ihracat için istenen ebatta olmadığı için avındaki bolluğun ihracat yansımadığı kaydedildi. Kendi karasularımızdaki hamsilerin ortalama boyu ile bir kilogramda 140 tane yer alırken, Avrupa’nın istediğinin ise bir kiloda 90-100 tane hamsi olacak şekilde talepte bulunduğu öğrenildi.



Denizdeki hamsi bolluğu ihracat rakamlarına yansımadı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kilis Kilis’te iftar sofralarının gözdesi: Cennet çamuru Kilis’te iftar sofralarını süsleyen ve hafifliğiyle öne çıkan coğrafi işaretli "cennet çamuru", Ramazan ayında en çok tercih edilen tatlılar arasında yer aldı. Yarım asrı aşkın süredir tatlıcılık yapan üçüncü kuşak usta Uğur Bekan, tatlının lezzet sırrını anlattı. Kilis’e özgü ve 2017 yılında coğrafi işaret belgesi alan cennet çamuru, çiğ kadayıf, sade yağ, toz şeker, fıstık, kaymak, pudra şekeri, tarçın ve şerbetle hazırlanıyor. Kadayıf, şeker ve fıstığın mükemmel uyumuyla yapılan tatlı, özellikle iftar sonrası hafif bir lezzet arayanların tercihi oldu. Asıl adı kaymaklı kırma künefeydi Dede mesleğini sürdürdüğünü belirten üçüncü kuşak tatlı ustası Uğur Bekan, "Ben üçüncü kuşak olarak çalışıyorum. Cennet çamurunun asıl adı kaymaklı kırma künefeydi. Babamın döneminde bir müşterimizin ‘Fıstık katalım, cennet çamuru gibi olmuş’ demesiyle bu isimle anılmaya başlandı ve büyük ilgi gördü. 2017 yılında Kilis Valiliği adına coğrafi işaret belgesi alındı. Cennet çamuruna lezzeti veren en önemli unsurlar fıstık ve kaymaktır. Fıstıklı kaymak mükemmel bir uyum sağlıyor. Herkesi bu tatlıyı tatmak için Kilis’e davet ediyoruz" dedi. "Hafif bir tatlı’’ Müşterilerden Abdurrahman Kurucu ise cennet çamurunu sürekli tercih ettiğini belirterek, "Hafif bir tatlı, insana ağırlık yapmaz. Fıstık lezzeti var, kaymak lezzeti var. Künefe deriz, kırma künefe onun lezzeti var. İftar için hazırlık yaptım" diye konuştu.
Malatya Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın: "Öğrenmenin yaşı olmadığını kanıtlayan büyüklerimizin azmi bizlere ilham veriyor" Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ni ziyaret ederek "60 Yaş Tazelenme Üniversitesi" öğrencileriyle bir araya geldi. Başkan Taşkın, "Öğrenmenin yaşı olmadığını kanıtlayan büyüklerimizin azmi bizlere ilham veriyor" dedi. Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, kurumlar arası iş birliği ve sosyal projeler kapsamında Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli’yi makamında ziyaret etti. Ziyarette üniversitenin akademik çalışmaları, şehre sunduğu katkılar ve yürütülen ortak projeler üzerine istişarelerde bulunuldu. Sosyal belediyecilik ve eğitim vurgusu Rektörlük makamındaki görüşmenin ardından Başkan Taşkın, üniversite bünyesinde faaliyet gösteren ve ileri yaş grubundaki vatandaşların sosyal hayata katılımını hedefleyen "60 Yaş Tazelenme Üniversitesi" kursiyerleriyle buluştu. Yaşlı vatandaşların hayat boyu öğrenme sürecini destekleyen projeyi yakından inceleyen Taşkın, düzenlenen seminer programına katılarak kursiyerlerle samimi bir sohbet gerçekleştirdi. "Deneyimlerin gücüyle birlikte üretiyoruz" Ziyaret esnasında büyüklerin azminden duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Bayram Taşkın, "60 Yaş Tazelenme Üniversitesinde düzenlenen bu ilham verici seminer vesilesiyle bir kez daha gördük ki öğrenmenin yaşı yok. Deneyimlerin gücünü ve birlikte üretmenin mutluluğunu yeniden keşfeden kıymetli büyüklerimizin bu azmi takdire şayandır. Şehrimizin hafızası olan büyüklerimize şükranlarımı sunuyorum" dedi. Programda, tecrübe paylaşımının toplumun dinamizmi üzerindeki önemine dikkat çekilirken; üniversitenin bu tür sosyal sorumluluk projeleriyle Malatya’nın sosyal dokusuna değer kattığı vurgulandı. Ziyaret, günün anısına çektirilen toplu fotoğrafın ardından iyi dilek ve temennilerle sona erdi.
Konya Karapınar’da üç okuldan Ramazan’da anlamlı dayanışma Konya’nın Karapınar ilçesinde üç okul, ÇEDES Projesi kapsamında Ramazan ayında ihtiyaç sahibi aileler için gıda kolisi hazırlayarak örnek bir dayanışmaya imza attı. Hacı Osman Arı İmam Hatip Ortaokulu, Vehbiyurt İlkokulu ve Yunus Emre İlkokulu öğrencileri, öğretmen ve velilerin de desteğiyle hazırladıkları gıda paketlerini ilçedeki çeşitli mahallelerde yaşayan ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırdı. İçerisinde bakliyat ürünlerinin yanı sıra tavuk, sucuk ve kahvaltılık ürünlerin yer aldığı koliler, özellikle hasta, yaşlı ve kimsesiz ailelere öncelikli olarak teslim edildi. Ramazan ayının paylaşma ve dayanışma ruhunu yansıtan çalışma, aileler tarafından büyük memnuniyetle karşılandı. Projede yer alan öğrenciler de Ramazan ayında yardımlaşma sevincine ortak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Yunus Emre İlkokulu Müdürü Gülnur Aker, Ramazan ayı için önceden hazırlık yaptıklarını belirterek, "ÇEDES Projesi ile birlikte diğer okullarımızla iş birliği içerisinde çalışmalarımızı tamamladık. Yaptığımız hazırlıkların hayırlara vesile olmasını diliyorum. Herkese hayırlı Ramazanlar" dedi. Hacı Osman Arı İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Ali Çağıran ise okulların iş birliğiyle hazırlanan Ramazan kolileriyle ihtiyaç sahiplerinin sevincine ortak olduklarını vurgulayarak, "Kolilerimizin ihtiyaç sahiplerine ulaştığına inanıyoruz. Destek veren herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Gıda dağıtımında Karapınar İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü gönüllü öğrencileri de destek verdi.